Firmele românești din industria textilă, certificate să producă măști de protecție, nu au primit nicio comandă de la statul român pentru aceste produse, motiv pentru care le exportă în țări precum Germania sau Franța. Guvernul din România cumpără măști de protecție de afară.

“Firmele româneşti din industria textilă, certificate să producă măşti de protecţie, nu au primit nicio comandă de la statul român pentru aceste produse, astfel că le exportă în ţări precum Germania sau Franţa”, a declarat, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară, Mihai Păsculescu, într-o conferinţă de presă, potrivit Național.

”Magazinele sunt închise, nu sunt comenzi, facem numai comenzi de îmbrăcăminte medicală şi de protecţie, iar pe asta o exportăm. Statul n-a comandat o mască de la firmele româneşti care au fost certificate să producă aceste produse, drept dovadă le exportăm în Franţa, în Italia, în Germania”, a afirmat liderul patronatelor din industria de confecţii.

România are peste 300 de fabrici care produc echipamente de protecţie pentru diferite domenii, inclusiv pentru sectorul medical. Acestea formează o piaţă de aproape 500 de milioane de lei si au împreună peste 4.500 de angajaţi.

În 2020, spitalele au făcut licitaţii pentru măşti şi echipamente de protecţie iar Guvernul a acordat contracte de peste 180 de milioane de lei unor firme care importă aceste produse din străinătate. Firmele româneşti nu au avut însă prea mult succes până acum în câştigarea licitaţiilor pentru furnizarea de echipamente destinate personalului medical, cel mai des fiind făcute selecţii pe criteriul preţului cel mai mic, chiar dacă acesta era al unor companii străine.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here