Medicul ginecolog, Florin Stamatian se reapucă de administraţie. După mai bine de un deceniu, de când acesta este şef al Clinicii de Ginecologie I din Cluj-Napoca, Stamatian apare pe listele PNL pentru Consiliul Local al oraşului. Gazeta de Cluj a stat de vorbă cu acesta pentru a afla care au fost cele mai recente realizări ale sale pe plan profesional şi mai ales, care sunt motivele pentru care doreşte încă un mandat de consilieri în administraţia locală clujeană.

 

În 2004, dr. Florin Stamatian intra pe listele vechiului PNL, în primul mandat de consilier local în Primăria Cluj-Napoca. După aceasta, Stamatian a devenit timp de trei ani, prefectul judeţului Cluj. Cu toate acestea, el a reuşit să găsească un balans între administraţie, politică liberală şi medicină.

„Eram profesor la medicină şi eram cunoscut şi respectat de multă lume. Am intrat în administraţie şi mi-a fost greu pentru că nu am renunţat la meseria mea de bază şi veneam zilnic la clinică. Acum, după câţiva ani de pauză, m-am decis să mă reîntorc. Începând din mandatul meu de consilier şi până în prezent am luptat pentru ameliorarea situaţiilor din clinici, iar adevărul este că primăria a sprijinit financiar şi unităţile medicale ce nu se aflau în subordinea ei, dar care se aflau pe raza oraşului Cluj-Napoca” declară profesorul universitar doctor Florin Stamatian.

La începutul anului VI de facultate, Florin Stamatian a dat examen şi a devenit medic intern de specialităţi chirurgicale. Trei ani de zile a lucrat în diferite clinici de chirurgie, a făcut urologie, chirurgie, chiar şi radiologie oncologică. În momentul în  care a ajuns intern la ginecologie a beneficiat de o şansă de care a depins ulterior întreaga sa viaţă:

„Un coleg mai mare cu 10 ani a fost plecat cu bursa Humboldt în Germania. Atunci a fost o generaţie în  care mulţi plecau cu bursă Humboldt şi fiecare, când se întorcea acasă, se întorcea cu ceva în spate: unul cu microscop electronic, altul cu tehnică de osteosinteză… colegul  meu s-a întors în spate cu ceva mare de tot, ce încăpea greu într-o dubiţă, care avea o componentă pe care o luai în mână, de dimensiunile unei unităţi de calculator, cu mâner, care ocupa aproape tot abdomenul, şi pe ecran se vedea ceva verde, care mişca pe fond negru. Aparatul se numea ecograf şi colegul m-a întrebat într-o zi: «Nu vrei să stai cu mine să scrii?», el să pună diagnostic şi eu să notez.

Însă nu după mult timp, la un moment dat, într-o discuţie, m-a întrebat: «Mă, Florine, tu vezi ceva?» I-am zis că nu, şi el: «Nici eu!». Dar am avut ambiţia să învăţăm acea metodă. Exista acces la bibliografie, dar nu era facil. Scriam cărţi poştale cu titlul articolelor şi autorii dintr-o broşură la care eram abonaţi mai mulţi, «Current Contents», şi circula: stătea la tine două-trei zile şi repede îţi notai, apoi scriai cărţi poştale şi din 10-12 articole, primeai 4-5. Am citit sute de articole, am comparat imaginea care o aveam noi cu imaginea care era în articole şi urmăream cazurile până la finalizare, ca să ştim dacă am avut dreptate sau nu.”

 

Imogen, un vis de jumătate de secol

Pe lângă faptul că este şef la Ginecologie I, Florin Stamatian a pus bazele şi a finalizat centrul Imogen.

Profesorul Florin Stamatian a aplicat pentru un  grant pe fonduri europene şi în 2014 a fost inaugurat la Cluj un institut de cercetări multidisciplinare, IMOGEN, unde astăzi se pot asigura servicii de screening, obstetrică, ginecologie, imagistică, RMN de ultimă generaţie, săli pentru biopsii,  genetică, cu posibilitatea, de la o simplă cultură de celule amniotice, până la izolarea ADN-ului fetal din circulaţia maternă, neurologie, chirurgie buco-maxilo-facială.

„Acest centru a fost de fapt visul meu din 78”, perioadă în care eu am avut privilegiul să fac ecografie. Am învăţat şi m-am apropiat de ce înseamnă diagnostic prenatal. Făceam genetică, dar era greu în acele vremuri, pentru că nu se mai investea în acea ramură. După 90”, când legea permitea extinderea cercetărilor, am început să ies din ţară la diferite congrese şi să urmez specializări în Franţa şi Belgia. Ulterior m-am întors în România, iar în 2000 am devenit membru în comisia ministerului de obstetrică şi ginecologie şi reuşisem atunci să implementez un program naţional. Imogen a luat naştere, mai târziu, după trei încercări în care am depus documentaţia pentru proiect. Demersurile au durat mai mult de trei ani, dar astăzi s-a realizat cel mai dotat centru din Europa de Est. Imogen are o ramură ce se ocupă intens cu cercetarea diagnosticului prenatal şi postnatal. Cu alt cuvinte urmărim atât o sarcină eşuată, pentru a vedea care au fost consecinţele, dar şi monitorizăm fătul până şi pe plan nervos ” mai adaugă Stamatian.

Proiectul a costat aproape opt milioane de euro şi încearcă să obţină venituri proprii pentru a acoperi cheltuielile de funcţionare. Însă acest lucru este destul de dificil. Printre facilităţile oferite de Imogen ce generează profit, se numără organizarea de cursuri contra-cost şi, desigur investigaţiile neacoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

La Imogen şi-au găsit locul cinci medici salariaţi, alţii doi ce lucrează benevol, printre care şi Stamatian şi opt asistente.

Clinica Imogen

Evoluţie în sfera obstetrică-ginecologie

Pasionat de meseria sa de bază, Stamatian şi-a propus să descopere cât mai mulţi factori ce stau la baza unui eşec la nivel de sarcină.

„În acest domeniu, în medie 30-35 % din sarcinile eşuate au cauze necunoscute. Singurul pas spre o evoluţie ar fi identificarea factorilor influenţi asupra sarcinii. Desigur, toată lumea vorbeşte despre faptul că fumatul influenţează negativ o sarcină, însă problemele sunt mult mai grave de atât. Nu trebuie să stai într-un oraş industrial ca să fi afectat, dimpotrivă. Cluj-Napoca devine treptat oraşul în care va predomina ramura IT. Ei bine, atât femeile cât şi bărbaţii au de suferit în momentul în care activitatea lor se rezumă la stres, presiune, statul în faţa calculatorului sau sedentarismul. Şi repet, mai ales femeile, pentru că el sunt cele ce influenţează direct fătul pe durata sarcinii.

Este de datoria medicului să prevină tot ce poate duce la o nenorocire precum avort spontan sau complicaţii ce duc la naşteri premature.

Din fericire la Cluj-Napoca nu se înregistrează un număr record de adolescente devenite mame, dar în rândul femeilor există totuşi ignoranţă de tipul: dacă nu am avut nimic la prima sarcină, n-o să se întâmple ceva la a doua”. Iar de obicei apar surprize la sarcinile ulterioare, iar pacienta cu greu face faţă acestora ” mai completează Stamatian.

 

E ca şi ales

Din punct de vedere politic, locul lui Florin Stamatian, în Consiliul Local Cluj-Napoca este deja bătut în cuie. Pe listele pentru alegerile din iunie, Emil Boc ocupă prima poziţie, el fiind şi candidat la funcţia de primar, Alin Tişe se situează pe locul al doilea dar şi el candidează pe primul loc la Consiliul Judeţean, iar din rândul vechilor liberali, Stamatian ocupă cea de-a treia poziţie, ce implicit înseamnă că va fi primul intrat în CL.

Ca plan electoral, acesta şi-a propus să egalizeze sumele alocate între sănătate şi sport, lucru la care a lucrat şi în 2004, şi totodată să implementeze activităţi extraşcolare pe stadionul Cluj-Arena.

Cu experienţa sa managerială, Stamatian consideră că ar putea muta reflectoarele pe o problemă ce va necesita tot timpul, toată atenţia CL-ului: medicina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.