Subiectul Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FDSI) este unul controversat. Mulți analiști s-au pronunțat deja cu privire la această măsură, fie pro, fie contra. Totuși, este interesant de analizat că în țara noastră acest fond de investiții  propus de PSD este catalogat de opoziție ca fiind un fond al ”jafului național” sau ”o megaescrocherie”. În timp ce în România ești etichetat drept comunist când propui astfel de inițiative, în alte țări e interes național.

FSDI este constituit cu scopul de a susţine şi de a dezvolta capitalul autohton reprezentat în principal de companiile deţinute de stat. Mai exact, se doreşte finanţarea firmelor româneşti pentru a creşte dezvoltarea economiei româneşti. Proiectul a fost inițiat de PSD, motiv pentru care opoziția se agită și critică aspru această măsură. Ba că reprezintă ”un mecanism de furt al banilor publici”, cum spune președintele USR, Dan Barna, ba că este o manevră legală a lui Dragnea și a lui Vâcov de a fura banii statului român și de a pune sub control politic companiile statului, așa cum sugerează Dacian Cioloș.  Nici Ludovic Orban nu  se lasă mai prejos și spune că alianța PSD-ALDE „acţionează parcă după un plan elaborat de inamici ai României cu scopul de a pune pe butuci economia României”. Orban afirmă că înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii şi Dezvoltare este o „megaescrocherie” prin care se urmăreşte punerea sub control politic a celor mai profitable companii. Cert este că părerile sunt împărțite și nici nu ne așteptam să fie altfel, cu atât mai mult cu cât acest proiect a fost propus de PSD, partid hulit în mod prostesc de către marii activiști ai țării și de către partidele care vor binele României. Doar la nivel declarativ…

Cum va contribui FSDI la dezvoltarea ţării

Principalul scop al înfiinţării FSDI îl reprezintă consolidarea companiilor de stat. De exemplu, 51% din acţiunile companiei OMV Petrom sunt deţinute de austrieci. Astfel, prin Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se doreşte creşterea capitalului autohton şi creşterea economiei ţării fără implicarea firmelor din străinătate.

În afară de consolidarea companiilor de stat, FSDI mai are două obiective majore. Unul din ele are ca scop finanţarea proiectelor strategice, precum autostrăzi, căi ferate rapide şi spitale.

Un alt obiectiv al FSDI este înfiinţarea de noi companii în zonele mai slab dezvoltate ale ţării astfel încât să stimuleze dezvoltarea economiei locale, prin crearea unor ecosisteme economice.

Pachetele de acţiuni care vor intra în Fond sunt cele mai profitabile deţinute de către stat. Între acestea se regăsesc Hidroelectrica (la care statul deţine 80,05%), Romgaz (70%), Electrica (48,78%), Loteria Română (100%), Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Antibiotice Iaşi (53,02%), Salrom (51%), Imprimeria Naţională (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Oil Terminal (59,62%) sau Conpet (58,72%).

Pe lângă acestea, Guvernul a inclus participaţii minoritare deţinute de către stat la companii deja privatizate: Petrom (unde statul are 20,63%), Engie România (34%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), Telekom România Communications (45,99%). Aceasta din urmă este fostul Romtelecom, Engie este fostul Distrigaz Sud, iar Delgaz Grid este fostul Distrigaz Nord.

Alte companii incluse sunt: Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), IAR SA (72,19%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%) şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%).

Și Germania va înfiinţa un fond de stat care să protejeze companiile

Agenția de presă Reuters anunță că Germania intenţionează ca până la sfârşitul anului 2019 să adopte o lege prin care să înfiinţeze un fond de stat pentru protejarea companiilor majore de preluări de către companii chineze sau alte firme străine, au declarat surse guvernamentale, aceasta fiind o schimbare majoră a politicii de neimplicare în afacerile companiilor.

Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a propus înfiinţarea fondului în februarie, în cadrul unei strategii de protejarea a industriei, iar trei oficiali au declarat că guvernul lucrează în prezent la un proiect de lege pentru ca finanţarea să înceapă anul viitor, informează publicaţia.

Doi oficiali guvernamentali de rang înalt au spus că ideea este ca fondul de stat cu lucreze cu sectorul privat atunci când cumpără participaţii la companii, pentru a evita preluările nedorite.

Unul dintre aceştia a arătat că statul ar putea cumpăra iniţial o participaţie, iar apoi să o vândă cât mai curând investitorilor privaţi, în timp ce un alt oficial a spus că în unele cazuri fondul ar putea colabora de la început cu investitorii privaţi, scrie Reuters.

„În trecut, Germania era prea reticentă să îşi definească interesele naţionale. Asta se schimbă acum. Vedem că nu putem doar să stăm şi să lăsăm ca totul să fie decis de piaţă. Asta înseamnă mai multă protecţie din partea statului”, a explicat primul oficial, conform Reuters.

Germania a fost o lungă perioadă de timp o mare susţinătoare a pieţelor libere, dar noua politică este o reacţie la transformarea Chinei din clientă în cumpărătoare şi a avertismentelor preşedintelui american Donald Trump cu introducerea de sancţiuni comerciale unilaterale şi tarife mai mari, au arătat sursele, potrivit presei.

Interesant este că tot Reuters, agenția de presă care anunță înființarea fondului de stat din Germania și despre care nu se precizează că ar fi o inițiativă negativă, precizează despre fondul de investiții din România că este ”o poartă deschisă pentru corupție și spălare de bani”, potrivit ziare.com.

Desigur, diferă puțin scopul pentru care este creat acest fond de investiții în România față de cel din Germania, dar are la bază aceleași idei. Când în România propui astfel de inițiative ești etichetat comunist, în Germania e interes național…

1 COMENTARIU

  1. Nu te supara,crezi ca sintem atit de timpiti sa credem ce ne povestesti?De prea mult timp si spatiuam nevoie pentru a demonta cele scrise de dumneata.
    Pot sa spun doar ca faci comparatie intre mercedesul german si caruta românească.
    Nu oricine poate cumpara un mercedes dar aproape oricine poate fura o caruta.
    Daca se incearca asta FITI SIGURI ca o sa iasa rau de tot.
    TINE-TI MINTE:
    NE-AM SATURAT DE HOTI…!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.