O parte din deponenţii FNI din Cluj acuză faptul că şefii Asociaţiei Investitorilor FNI, filiala Cluj-Napoca, au obţinut despăgubiri de la o serie de păgubiţi care nu împuterniciseră pe nimeni pentru recuperarea banilor. Cei de la AVAS, instituţia care a despăgubit deponenţii FNI, spun că ei au plătit sumele executate. După 10 ani de la prăbuşirea FNI, instanţele româneşti nu au reuşit nici acum să rezolve acest caz. Pentru a îngreuna şi mai mult procesul despăgubirilor, AVAS a solicitat o ordonanţă de urgenţă prin care despăgubirile pe care ar trebui să le acorde să fie date de Ministerul de Finanţe.
Răzvan Robu
În Cluj-Napoca există aproape 650 de păgubiţi FNI, iar majoritatea dintre ei s-au înscris în Asociaţia Investitorilor FNI, filial Cluj, în speranţa că îşi vor recupera banii mai repede în urma câştigării proceselor. Cu toate acestea, cei care au mers pe cont propriu pentru recuperarea banilor de la AVAS, instituţia care a despăgubit deponenţii FNI, spun că şefii asociaţiei clujene au cerut executarea sumelor de bani, chiar dacă asociaţia nu era împuternicită să facă acest lucru. Ovidiu Mureşan, unul dintre clujenii care a fost păgubit de afacerea FNI, spune că AVAS i-a trimis o notificare de despăgubire, dar banii nu au ajuns la el. “Cu adresa AVAS nr P/31871/29.09.2009 mi se răspunde că cererea mea s-a numărat printre cele 646 de cereri ale persoanelor din judeţul Cluj, păgubite în urma prăbuşirii FNI care s-au adresat Biroului executoresc Asociaţii “Drăgănescu Ionescu şi Crafcenco” care au format dosarul de execuţie silită nr 308/2007. Ulterior, în urma derulării operaţiunii de executare silită, s-a constat că executorul judecătoresc a acţionat în numele celor doar 628 de deponenţi FNI şi prin urmare a distribuit sumele încasate de la AVAS doar către acesti 628 de deponenţi”, spune Mureşan. El mai adaugă şi faptul că nu a semnat nici un document de împuternicire pentru ca altcineva să fie în măsură să îi ridice despăgubirea. “Eu nu am împuternicit pe nici un birou de executare silită şi nu am semnat nici o împuternicire pentru nimeni pentru a-mi ridica banii depuşi la FNI şi câştigaţi prin sentiunţa civilă nr 13732/2004. Singurul demers în această privinţă l-am făcut prin depunerea dosarului prin postă la AVAS”, mai adaugă clujeanul. În replică, cei de la AVAS spun că în somaţia de plată emisă de către executor figura şi numele lui Mureşan. “În somaţia din data de 26.07.2007 emisă de Biroul Executorilor Judecătoreşti Asociaţii Drăgănescu Ionescu şi Crafcenco sunt menţionaţi un număr de 646 de creditori ai FNI. Printre acestia se numără şi domnul Virgil Ovidiu Mureşan care s-a mai adresat instituţiei noastre şi, în consecinţă, i-au fost formulate răspunsuri. Toate persoanele din dosarul cu numărul 308/2007 au un singur împuternicit, respectiv pe doamna Lucia Marcu, care este mandatară pentru dosarele creditorilor FNI din municipiul Cluj-Napoca”, arată vicepreşedintele AVAS Ionela-Bruchental Pop.
Nu-i compozitor, dar orchestrează
Constantin Marin, un alt clujean care s-a înscris în lunga listă a păgubiţilor FNI, povesteşte că nu şi-ar fi depus banii în acest joc piramidal dacă întreaga afacere nu ar fi avut girul statului prin intermediul CEC-ului. “Deşi există sentinţa civilă definitivă (13732/17.02.2004) ca urmare a procesului civil (5079/2001) precum şi mai multe dosare individuale înregistrate la AVAS Bucureşti, nu se întrevede nici o mişcare referitoare la data achitării acestor bani. Eu, numai atunci când în sigla FNI a apărut şi CEC-ul ca garant al seriozităţii FNI, mi-am depus toate economiile adunate de o viaţă cu intenţia de ajuta pe unul din cei trei copii ai mei să-şi cumpere o casă. Depunerile la FNI sunt făcute în primul trimestru al anului 200, pe baza încrederii în participarea CEC-ului ca instituţie de stat în această firmă. După câteva luni s-a declanşat prăbuşirea FNI (mai, 2000), datorită excrocheriilor ce au fost săvârşite de conducerea acestei firme”, povesteşte Marin. Şi el atrage atenţia asupra modului de operare al Asociaţiei Investitorilor FNI, filial Cluj. “Între timp, s-au creat un fel de SRL-uri care amăgesc păgubiţii FNI, care iniţial au renunţat să mai participe la Asociaţia FNI, neavând încredere în reuşita acesteia. Iar acum sunt mobilizaţi prin presă de persoane versate, care s-au îmbogăţit de pe urma încasărilor de cotizaţii şi a cotei de 3% din depunerile păgubiţilor. Li se promite că vor fi despăgubiţi, dacă plătesc cotizaţia retroactiv, în valoare de 1.800.000 de lei vechi, şi dacă acceptă să cedeze 5% de această dată din banii depuşi la FNI, drept donaţie pentru reuşita recuperării banilor. Asa este şi SRL-ul din Cluj-Napoca condus de specialista în recuperări de bani Marcu Lucia împreună cu Cornel Ţăranu”, spune păgubitul. Şefii Asociaţiei Investitorilor FNI, filial Cluj, Cornel Ţăranu şi Lucia Marcu nu au putut fi contactaţi de reporterii Gazeta de Cluj pentru a li se oferi oportunitatea unui punct de vedere.
SOV s-a vărsat în Centrocoop
După terminarea procesului deschis de deponenţii FNI, în lunile mai-noiembrie 2007, s-au făcut plăţi la circa 20.000 de păgubiţi, care reprezintă doar 25% din totalul membrilor Asociaţiei Naţionale de Investiţii FNI, iar aceşti bani au fost achitaţi din ce mai rămăsese în conturile defunctei FNI. Majoritatea celor care au rămas bătând din buze de urma fraudei FNI sunt oameni în vârstă, mulţi dintre ei murind în cei 10 ani în care au aşteptat returnarea banilor depuşi. După câştigarea procesului, în urmă cu doi ani, AVAS a virat 1.887.402 de lei în contul Asociaţiei Naţionale a Investitorilor FNI (ANI-FNI), asociaţie care, la rândul ei, a virat diferite sume în contul asociaţiilor judeţene. În momentul de faţă, acţionarul majoritar al SOV Invest este CENTROCOOP-Uniunea Naţională a Cooperaţiei de Consum, o entitate sub umbrela căreia funcţionează mai multe cooperative de consum din România. Partenerii de afaceri ai Centrocoop sunt Ioana Maria Vlas cu 7,7% din afacere şi Nicolae Popa, fostul director general al SC Gelsor implicat şi el în procesul FNI, cu 0,14%. Alături de acestea, AVAS are 40% din acţiuni. Printre persoanele fizice şi juridice care au ridicat sume mari de bani de la FNI, chiar înainte ca acesta să se prăbuşească se bucură şi Centrocoop. În 2000, în ultimele zile s-au retras peste 100 de milioane de lei. Centrocoop a scos 7,43 miliarde de lei, iar Nicolae Popa, unul dintre apropiaţii lui Sorin Ovidiu Vântu, a retras 262,6 de miliarde de lei în urma unei investiţii de 13 miliarde.
“Mă întreb ce încredere să avem în conducerea statului, care nu rezolvă de ani de zile această situaţie, în care sunt implicaţi oameni în vârstă, bolnavi şi suferinzi, care aşteaptă de peste 10 ani de zile să-şi primească drepturile obţinute legal”, Ovidiu Mureşan, păgubit al Fondului Naţional de Investiţii
În afară de Maria Vlas, care a fost condamnată în dosarul FNI, toţi ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare sau au fost achitaţi. Sima Mihaela (patru ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune), Andrei Marius (achitat pentru complicitate la înşelăciune), Gavril Batrân (graţiat pentru neglijenţa în serviciu), Diţă Ioan (achitat pentru complicitate la înşelăciune), Gheorghe Negură (încetat procesul penal pentru fals şi trei ani şi trei luni închisoare cu suspendare pentru complicitate la înşelăciune), Boboc Stefan şi Bebis Cezara (graţiaţi), Petrescu Marius (patru ani cu suspendare pentru înşelăciune).