Contractul CJ Cluj ”ASISTENȚĂ TEHNICĂ PENTRU SUPERVIZAREA CONTRACTELOR DE LUCRĂRI AFERENTE PROIECTULUI SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR DIN JUDEȚUL CLUJ”, estimat de administrația județeană la suma de peste 4,3 milioane de lei, fără TVA, a fost atribuit unei firme din Ploiești care este administrată și patronată de GORONEANU FLORIN GELU, fost coleg de muncă cu Nelu Iordache pe vremea când ambii lucrau la CNADNR. Chiar dacă lucrările au fost estimate de CJ Cluj la aproximativ un milion de euro, firma lui Goroneanu a câștigat licitația cu 1,4 milioane de lei.

 

La începutul acestei luni CJ Cluj a atribuit licitația pentru supervizarea lucrărilor la proiectul rampei de gunoi (SMID) a județului plătit în mare parte cu fonduri europene. Inițial, autoritatea județeană estimase acest contract la suma 4.324.948,81 de lei, fără TVA. cu toate acestea, firma ploieșteană Irimat Cons a câștigat contractul pentru suma de 1.425.016 de lei, fără TVA.

Societatea îi aparține omului de afaceri Florin Goroneanu, unul dintre apropiații lui Nelu Iordache și fost coleg de muncă cu el pe vremea când amândoi erau șefi în CNADNR.

De numele lui Goroneanu se mai leagă și un dosar al DNA peste care s-a pus praful. În 2010, DNA s-a autosesizat în cazul contractului semnat de CNADNR cu  Ascot Engineering Services SRL, companie care s-a înființat în timpul licitației și ai cărei acționari erau angajați ca și consultanți la Compania de Drumuri și Autostrăzi. În cadrul licitației respective, Goroneanu era președintele comisiei de licitație care a atribuit contractul de 3 milioane de euro, în timp ce el fusese angajatul unuia dintre acționarii Ascot, firma Hyder Consulting.

În urmă cu doi ani, firma Irimat a câștigat la Constanța un contract similar cu cel licitat de CJ Cluj. Metoda a fost aceeași, sublicitarea.

Dacă valoarea estimată a contractului ”Asistență tehnică privind Supervizarea contractelor aferente Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” a fost de 5.847.433,22 lei, fără TVA, acesta a fost atribuit la valoarea de 1.798.167 lei, fără TVA, firmei lui Goroneanu.

 

Iordache pus sub presiune să dea șpagă

Nelu Iordache, patronul Romstrade și Bluair a fost implicat într-un dosar al DNA din care a reieșit că a fost forțat să dea șpagă pentru a își păstra contractele câștigate de la CNADNR. În referatele procurorilor apar și inițialele fostului director al CNADNR, Pop Mircea după ce Silaghi a primit cei 200.000 de euro de la Nelu Iordache. De această dată, Silaghi l-a asigurat pe Iordache că îl va contacta pe directorul CNADNR pentru a nu rezilia contractele respective.

”Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, știa că urmează să vin la el și știa și de problema rezilierii. Încă înainte de a începe discuția, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, și i-am zis că am banii la mine, precizându-i și cuantumul sumei, mi-a zis că este ok și m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era și S R, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu P M a doua zi dimineața pentru anularea rezilierii și am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute.”, arată Nelu Iordache în declarațiile date procurorilor.

În momentul de față, procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar în ceea ce îl priveşte pe omul de afaceri Nelu Iordache, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală şi instigare la înşelăciune.

Nelu Iordache este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL – Monteadriano Engenharia E Construcao SA – SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR.

Acesta nu este singurul dosar în care este implicat Nelu Iordache. În 16 mai, DNA a anunţat că Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, este trimis în judecată pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

 

Irimat a supervizat și lucrările la linia de tramvai a Clujului

Firma Irimat Cons a câștigat de la municipalitatea clujeană și serviciul de dirigenție de șantier a obiectivului de investiții «modernizarea liniei de tramvai» în asociere cu compania Acciona Ing. SA. contractul a fost câștigat pentru valoarea de 0,6528% din valoarea situațiilor de lucrări executate și acceptate la plata de inspectorul de șantier în situația în care valoarea totală a lucrărilor de reabilitare la linia de tramvai din Cluj Napoca a fost de peste 100 de milioane de lei.

 

Contracte câștigate prin metoda sublicitării

Tot anul acesta, în luna aprilie, CJ Cluj a mai atribuit o licitație firmei lui Goroneanu. Și în acest caz, câștigarea licitației a fost posibilă cu un preț net inferior față de cel estimat de administrația județeană. Este vorba de contractul ”Prestarea serviciilor de proiectarea și asistența tehnică pentru realizarea documentațiilor necesare realizării obiectivului POR 2014-2020 – Axa 6 îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională – Traseu Regional Transilvania Nord”. CJ Cluj estimase valoarea lucrărilor la suma de 954.484 de lei, fără TVA. Însă cei de la Irimat Cons au câștigat pentru suma de 398.700 de lei, fără TVA.

De asemenea, în județul Brăila pentru contractul ”Asistență tehnică pentru supervizarea contractelor aferente SMID din județul Brăila”, evaluat la aproape două milioane de lei, SC Irimat a câștigat lucrările pentru aproximativ jumătate din sumă, 1.044.948 de lei, fără TVA.

Sebastian Albescu

2 COMENTARII

  1. Un simplu calcul aritmetic.
    Perioada in care se impune a se realiza proiectul 18 luni
    perioada reala in care se va realiza proiectul 24 luni asta in mod realist tinand cont de complexitatea proiectului. Prelungirea termenului cu 6 luni este minim necesara tinand cont de faptul ca peste lucrari neconservate au trecut aproape 3 ani. Perioada de notificare a defectelor si garantie 5 ani respectiv 60 luni. Real costuri vor avea un an (ca daca vor avea 5 atunci e jale)
    Deci ei vor avea nevoie de specialisti pe santier 36 luni minim.
    1.400.000:36 luni=aproximativ 39.000 lei=aproximativ 8.700 euro/luna brut.(scadem cheltuieli,impozit pe profit,etc)
    Mai oameni buni: Noi mai suntem sanatosi la cap? Cine vine oameni buni sa isi asume responsabilitatea sa semneze situatii de lucrari de complexitatea de la CIMD. Specialisti? In nici un caz! Niste gusteri, poate, care vor inghiti pe nemestecate situatiile de lucrari ce vor fi facute de dl Corin Boian.(omul cu geanta asa cum se spune in presa)
    Asta in situatia in care firma TAHAL a ofertat 2.800.000 ron si a dat chix semnand situatii de lucrari aiurea.(dovedit in prima instanta)
    Domni dragi: pe banii astia nici macar un manager de proiect care sa stie ce este de facut acolo cu echipa adecvata nu vine. Daramite un consultant bun care sa verifice toate lucrarile! Si unul care urmareste lucrari de drumuri (si ce drumuri bune avem in Romania) sa stie ce este ala depozit de deseuri? statii de tratare levigat? instalatii de management biogaz?statii de tratare mecano-biologica?statie de sortare? Maii sa fie! Omul multilateral dezvoltat! Omul nou!
    Concluzia dragi clujeni este: Sunteti pe cale de a lua o mare teapa si sunteti condamnati sa aveti acolo un incinerator. Ca putina dioxina sau furani fac bine la ten!!

    SUCCES DOMNULE TISE!
    ps: nu pierdeti timpul ca acum sunt reduceri la vacantele de lux!!!!

  2. mecanismul este urmatorul: consultantul subliciteaza,castiga, semneaza situatii de lucrari aiurea, isi astupa pierderile financiare si profitul de la antreprenor, i se executa scrisoarea de garantie, mai este plimbat de 2-3 ori pe la tribunal si gata!
    un nou mecanism de dat tepe!
    sunt curios daca nu cumva si consultantul are interes in alegerea antreprenorului. cred ca da. cred ca ,,ajuta” autoritatea sa desemneze castigatorul! dar cine sa verifice asta?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.