Noile stenograme aparute in dosarul fiului  vitreg al ministrului Apararii Corneliu Dobritoiu, Dumitru Samson, arata cat de mult a mizat mafia liberala pe ajutorul interlopilor din marile orase pentru a frauda referendumul privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Din cate se pare, Dumitru Samson, trimis in judecata alaturi de alte 16 persoane in luna decembrie a anului trecut sub acuzatia de savarsire a infractiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze, in cadrul referendumului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, a apelat la nimeni altul decat presedintele PNL Crin Antonescu, pentru a fi ajutat in dosarul in care este inculpat. Gazeta de Cluj va prezinta cateva fragmente din stenogramele care arata cum incerca fiul actualului ministru al Apararii sa dea de Crin Antonescu .

Filul ministrului apararii trebuia sa aranjeze frauda

La finele anului trecut, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Dumitru Samson, sub aspectul savarsirii infractiunii de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze in cadrul referendumului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni; Tudorel Nica, Constantin Sebastian Bitu, Bogdan Cristian Magurean, Nicusor Stefan Hanzi, fiecare pentru complicitate la infractiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze, in cadrul referendumului si asociere in vederea savarsirii de infractiuni; Nicholas Vitto Niculae si Gigi Daniel Chiras, ambii pentru complicitate la infractiunea de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze, in cadrul referendumului, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, precum si sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la exercitarea multipla a votului in cadrul referendumului; Daniel Hoca, Marius Ioan Hoca, Petre Hoca, Florin Lacatus, Vasile Otvos, Adrian Aschilean, Alexandru Hoca, gabriel Muza, Aladar Otvos si Remus Zoleszak, fiecare pentru savarsirea infractiunii de exercitare multipla a votului in cadrul referendumului.
Potrivit actului de acuzare, acestia au apelat la cunoscuti interlopi pentru a ajuta la fraudarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, in sensul mobilizarii populatiei de etnie rroma la vot pentru a vota „DA”, dar si pentru a asigura protectia intregului mecanism de fraudare. Pe langa numele fiului vitreg al ministrului apararii nationale Corneliu Dobritoiu, in acelasi dosar mai apare si un alt fost ministru al apararii, in persoana liberalului Teodor Atanasiu.
Astfel, in rechizitoriul de trimitere in judecata se arata faptul ca  „in dimineata zilei de 29 iulie 2012, la intelegere cu Atanasiu Teodor, numitul Samson Dumitru a apelat la numitul Magurean Bogdan, cunoscut interlop din Cluj-Napoca, cu relatii diverse, pentru ca, in schimbul unor sume de bani sa actioneze in ziua referendumului pe doua paliere: pe de o parte sa mobilizeze alegatorii la vot unde sa aplice stampila pe varianta cu raspunsul DA, iar pe de alta parte sa pregateasca in toate marile orase, echipe de cate 3-5 baieti, interlopi, care sa fie pregatiti sa intervina, in localitatile unde se solicita sprijin”.
Pentru a duce la bun sfarsit misiunea, interlopilor le erau inmanati 2000 de lei, un exemplu in acest caz fiind cel al interlopului Gheorghe Grosu care a actionat in Alba. Din cate se pare, acestuia i-au fost trimisi banii de la Teodor Atanasiu prin intermediul consilierului Adrian Cristian. Astfel, in actul de acuzare se arata ca “activitatea lui Grosu a fost apreciata de catre Atanasiu Teodor care i-a trimis acestuia o suma de bani, prin intermediul consilierului sau. Grosu a mai beneficiat si de suma de 2.000 de lei, furnizata de Samson Dumitru si remisa acestuia prin intermediul lui Magurean Bogdan”.

Vroia sa ajunga neaparat la Crin Antonescu

Dupa ce Directia Nationala Anticorpuptie (DNA) a decis investigarea fraudelor de la referendumul din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui  Traian Basescu, mai multe personaje din cadrul PNL-ului au inceput sa caute o solutie la problema acuzatiilor care planau asupra lor. Dintre acestia, Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Corneliu Dobritoiu, a incercat in repetate randuri sa ajunga la presedintele partidului Crin Antonescu, purtand discutii telefonice in acest sens atat cu mama sa, nestiind faptul ca avea telefonul ascultat chiar la mai bine de doua luni de la desfasurarea referendumului. Astfel, in luna septembrie a anului trecut, acesta a sunat-o pe Viorica Dobritoiu, pentru a afla daca ministrul apararii a reusit sa vorbeasca cu presedintele Crin Antonescu, dupa cum urmeaza: “Samson Dumitru – Da, mama. Viorica Dobritoiu – Tata e in Aviatorilor, asteapta sa vorbeasca cu asta. Daca vrei, du-te acolo. S.D.: Cu Crin? V.D.: Poftim? S.D.: Cu Crin? V.D.: Da S.D.: Da, bine, lasa ca-l sun acuma sa vad ce face. V.D.: Pai n-auzi ca-i ocupat? Si tata sta acolo ca sa ajunga sa vorbeasca si el cu el. Daca vrei sa vorbesti cu el … S.D.: Pai da. V.D.: E simplu, te duci acolo. Astepti sa-si termine treaba si vorbesti cu el.”
Dupa ce a terminat de discutat cu mama sa, Dumitru Samson l-a sunat pe ministrul apararii pentru a se asigura ca va intra in audienta la Crin Antonescu : “Corneliu Dobritoiu : Da, sunt aici, te astept. Samson Dumitru : Da, nu-i multa lume sper, da? Dobritoiu : Este, asteptam. S.D.: Da, zi-i ca vin, macar.”

Relatia apropiata pe care Dumitru Samson o are cu  presedintele PNL Crin Antonescu reiese atat din mesajul de felicitare pe care acesta i l-a dat de ziua de nastere („La multi ani, Domnule Presedinte!!!”), dar si din faptul ca fiul ministrului a fost invitat la petrecerea acestuia.  Pana la urma Dumitru Samson a reusit sa-si transmit mesajul catre liderul partidului, dupa cum reiese dintr-o interceptare telefonica a acestuia cu ministrul Apararii : “Samson Dumitru : Ce faci? Dobritoiu Corneliu : Uite, sunt intr-o sedinta. S.D. : Am inteles. Ai apucat sa vorbesti cu omul? Dobritoiu : Am vorbit, am vorbit, mi-a zis ca maine sau poimaine, ca astazi nu poate sub nicio forma.”

Traficul de influenta Art. 257 Codul Penal
Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 10 ani.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.