Consiliul Judeţean Cluj ia în calcul să abandoneze Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, investiţie care a înghiţit 15 milioane de euro din fondurile europene, fără să fie finalizat. După cinci ani de la demararea proiectului, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, doreşte să pună capăt proiectului ”Centrul de Management Integrat al Deşeurilor”.
Alin Tişe a recunoscut că proiectul este compromis în totalitate şi spune că, pe baza unor studii de specialitate va trebui luată o decizie cu privire la oportunitatea continuării proiectului.
“Este o decizie extrem de greu de luat însă nimeni nu va putea spune că trebuie să mergem înainte cu un proiect despre care ştim acum că nu va funcţiona nici în 2022. Este extrem de delicat pentru că sunt bani europeni însă va trebui să decidem cu toţii ce facem mai departe. “Fie ne asumăm acest eşec şi oprim proiectul în acest moment. Vedem ce se poate valorifica din ceea ce s-a realizat până acum şi restituim banii europeni cheltuiţi, fie mergem mai departe cu el, existând riscul să nu-l terminăm şi să avem cheltuieli neeligibile aproape egale cu valoarea proiectului”, a spus Tişe.
Banii cheltuiţi din buzunarul clujenilor
Preşedintele CJ Cluj spune că acest proiect se confruntă cu o serie de probleme, iar din cauza furtului de pământ, sunt alunecări de teren, dealul începând să o ia la vale. Tişe a adăugat că remedierea tuturor acest probleme implică costuri neeligibile, care trebuie suportate exclusiv de Consiliul Judeţean Cluj.
“Deja sunt estimate câteva milioane de euro, ca şi costuri neeligibile, în cazul în care decidem să continuăm lucrările la depozitul de deşeuri. Vorbesc despre sumele pentru cantităţile de deşeuri care au fost depozitate nelegal, la groapa de gunoi pe care avem obligaţia să o închidem, mai sunt apoi costurile pentru lucrările de stabilizare a amplasamentului. Sunt bani care nu se vor deconta de la UE. Mai adăugăm, apoi, riscurile. Noi astăzi suntem în procedura de licitaţie pe prima celulă. Probabil că vom finaliza adjudecarea contractului în luna septembrie, dacă vom avea contestaţii ne vom duce încă 2-3 luni. Să presupunem că semnăm contractul în septembrie. 18 luni este durata de execuţie a primei celule, ne ducem în 2018 dacă se termină la timp. Dar ce lucrare aţi văzut dumneavoastră să se termine la timp? Poate va fi gata în 2019. După aceea va trebuie să începem licitaţia pentru operatori. La Bistriţa pentru operatori licitaţia a durat 3 ani. Sunt bani mulţi. Trecem de 2020. Operatorul care operează prima celulă are obligaţia în contract să facă a doua celulă. Să vă imaginaţi că dăm în funcţionare prima celulă, cu tot gunoiul pe care municipiului şi judeţul îl produc vom umple prima celulă într-o perioadă de mai puţin de un an. Dacă acel operator nu-şi termină celula doi, el având un termen de 5 ani pentru finalizarea ei, ne întoarcem de unde am plecat. Nu vom avea unde să depozităm gunoaiele. Primăriile nu vor mai putea face staţii temporare dacă noi deja avem prima celulă”, a spus Tişe.
”Până la finalul anului vom lua o decizie”
Alin Tişe spune că până la finalul anului se va lua o decizie dacă proiectul Centrului de Deşeuri va mai continua. În locul acestuia, Consiliul Judeţean se gândeşte să construiască un incinerator de deşeuri.
“În luna august dau drumul la studiu şi în câteva luni avem studiul, sper ca până în toamnă, noi mergem mai departe cu CMID dar în paralel mergem şi cu studiul. Până la finalul anului vom lua o decizie. Într-un an vom avea incinerator. Ne trebuie 4-5 hectare pentru incinerator. Incineratoarele sunt foarte moderne, preţul lor diferă în funcţie de cât e de performant. Facem o analiză în profunzime şi decidem, albă sau neagră”, a mai spus preşedintele CJ Cluj.
Investiţia la Centrul de Deşeuri a fost estimată la 107.520.012,54 lei fără TVA, din care 98% sunt fonduri europene, iar restul de 2% e contribuţia CJ Cluj. Până în prezent s-a realizat 65% din proiect. Iniţial termenul de execuţie a fost de 14 luni din 26 martie 2012, însă ulterior termenul a fost prelungit până în decembrie 2013. Ultimul termen anunţat a fost anul 2019.