Un proiect îndrăzneț al candidatului PMP la Primăria Cluj-Napoca, profesorul Fiţiu Avram este introducerea unei monede complementare, pe lângă leul românesc, care să poată circula în întreprinderile locale, cu scopul de a încuraja producţia autohtonă şi schimburile locale. Candidatul PMP doreşte să conducă Clujul înspre o economie circulară, şi intenţionează să atingă acest obiectiv introducând o monedă suplimentară celei naţionale, dar care să fie specifică zonei. Ideea, spune profesorul de la USAMV, a fost pusă în practică până în prezent de foarte multe regiuni sau oraşe, atât din Europa, cât şi din afara ei, existând până la momentul de faţă mai mult de 6000 de monede complementare, purtând, în general, nume de flori. În scopul alegerii denumirii oficiale a monedei complementare, se va organiza un concurs de idei în care locuitorii vor putea veni cu propuneri.

Cum va proceda candidatul PMP pentru a convinge întreprinderile locale să pună în funcţiune în cadrul lor această monedă adiacentă? Profesorul Fiţiu Avram declară că primăria va sprijini implicarea a cât mai multe întreprinderi, şi că acest lucru va fi înspre folosul tuturor, conducând înspre o evoluţie economică a oraşului. Cluj-Napoca nu numai că se va bucura de mândria de a avea o monedă proprie, pe lângă moneda naţională oficială, dar va trage foloase în urma acestul lucru.

Are introducerea acestei monede complementare o utilitate practică pentru clujeni?

Realizarea de schimburi financiare în lei şi în moneda complementară concomitent va conduce la creşterea imaginii produselor clujene, susţinând economia locală. Efectele introducerii acestei măsuri vor fi vizibile după cel puţin o zecime dintre întreprinderile locale vor adopta şi vor pune în funcţiune această monedă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here