Locatarii unui bloc de la marginea Floreștiului, comuna de la marginea Clujlui, sunt terorizați de hoții care le sparg apartamentele de câteva ori pe an și care se plimbă noaptea prin balcoanele lor, ca pe bulevard.  Zona în care locuiesc nu este iluminată. Ei acuză poliția că nu își face datoria de a prinde hoții  și de a asigura patrule care să le garanteze liniștea. De asemenea, spun că ar fi ajutați dacă primăria ar grăbi proiectul de iluminare a străzii.

Persoanele care locuiesc pe strada Iazului din Florești, la numărul 4, au ajuns să își abandoneze apartamentele de frica hoților. Blocul este ultima clădire din comuna clujeană, situat la ieșirea dinspre Gilău.

 

Din două căi de acces a rămas doar una

 

Locatarii povestesc că atunci când au cumpărat apartamentele, constructorul vorbea despre două căi de acces. Între timp s-a dovedit că pentru unul dintre drumuri exista un litigiu în legătură cu terenul, așa că drumul  fost închis. A rămas un singur drum de acces, care nu este asfaltat și iluminat.

 

”Ni s-au promis două căi de acces de către constructor, care a spus că totul e în regulă cu ele și are inclusiv aprobările de la primărie. Noi l-am crezut. Apoi, un drum s-a închis, nu era în regulă cu terenul, care aparținea altcuiva. A rămas un singur drum de acces, neiluminat, nesfaltat. Nu avem aici nici telefon fix, nici televiziune prin cablu, nici internet.”, spune unul dintre locatarii de pe Iazului nr. 4.

 

Locuințe abandonate de frica hoților

 

Se fac aproape patru ani de când blocul a fost dat în folosință. Toate apartamentele s-au vândut, dar numai câteva sunt locuite. Cei care locuiesc acum acolo spun că proprietarii au renunțat să mai locuiască acolo, în multe cazuri de teama hoților, care au spart în nenumarate rânduri locuințele din zonă.Cei care nu și-au abandonat totuși casele zic că e neimaginabil ce se petrece în bloc. Cum se lasă seara, se încuie în casă, evită să iasă pe casa scărilor. Vecinii au schimbat reciproc numerele de telefon pentru a se putea suna în cazul în care se simt în pericol.

 

”Hoțiii se strecoară noaptea în bloc și deșurubează siruranțele de la panoul electric, care se află pe casa scărilor, lasând astfel apartamentel fără curent. Ne este frică să ieșim să vedem ce se întâmplă. Eu cred că ăsta e și motivul pentru care o fac: vor să ne scoată din casă și stau la pândă. La parter s-au spart apartamentele în nenumărate rânduri. Ultima dată au furat bunuri în valoare de 5000 de euro, acum câteva luni. Casele au fost pur și simplu vandalizate, așa că zilele trecute, cum nu au mai avut ce fura, au tăiat pur și simlplu țevile de apă din apartamentele nelocuite. Tot blocul a fost inundat, apa curgea pe casa scărilor. Eu nu am avut curajul să ies din casă, eram singură cu doi copii mici ”, povestește unul dintre locatari.

 

Un bărbat a bătut cu degetele în fereastră

 

Oamenii se plâng că poliția nu își face treaba. Dacă sunt chemați vine, face o constatare, uneori ia amprentele, alteori nu, apoi dispare.  Uneori hoții vin noaptea, escaladează balcoanele, trecând din unul în altul. Îi aud umblând și vandalizând apartamentele vecine, dar nu întrăznesc să iasă din casă.

 

”Într-o noapte a fost cineva în balconul meu. L-am văzut stțnd acolo de la 12 și jumătate până la 3 și jumătate dimineața. Nu s-a ferit, chiar mi-a bătut cu degetele în geam să fie sigur că îl văd. Până la urmă, terorizată, am sunat la telefon, în toiul nopții, vecinul care locuiește deasupra mea. Acesta a venit și s-a îndreptat spre balcon. Când a înțeles ce se petrece, bărbatul străin a sărit pur și simplu de la etajul întâi și a fugit, dispărând în noapte. Am chemat poliția, care a venit dimineață. Amprentele se vedeau clar pe geam și în jurul lui. Poliția nu a luat amprentele, m-a întrebat pe mine dacă nu l-am recunoscut sau dacă pot să îl descriu. Ce să descriu, am văzut doar o umbră în noapte. ”

 

Un strigăt de ajutor

 

Oamenii spun că primăria a promis că va rezolva problema iluminatului. Deocamdată au cumpărat ei, locatarii de la Iazului nr. 4, doi stâlpi mai mici, dar hoții sparg frecvent becurile, pentru a putea opera în voie. Cetățenii ar dori ca poliția să își facă treaba, să prindă hoții și să pună patrule care să treacă din când în când pe strada lor.

 

”Poliția nu își face treaba, ei ne cer nouă numele hoților. Am dori să se trimită patrule în zonă, mai ales că au fost spargeri și la alte locuițe din apropiere. Am înțeles că la primărie există deja proiectul pentru iluminatul străzii, că au intrat banii și chiar au  stâlpii pregătiți. Îi rugăm să rezolve problema cât mai repede, pentru că pur și simplu suntem terorizați.”, spun locatarii.

 

Florestenii, victime frecvente ale hotilor

Gazeta de Clluj scria, în iulie 2013, că într-o singură săptpmână şapte apartamente au fost prădate de hoţi, iar prejudiciile se ridicau la câteva sute de mii de lei. Prădătorii au profitat de lipsa iluminării stradale, studiind înainte, cu atenție, locurile unde vor acționa.

Primarul comunei Florești, Horea Șulea, a explicat atunci că numărul polițiștilor este mult prea mic raportat la numărul de locuitori. „Din păcate nu putem face prea multe. Sunt prea puţini poliţişti la numărul de locuitori. Mai exact, sunt 21 de angajaţi la aproape 30.000 de locuitori. Cunoaştem această problemă şi facem tot ce putem, până acum am prins doi suspecţi însă nu ei sunt cei care au provocat cele mai multe daune”, a spus Șulea în iulie 2013.

 

Crina Crainic

 

5 COMENTARII

  1. Sa isi puna curent la balcoane si cine are norocul va fi prins in mrejele unui curent continuu de 220 V care il va zgaltii de va tine minte toata viata lui si va fi invatatura de minte pentru altii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.