Summitul G20 a adunat săptămâna trecută la Londra liderii celor mai importante ţări din lume, care au dezbătut problema crizei globale. Membrii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu au fost mulţumiţi de rezultatul summitului G20, ei dorind să aibă posibilitatea de a oferi mai multe credite pentru ţările aflate în criză

Premierul Marii Britanii, Gordon Brown a declarat la summitul G20 de săptămâna trecută de la Londra că liderii europeni au făcut şase promisiuni pentru refacerea economiei mondiale şi pentru ieşirea din criza financiară. Astfel, Brown a enunţat că G20 va lupta în următoarea perioadă pentru: restabilirea încrederii în pieţele financiare, îmbunătăţirea sistemului economic, legiferarea pieţelor financiare, acordarea de finanţări suplimentare pentru instituţiile bancare, aducerea în prim-plan a comerţului mondial şi continuarea luptei împotriva încălzirii globale.  „Aceasta este ziua în care lumea s-a unit pentru împotrivirea recesiunii nu cu cuvinte, ci cu un plan pentru reformarea şi refacerea economiei. În acest moment de interdependenţă globală, problemele au nevoie de o soluţie globală. Aceasta este ziua în care lumea s-a unit pentru a lupta împotriva crizei şi am alocat 1.000 de miliarde pentru salvarea economiei globale”, a declarat Brown.

G20 combate criza

În cadrul summitului G20 reprezentanţii naţiunilor au mai discutat despre diferite programe de combatere a recesiunii economice globale. Printre principalele teme abordate se regăsesc reglementarea activităţilor agenţiilor de rating şi introducerea unor standarde contabile internaţionale. „Programul include pentru prima dată reglementarea sistemului bancar mondial, inclusiv reformarea fondurilor de hedging (n.r., fondurile speciale care au condiţii mai uşoare de creditare şi care sunt mai periculoase din cauza riscurilor mari care pot apărea ) şi stabilirea unor standarde contabile internaţionale. Vom reglementa agenţiile de rating pentru a evita situaţia în care se află în conflict de interese”, a declarat Gordon Brown. Reprezentantul G20 a anunţat că paradisurile fiscale s-au încheiat şi că vor introduce un sistem legislativ în care majoritatea informaţiilor oferite de către  companii să fie publice.

FMI nemulţumită de summitul G20

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional sunt nemulţumiţi de summitul celor mai puternice ţări din lume, a membrilor G20. Surse din cadrul FMI au anunţat, conform Bloomberg,  că valoarea maximă a împrumuturile oferite de către instituţia financiară era mult prea mare când economia mondială era una înfloritoare, însă suma a devenit una nesemnificativă, când 1 trilion de dolari nu ajunge pentru perioada crizei financiare.  Membrii G20 s-au întâlnit săptămâna trecută la Londra, unde au hotărât triplarea sumei maxime pe care o poate acorda Fondul Monetar Internaţional. Astfel, oficialii fondului pot acorda împrumuturi totale de 750 miliarde de dolari către statele afectate de criza financiară. Agenţia poate acorda încă 250 miliarde de dolari din drepturile speciale de tragere, o facilitate care ar putea fi considerată periculoasă deoarece este sub semnul supraîncărcării fenomenului de creditare. În ultimul semestru, oficialii Fondului Monetar Internaţional au aprobat împrumuturi în valoare de 55 miliarde de dolari pentru Ucraina, Islanda şi Pakistan. În momentul de faţă, guvernul României este în ultima fază a tratativelor cu reprezentanţii fondului pentru a accesa un împrumut de 20 de miliarde de dolari.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.