Pe 11 iulie 2018, Judecătoria Turnu Măgurele a băgat firma lui Valentin Dragnea în executare silită pentru 1,5 milioane de lei, o „țeapă” dată producătorului de carne Sam Dor din Pitești.

Valentin Dragnea nu doar că a scăpat de porci, dar și-a și rotunjit conturile într-un mod greu de imaginat”, descrie un producător de carne povestea firmei din Teleorman a băiatului liderului PSD.

„După ce și-a redus efectivele de porci, că știa de amenințarea epidemiei, ca să-și asigure producția zilnică de produse din carne, Dragnea junior a trecut la achiziționarea de pe piață a carcasei de porc de la diverse abatoare din țară. Vă dați seama că unii dintre acești parteneri au fost foarte mândri să facă afaceri cu fiul lui Dragnea, iar ceilalți au crezut că au dat lovitura și au livrat cantități mari de carne. Dar… surpriză! După perioada de scadență a documentelor de plată, acestea au început sa vină refuzate de la bănci pe motiv de «lipsă disponibil»!”, povestește fermierul.

Unul dintre cazuri este deja în instanță, deci e public.

Iar documentele sunt clare.

O vreme, afacerea a mers bine

Abatorul Sam Dor din Pitești a început să lucreze cu Valentin Dragnea exact în anul scurs din momentul 31 iulie 2017, când primul focar de PPA a fost confirmat în România.

Din acel moment, afaceristul din Teleorman și-a construit afacerile de parcă ar fi pariat pe explozia pestei porcine.

Rezervați ca să nu fie prinși în curte cu porci, șefii fermei din Salcia au cumpărat carne de la mai mulți producători, printre care și Sam Dor, marfă la greu.

În cazul piteștenilor cu sediul la Bascov, ei livrau către Salcia cam două camioane de porci tranșați pe săptămână.

Sam Dor a trimis către Teleorman 1.500 de porci pe lună

Două camioane reprezintă aproximativ 700 de carcase, adică 350 de porci, căci carcasa înseamnă, în limbajul industriei, o jumătate de porc.

Doar dinspre Bascov, marfa valora 1 milion de lei pe lună.

O vreme, plățile au mers în regulă. Se plătea marfa la o lună de la livrare.

La un moment dat însă, spre primăvara lui 2018, Liviu Dragne, directorul de la Salcia și interpus al lui Liviu Dragnea în tot soiul de afaceri, a solicitat către Sam Dor să crească perioada de plată la 45 de zile.

Aici s-a rupt tot!

Judecătorul cere executarea silită a fermei Salcia și a administratorului Dragne

Când s-a împlinit termenul nou, de o lună și jumătate, biletele la ordine emise de Salcia au fost refuzate de bancă.

Sam Dor s-a trezit că Salcia nu mai plătește.

Li s-a explicat că Salcia are o problemă cu o bancă. Amânări, discuții.

Apoi, spune executorul judecătoresc Cristian Bran din București, care povestește cazul pentru Libertatea, Sam Dor, el însuși într-o situație dificilă și blocat cu datorii la bănci, s-a dus în instanță.

Pe 11 iulie 2018, găsind că Sam Dor a fost păgubit, instanța îi dă dreptate.

Se pregătește Dragnea jr. de insolvență?

Ferma deținută 95% de Valentin Dragnea are și alte probleme.

„Din informațiile noastre, nu există doar datorii la colegii din industrie, ci și la stat. Ne e teamă ca, după ce a făcut bani în acest ultim an, jucând pe mâna pestei și a unor abatoare pe care le-a decapitalizat, Salcia să nu-și pregătească, de fapt, insolvența!”, spune unul dintre producători.

Pentru a întări afirmația, portalul termene.ro, care calculează inclusiv probabilitatea unei firme de a intra în insolvență, îi acordă Fermei Salcia un scor de 1,20. Tradus prin risc foarte mare de insolvență. Cod roșu!

Metoda de calcul este precisă în 70-80% din cazuri, fiind bazată pe un algoritm care cuprinde active, cheltuieli în avans, datorii totale etc., incluse într-o formulă derivată din cea care poartă numele de „Altman Z score”.

Riscul extrem de scăzut este 5, verde. Ferma Salcia e pe roșu, la 1,20 pe scara de la 1-5.

Sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here