Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, ne explică într-un interviu realizat de Gazeta de Cluj, cum investițiile în județ au crescut nivelul de trai al cetățenilor și care sunt  valorile după care o administrație ar trebui să se ghideze în procesul de modernizare a comunității.

Reporter: Poate fi Clujul considerat un pol al investițiilor în România. Cu ce alte orașe din occident ați putea asemăna județul nostru?

Alin Tișe:Bineînțeles că județul Cluj este un pol al investițiilor în România. În fond, reprezentăm al doilea mare centru economic, social, medical, educațional din țară. Nu cred că aș putea compara cu ușurință județul sau municipiul cu un alt oraș din Europa, din simplul motiv că fiecare mare regiune are o unicitate proprie. Clujul, chiar și numai privit din punct de vedere etnic, religios, este un județ cosmopolit, cu rădăcini adânci care pornesc de la originea noastră europeană. Suntem unici prin modul nostru de a gândi, ne recunoaștem identitatea prin modul în care nu ne abatem de la calea europeană, putem fi recunoscuți prin faptul că țintim mereu tot mai sus și prin faptul că bunăstarea, progresul, tehnologia, inovarea, sunt concepte cu care trăim, în care credem, pe care nu le vom abandona.

Reporter:Ne puteți da exemplu de o regiune/land/oraș etalon la nivelul căruia țintiți să ajungă județul Cluj în următorii ani?

AlinTișe:Țintim performanță, țintim originalitatea, țintim dezvoltarea comunităților prin însăși modul lor de a există. Nu putem spune că avem vreun oraș sau regiune din Europa drept etalon. Mai degrabă trebuie spus că etalonul nostru constă în valorile europene pe baza cărora ne construim și modernizăm comunitățile. Evident, urmărim tendințele, urmărim să ne conectăm la economiile regionale, la realitățile europene. Strategiile noastre sunt construite din idei care țin cont de noile provocări atât din România cât și din Europa.

Reporter: Care sunt ingredientele necesare unui județ care dorește să atragă un număr mare de investiții?

Alin Tișe:Transparență decizională, predictibilitatea economiei locale – pe cât se poate -, eficientă în administrație și, nu în ultimul rând, lipsa corupției din instituțiile locale. În fapt, fiecare primar sau președinte al unui consiliu județean trebuie să își cunoască foarte bine comunitatea, așteptările ei, realitatea, lipsurile. Și mai greu este să eficientizezi fondurile publice. Dar toate aceste trebuie să fie făcute în mod responsabil. De multe ori ne aflăm în situația de a prioritiza fonduri, proiecte. Așa ceva echivalează cu a investi într-o zonă și a o lasă pe alta pentru mai târziu. Este dificil fiindcă dorința oricărui edil este aceea de a face cât mai mult, pentru cât mai mulți. Nu cred că există o rețeta, alta decât dorința de a crește calitatea vieții din comunitatea pe care o reprezintă, cu orice mijloace.

Reporter:  Ce recomandări ați putea face celorlalți președinți de consilii județene pentru a putea grăbi dezvoltarea teritoriilor pe care le au în grijă? Pe ce ar trebui să se focuseze?

Alin Tișe:Cum spuneam mai înainte, este greu să ai o rețeta a succesului, prin urmare este dificil să spui unui alt președinte de consiliu județean “fă așa, că va fi bine”. Pot fi cel mult niște linii generale care țin de transparența decizională, ușurarea accesului publicului la informații publice, digitalizarea actului administrativ pentru o mai rapidă decizie, toate acestea având ca beneficiar final cetățeanul. În jurul lui și a nevoilor lui trebuie gândit și conturat întregul act administrativ. Trebuie să se simtă reprezentat, trebuie să se simtă protejat, iar când solicită sprijinul autorităților – spre exemplu pentru o autorizație de construire – trebuie să i se poată da toată asistență necesară, într-un timp cât mai scurt.

Reporter: Considerați că există un punct forte pe care îl are județul nostru (ca de ex universitate, piața IT, etc) care a permis dezvoltarea acestuia la un nivel înalt?

Alin Tișe:Punctul forte al județului sunt comunitățile în sine, modul lor de a se raporta la autorități, așteptările lor. Exact ce spuneam la începutul interviului: cu toții ridicăm nivelul calității vieții noastre prin așteptările pe care le avem și prin acțiunile noastre, începând de la un individ și terminând cu autoritățile care îl reprezintă. Este evident că această tipologie de acțiune a dus la formarea marilor centre educaționale din Cluj, a marilor poli economici, a culturii și inovării. Tot ceea ce înseamnă acum ideea de Cluj se bazează pe forță noastră creatoare. Clujul nu s-a dezvoltat întâmplător, ci pe umerii noștri, ai tuturor.

Reporter:  Care considerați e contribuția societății civile la dezvoltarea județului Cluj? Putem vorbi de o mobilizare mai mare decât în alte județe?

Alin Tișe:Contribuția societății civile este una majoră. Continuând ideea de mai înainte, societatea civilă a fost – cred eu – principalul motor al evoluției Clujului. Cu atât mai mult va fi și în viitor. O mobilizare mai decât în alte județe putem găsi, cu certitudine, la capitolul inovare și atragere de fonduri europene, capitol la care, de mai bine de doi ani, suntem pe primul loc. Nu ratăm niciun proiect, suntem pregătiți, avem la Consiliul Județean o echipă excepțională cu care vom continua să aducem bani europeni în județ. Practic, da, ne luptăm să fim cei mai buni.

Reporter: Puteți alcătui un top al investițiilor planificate pentru perioada următoare? Pe care dintre acestea îl considerați o provocare?

Alin Tișe:Categoric, cea mai mare investiție care urmează să fie realizată de Consiliul Județean este noul Spital Pediatric Monobloc. Vorbim aici de aproximativ 100 milioane de euro. Este o investiție capitală pentru sistemul medical din Cluj, o investiție realizată 100% din fonduri europene, investiție care va pune încă o dată județul Cluj pe harta europeană a marilor infrastructuri moderne. Urmează, apoi, parcul Industrial Tetarom 5, de la Luna, parc industrial care va produce peste 6.000 de noi locuri de muncă, apoi implementarea proiectului Park & Ride, care va fi realizat lângă Aeroportul din Cluj. Această investiție va ușura accesul în municipiu, va fluidiza traficul, va contribui major la scăderea poluării. Evident,vom continua să modernizăm infrastructura rutieră județeana. Până acum, din cei peste 1.200 de km de drum județean, am reabilitat peste 650 km. Dacă ținem cont că starea drumurilor județene prezintă un procent mic de tronsoane pe care mai trebuie să intervenim, se poate spune că ne apropiem de un procent de 90% drumuri județene asfaltate.

Reporter: Pe lista proiectelor prioritare de pe site-ul consiliului am putut observa restaurarea și conservarea în castelului Banffy. Care e motivația din spatele alegerii și de ce tocmai acum?

Alin Tișe:Castelul Banffy este un simbol, este istorie. Reabilitarea acestui castel era o prioritate. Am investit mereu în patrimoniul istoric al județului. De ce acum? Nu a fost ales acest moment dintr-un motiv anume. Pur și simplu acum s-a ajuns la un final al licitațiilor pentru restaurare. A fost greu deoarece nu orice firma care activează în domeniul lucrărilor publice poate realiza o astfel de lucrare specifică și amplă. Este nevoie de specialiști în restaurări, este nevoie de soluții tehnice specifice, este nevoie de lucrări de consolidare care trebuie să respecte planurile arhitecturale originale. Nu este simplu deloc

Reporter: Pe lista proiectelor anunțate de către CJ Cluj se află și “Park and Ride-ul” pentru cei ce vin în județ. De ce credeți că acest proiect va avea un impact mare în rândul populației? Ce condiții trebuie îndeplinite ca acest proiect să aibă succes? 

Alin Tișe:Vorbeam mai înainte de modele de funcționare ale unor comunități mari din Europa. Iată un astfel de model pe care dorim să îl implementăm și la Cluj: accesul facil în municipiu, accesul la mijloace de transport în comun, accesul la principalele magistrale de călători – aeroport, gară, rețele de autobuze. Vorbim despre un proiect care are că finalitate fluidizarea accesului cetățenilor la marile orașe din județ sau dinspre acestea spre municipiul Cluj ori, de pe aeroportul Cluj, spre oricare alte destinații. Priviți-l ca pe un hub de călătorii, un loc din care poți opta pentru diferite mijloace de transport în comun sau individuale, un nod al transportului public. Condițiile pentru succes sunt date chiar de dinamismul clujenilor, de disponibilitatea lor de mișcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.