Mihai Necolaiciuc a fugit din Romania in urma cu sase ani, dupa ce a fost acuzat ca a prejudiciat Compania Nationala a Cailor Ferate Romane cu peste 100 de milioane de euro. Fostul sef al CFR a fost arestat in Statele Unite, la 23 iunie 2009, iar la inceputul lunii martie, anul acesta, o instanta americana a aprobat extradarea sa in Romania. Decretul de extradare a fost semnat de catre secretarul de stat Hillary Clinton, dupa ce procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a efectuat o vizita oficiala in Statele Unite. Nimeni nu isi mai aminteste, insa, de partenerii de afaceri ai acestuia, dintre care unii chiar l-au ajutat sa fuga din tara. Acestia cand vor raspunde pentru complciitate?
Scapat din tara cu o limuzina condusa de Walter

Chiar daca, in sfarsit, se pare ca va raspunde penal pentru faptele de coruptie savarsite, putina lume isi mai aminteste de colaboratorii fostului director al CFR si de modul in care i-au facilitat fuga din fata justitiei. Unul dintre acestia este FlorianWalter, fost Busca. Acesta era, la un moment dat, un colaborator apropiat al lui Necolaiciuc.

Astfel, pana sa ajunga in Statele Unite, Mihai Necolaiciuc a vizitat Republica Moldova, Austria si Venezuela.  Se pare ca fostul sef al CFR ar fi parasit Romania cu ajutorul finului lui Miron Mitrea, Florian Busca, actualul Florian Walter. Patron al firmei de salubritate SC Romprest, cu care CFR Marfa a avut contracte de zeci de milioane de euro si actionar al echipei de fotbal Universitatea Cluj, Walter a fost soferul limuzinei cu care Necolaiciuc a parasit Romania.

La 4 februarie 2005, acesta a iesit din tara prin punctul de frontiera Albita, intr-un BMW cu numarul B 7739. In masina erau trei pasageri: Walter, Necolaiciuc si Alexandru Pana, soferul de serviciu al directorului CFR. „La Chisinau am stat cateva zile, iar Necolaiciuc a plecat la Viena impreuna cu domnul Turcanu”, a declarat Florian Walter in anul 2007.

Cu ce se ocupa Florian Busca inainte sa devina Walter?

Inainte de 1989, Florian Busca vindea butelii la un centru din Pantelimon, acolo unde era coleg de “vandut butelii pe sub mana” cu Borcea. Prietenia celor doi avea sa se consolideze si sa devina reciproc avantajoasa in anii de dupa caderea regimului comunist. In 1997, Busca s-a pus pe facut bani. Una din primele sale afaceri a fost transportul ilegal la munca in Italia si Austria a sute de oameni care munceau la negru in aceste doua tari. Busca a facut si inchisoare pentru asta, atunci cand autoritatile austriece au intrat pe fir si, la sfarsitul unei urmariri spectaculoase pe o autostrada,  mai ceva ca in filmele politiste, omul de afaceri a fost arestat. Presa austriaca a anului 1997 a consemnat pe larg atat cazul, cat si arestarea rasunatoare a lui Busca. Dupa ce a iesit pe cautiune din arest, Florian Busca a pus bazele unei firme de protectie si paza, SC Beretta, impreuna cu Marian Magureanu, fiul fostului director al SRI, Virgil Magureanu. Busca si fiul lui Magureanu au mai facut afaceri in acea perioada si cu mobila, materiale de constructii, gresie si faianta.

Care sunt acuzatiile impotriva lui Neculaiciuc?

Fostul director al CFR a revenit in tara dupa mai multi ani in care s-a ascuns de Justitia romana in Statele Unite. Ambasada americana la Bucuresti a explicat, intr-un comunicat, procedura extradarii in Romania.

In mai 2007, FBI a primit o solicitare de asistenta din partea DNA cu privire la cazul “Necolaiciuc”, cercetat la acel moment pentru “fapte de coruptie la nivel inalt” care ar fi adus un prejudiciu bugetului de stat de 69 de milioane de euro. Pe 17 iunie 2009, Necolaiciuc a fost arestat de FBI in West Palm Beach, Florida, pentru incalcarea legislatiei americane privind imigratia.
Dupa ce in luna martie 2011 o instanta americana a decis extradarea, procedura a fost demarata, iar pe 8 aprilie 2011 a fost semnat decretul de extradare.

La sfarsitul lui 2006, Necolaiciuc fusese dat in urmarire prin Interpol, din cauza ca s-a sustras urmaririi penale, parasind tara in februarie 2005. La emiterea mandatelor de arestare au fost o serie de probleme, unele fiind anulate de instanta. Pe numele lui Mihai Necolaiciuc, DNA a deschis mai multe dosare de coruptie.

In februarie 2008, DNA l-a trimis in judecata pe Necolaiciuc pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fapte petrecute in perioada iulie 2000 – octombrie 2003, si care ar fi produs Companiei Nationale CFR un prejudiciu de peste 18 milioane euro.

Concret, DNA sustine ca au fost platite din bugetul CFR produse, bunuri si servicii (panouri de afisaj in statiile CFR, un sistem de monitorizare a 100 km de traseu de cale ferata, cuplaje electrice, schimbatoare de cale ferata care fie nu au fost livrate deloc, fie s-au dovedit a fi necorespunzatoare calitativ si nefolositoare companiei). O parte din sumele folosite ilegal pentru plata produselor respective reprezentand circa aproape 4,5 milioane euro au provenit dintr-un credit extern contractat de la  Banca Europeana de Investitii, credit care era destinat exclusiv refacerii infrastructurii feroviare afectate de inundatii.

In iunie 2008, DNA l-a mai trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc tot pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si, in plus, pentru utilizarea de subventii in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, prejudiciul total cauzat bugetului de Stat fiind de aproape 35 milioane de euro.

Procurorii DNA au sustinut ca Necolaiciuc, invocand false urgente in aprovizionare, ar fi dispus achizitionarea de produse inutile (rulmenti, suruburi, piulite, etc.) la preturi supraevaluate si in cantitati mai mari decat era necesar, fara licitatii.

Mihai Necolaiciuc ar fi folosit peste 4 milioane de lei noi primiti de CFR ca subventie pentru reparatii capitale la infrastructura feroviara, pentru diverse achizitii de bunuri si servicii (paza, delegatii in strainatate, dictionare, butasi de trandafiri, reparatii la case de odihna, etc.) sau chiar plata salariilor. In plus, Necolaiciuc ar fi vandut la fier vechi, dupa casarea ilegala, 23.000 de vagoane si 1.059 de locomotive. In februarie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost trimis in judecata de DNA pentru achizitii publice nelegale, prejudiciul adus CFR fiind de aproximativ 134 miliarde lei vechi.
Necolaiciuc, in calitatea sa de director general al CN CFR, ar fi semnat 23 de comenzi de achizitii pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica Bucuresti, cu incalcarea prevederilor legale si fara derularea procedurilor de achizitii publice.
In februarie 2006, DNA a verificat si acuzatia adusa lui Necolaiciuc ca i-ar fi oferit drept mita lui Miron Mitrea, ministru al Transporturilor in guvernul Nastase in perioada 2001-2004, o barca cu motor pentru a fi mentinut in functie dupa preluarea mandatului de catre acesta.

 Extradarea in dreptul roman

Reglementata in cap. II, t. I, art. 9 pen., partea generala, act prin care un stat, pe al carui teritoriu s-a refugiat un infractor, il preda pe aceasta la cererea altui stat. Extradarea este un act bilateral ce intervine intre doua state si se acorda pe baza de conventie internationala, pe baza de reciprocitate sau, in lipsa acestora, in temeiul legii. In tratatele si conventiile de asistenta juridica, la care este parte si Romania, sunt prevazute conditiile de acordare a extradarii (ex. infractiunea sa fie savarsita pe teritoriul statului solicitant, infractorul sa fie cetatean strain sau apatrid, sa nu aiba drept de azil etc). Legea penala romana nu admite extradarea cetatenilor romani, a persoanelor fara cetatenie care domicileaza in Romania, a cetatenilor care au primit drept de azil in tara noastra.

Andrei Tomos

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.