Alexandru Uioreanu, fiul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, nu va face închisoare pentru trafic de droguri. Magistraţii au fost îngăduitori după ce Alexandru Uioreanu a recunoscut că este consumator de droguri de mare risc şi că a vândut stupefiante elevilor de liceu. Inițial, Alexandru Uioreanu a fost condamnat de Curtea de Apel Cluj, în septembrie 2013, la un an și șase luni închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri și plata unei amenzi de 2.500 lei pentru deținere de droguri, însă miercuri Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul acestuia și i-a redus pedeapsa la opt luni închisoare cu suspendare.
Alexandru Uioreanu este fiul lui Horea Uioreanu din prima căsătorie, locuiește împreună cu mama lui și a fost elev la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică din Cluj. În timp ce tatăl, președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, era în arest preventiv pentru luare de mită, fiul a fost eliberat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.
Tânărul de 18 ani a fost reţinut la sfârşitul lui 2012, pentru că plasa haşiş în şcoli şi licee. Iniţial, fiul preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, iar după recursul la pedeapsa i-a fost redusă cu un an. Astfel, miercuri, 4 iunie, Alexandru Uioreanu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la opt luni închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri. În plus, el are obligația de a urma un tratament de dezintoxicare. Instanţa arăta în motivarea sentinţei că „Alexandru Uioreanu a recunoscut cu sinceritate învinuirea adusă, declarând că este consumator de droguri de risc şi, în acest context, în cursul anului 2012, în mod frecvent a oferit cu titlu gratuit sau contra cost droguri de risc către mai multe persoane”.
Instanța supremă i-a impus lui Alexandru Uioreanu un termen de încercare de 2 ani și 2 luni și obligația de a se supune măsurilor de tratament în scopul dezintoxicării. În același dosar, au mai fost condamnați ei care, spuneau anchetatorii, aduceau drogurile din Ungaria: Nagy Ferenc la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare și Nagy Gyongyever la 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendare, ambii având aceeași obligație de a se supune unui tratament de dezintoxicare. Decizia instanței este definitivă.
Începutul unui lung șir de arestări
Alexandru Uioreanu a fost ridicat de anchetatori în 19 decembrie 2012, fiind acuzat de trafic de droguri, şi a fost reţinut de procurorii DIICOT – Structura Teritorială Cluj. El a fost trimis în judecată pe 23 ianuarie 2013 pentru trafic de droguri de risc și deținere de droguri pentru consum propriu, el fiind acuzat de procurorii DIICOT că a vândut hașiș în școli. Alături de Alexandru Uioreanu au mai fost trimiși în judecată Nagy Ferenc, Nagy Gyongyever, Adrian-Ciprian Tition și Norbert Borsan, pentru aceleași infracțiuni. În 3 ianuarie 2013, Tribunalul Cluj a prelungit cu 20 de zile mandatul de arestare emis pe numele acestuia, însă în 11 ianuarie 2013 a admis cererea de eliberare pe cauţiune a lui Alexandru Uioreanu, cauţiunea fiind stabilită la 10.000 de lei. Decizia a fost contestată de procurori, iar Curtea de Apel Cluj a admis recursul, astfel că Uioreanu nu a fost atunci eliberat. La sfârşitul lunii ianuarie 2012, Alexandru Uioreanu a fost eliberat din arest.
În 23 ianuarie 2013, Alexandru Uioreanu a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, iar în 27 martie 2013 a fost condamnat de Tribunalul Cluj la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de droguri. Sentinţa a fost atacată cu apel atât de Uioreanu, cât şi de procurorii DIICOT Cluj.
Rearestat, eliberat, rearestat
În 12 iulie 2013, Curtea de Apel Cluj a dispus înlocuirea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara dată în cazul lui Alexandru Uioreanu cu cea a arestării preventive. Una dintre condițiile condamnării cu suspendare a fost ca Alexandru Uioreanu să nu se mai întâlnească cu prietenii lui. Polițiștii de la Antidrog l-au filat zi și noapte și, la un moment dat, când tânărul s-a întâlnit cu unul dintre amicii lui, polițiștii au făcut o cerere de rearestare pentru nerespectarea condițiilor din condamnare. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au admis de îndată cererea de rearestare și au dat o soluție favorabilă polițiștilor.
Decizia Curţii de Apel Cluj a fost contestată de Alexandru Uioreanu la instanţa supremă, astfel că măsura arestării preventive nu a fost pusă atunci în executare. În 25 iulie 2013, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins ca nefondat recursul lui Alexandru Uioreanu şi au dispus înlocuirea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara cu cea a arestării preventive, astfel că Uioreanu a fost arestat din nou.
Horea Uioreanu a reclamat hărțuirea fiului său la CEDO
Președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat în perioada în care fiul său era aresta, eliberat, apoi din nou arestat, că a făcut o plângere la CEDO în privința modului în care a fost hărțuit de anchetatori fiul său, în dosarul de trafic de droguri.
”Pentru tot ce i s-a întâmplat acestui copil, care a pătimit, m-am adresat la CEDO pentru a contesta deciziile luate, de arestare și modul în care a fost tratat, minor fiind. Cu surprindere, dosarul a fost primit în 2 săptămâni. Este un lucru foarte rar. Și lor și s-a părut absolut inacceptabil ca un copil de 16 ani să fie chinuit în halul ăsta. Chiar și acum este chinuit. Alexandru nu poate să iasă din casă. Nu are voie să se ducă nici la teatru sau la manifestări publice”, a explicat Horea Uioreanu la acea dată.
Tatăl lui Alexandru Uioreanu, Horea Uioreanu, președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, este arestat pentru fapte de corupţie. Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani. Horea Uioreanu a recunoscut în faţa judecătorilor că a primit 20.000 de euro mită ca să îi folosească „în scopuri electorale”, arată magistrații Curții de Apel Cluj în motivarea hotărârii de arestare preventivă a lui Uioreanu. Magistraţii arată, în motivarea citată, că Horea Uioreanu nu a conştientizat nici în faţa instanţei gravitatea faptelor, considerând aproape normal şi legal să primească sume importante de bani pentru partid pe care să le folosească în interes personal.
E greu sa fi tata de asa copil; dar copil de asa tata?