România va trebui sa solicite Fondului Monetar Internațional un nou acord daca doreste unul, iar apoi va fi analizat tipul de acord care poate fi încheiat, însa va fi diferit de celelalte, a declarat joi reprezentantul rezident al FMI pentru România si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
„Trebuie sa primim o solicitare si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile. Vor fi diferite fata de cele din trecut. (…) Este doar o discutie tehnica pe buget”, a afirmat Tolosa, întrebat daca FMI va mai accepta un nou acord cu România.
El a precizat, potrivit Mediafax, ca, pâna la acest moment, FMI nu a primit nicio solicitare oficiala din partea autoritatilor române pentru un nou acord.
Acordul actual cu institutiile financiare internationale, în valoare de 4 miliarde euro, are un caracter preventiv si expira la finalul lunii septembrie, fara succes, întrucât Guvernul nu si-a îndeplinit toate obligatiile asumate.
Anterior, România a încheiat cu succes doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat în 2011 si finalizat în 2013, a avut caracter preventiv, autoritatile optând sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.
La primul acord de finanțare (2009 – 2011) FMI a contribuit cu 13 miliarde de euro, restul fiind fonduri de la Comisia Europeana și alte instituții financiare internaționale.