Fostul deputat clujean Mate Andras, condamnat pentru conflict de interese, încearcă să blocheze proiectul imobiliar al companiei Hexagon care urmează să fie edificat pe strada Someșului nr 15 – 21. Împreună cu soția lui, Erzsebet, cei doi au deschis două procese împotriva administrației locale pentru anularea documentației care stă la baza avizelor urbanistice. Una dintre cereri a fost respinsă de magistrații clujeni.

În luna iulie, soții ERZSEBET și Andras Mate au deschis două procese împotriva Primăriei Cluj Napoca, a Direcției Generale de Urbanism, Biroul de Strategii urbane și Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și Urbanism, solicitând instanței să dispună suspendarea dezbaterii propunerii unui PUZ al cărei beneficiar era compania imobiliară Hexagon, care dezvoltă mai multe proiecte în Cluj Napoca. În cazul celor două procese este vizat proiectul care ar urma să se edifice pe strada Someșului nr 15 – 21.

Unul dintre procese, care are ca obiect emiterea unei ordonanțe președințiale, a fost rezolvat nefavorabil pentru politicianul clujean.

În cererea de chemare în judecată fostul deputat clujean UDMR acuză administrația locală de lipsă de transparență când vine vorba despre avizarea proiectelor urbanistice de mare anvergură.

”Nu am cerut anularea documentațiilor pentru că s-a modificat cererea. Mă judec cu primăria pentru că nu a respectat o procedură. Sunt două cauze diferite. Prima este un precedent foarte bun, pentru că nu s-a respins pentru inadmisibilitate, ci pentru a se putea judeca fiecare om pentru procedura prealabilă adoptării hotărârii de consiliu local pentru PUZ. Esența este că nu s-a pus pe ordinea de zi la CTATU (COMISIA TEHNICĂ DE AMENAJARE A TERITORIULUI ŞI URBANISM, n.red.). Prin cererea respectivă am încercat să suspend dezbaterea (proiectului, n.red.) până se comunică toate actele. Instanța a decis că atunci când va fi pe ordinea de zi, vom putea încerca. Mai este o cauză unde solicit în baza legii accesului la informațiile publice să mi se comunice toate actele care au fost depuse. Nu intru în amănunte, este problema mea personală! Însă trebuie să țineți cont că este un precedent, pentru că, până acum, în Cluj nu a fost ridicată problema la modul acesta. Dacă mă căutați peste o lună, vă voi spune și altceva”, a declarat fostul deputat UDMR.

Administrația locală clujeană acuzată de lipsă de transparență

Concret, Primăria Cluj Napoca este acuzată că a organizat două consultări, fără a comunica certificatul de urbanism și avizul prealabil de oportunitate, unde sunt trecute obligațiile inițiatorului, partea desenată și scrisă a propunerii PUZ, în așa fel încât să poată fi consultat împreună cu specialiști în domeniu.

”În mod nejustificat, cu rea credință și abuz de putere, a refuzat comunicarea unor informații și acte și a ascuns informațiile necesare, dar publice, pentru o consultare reală, iar prin această atitudine, a încălcat drepturile reclamanților, atât în ceea ce privește dreptul la informare și accesul la informații publice cât și prin prisma transparentei decizionale, deoarece li s-a îngrădit exercitarea tuturor componentelor acestui drept, inclusiv acela de a observa modul și mărimea afectării dreptului asupra imobilelor învecinate și direct afectate de propunerea depusă. Ca urmare, reclamanții au ajuns în imposibilitate de a participa în cunoștință de cauză și direct la procesul de elaborare și avizele din faza de adoptare a HCL-ului pentru PUZ-ul propus. Ca urmare a nerespectării procedurii și a dispozițiilor menționate anterior, reclamanții apreciază că documentele de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate fără avizele prevăzute de reglementările în vigoare sunt nule”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Soții Mate spun că la mijlocul acestui an au comunicat în format electronic observațiile la care inițiatorul proiectului ar fi trebuit să răspundă înainte de ședința comisiei, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ședința menționată a fost anunțată cu două – trei zile înainte de organizare, iar participarea efectivă la dezbatere nu a fost asigurată în mod corect.

Primăria spune că, practic, nu a adoptat niciun proiect imobiliar

Pe de altă parte, potrivit primăriei clujene, în data de 10 decembrie 2019 domnul Mate Andras a solicitat amânarea dezbaterii lucrării în ședința comisiei, pe motiv că nu a avut timp să studieze documentația și că nu a avut acces la informații. Având în vedere că alți vecini notificați au fost prezenți în sală, s-a decis discutarea formei preliminare a propunerii PUZ, vecinii având posibilitatea să își expună punctul de vedere transmis anterior în scris. PUZ-ul cuprinde reglementări specifice detaliate pentru zona studiată conform prevederilor legii, structurat în piese scrise și desenate ce au fost afișate pe site-ul primăriei, fiind și la data prezentă afișate, iar alte studii solicitate nu se pun la dispoziție, întrucât aceste documentații fie nu se elaborează în faza PUZ, fie nu sunt documente aferente propunerii PUZ și sunt lucrări de specialitate elaborate anterior propunerii PUZ de către specialiști atestați, rezultatele acestora având drept scop susținerea propunerilor de reglementare care se formulează prin documentația de bază. Reclamanții au fost anunțați și de ședința de lucru din 19 iunie 2020 desfășurată în format de videoconferință, însă nu au asistat, iar la ședință au participat și vecini, prin reprezentanții legali ai acestora, se arată într-o poziție oficială a administrației clujene. 

”Nu există nici un aviz emis de către arhitectul șef pentru documentație și nici nu s-a adoptat o hotărâre a Consiliului Local cu privire la acesta, deci afirmațiile reclamanților că autoritatea a săvârșit abuz de putere, nu a respectat condițiile minime în ceea ce privește transparența decizională, a adoptat hotărâri sau a acordat aviz fără respectarea dispozițiilor legale este o afirmație nefondată”, se mai arată în poziția Primăriei Cluj Napoca.

Pe Someșului se înghesuie un bloc de 7 etaje

Hexagon City SRL intenționează să edifice pe un teren de 4.300 mp un bloc de locuințe în formă de U cu 7 etaje. Imobilul va avea funcțiuni mixte la parter și etajul 1 și va dispune de un parking subteran. Vor fi 160 de locuri de parcare pentru 130 de apartamente și 2.400 de metri pătrați de spații de birouri.

Accesul auto se va realiza pe latura estică de pe strada Lalelelor printr-un gang.  Iar accesul pietonal în clădire se va realiza pe latura sudică și estică a parcelei, atât din strada Someșului, cât și din strada Lalelelor.

Spațiile verzi prevăzute reprezintă 20% din suprafață, puțin peste 850 de metri pătrați. POT-ul propus este 70%, iar CUT, 3,2.

Grupul Hexagon este deţinut de oamenii de afaceri  de Florin Mariş şi Raul Ciurtin. Grupul a vândut în aceste zile clădirile de birouri Vivido Business Center, Advancity Business Center și Cube Office din Cluj-Napoca.

Vecinii reclamă un drum peste proprietăți private

”Noi am făcut mai multe sesizări pe baza documentației pe care am putut-o consulta, dar nu am putut vedea toate planșele. În primul rând vrem să privim lucrurile așa cum sunt în realitate și nu cum va fi în viitor și ne referim aici la posibila aleea și drum pe malul Someșului, care poate se va face cândva. Practic ei fac un drum de acces pe proprietăți private. În al doilea rând, dacă celor de la Feromob li s-a cerut în urmă cu câțiva ani să se retragă de la stradă un număr de metri, e normal ca și noua clădire să se alinieze la fel. Am vrea să vedem și studiul de însorire pentru că o clădire cu 5-7 etaje sigur va pune probleme pentru casele din jur. Și în fine să nu uităm de aglomerația pe care o va crea un bloc cu atâtea apartamente și birouri pe o stradă care deja e foarte aglomerată, așa că am dori să putem consulta și un studiu de trafic”, arată unul dintre clujenii care locuiesc în zona respectivă.

Condamnat pentru conflict de interese

În 2015, deputatul UDMR clujean Mate Andras a fost condamnat definitiv și irevocabil de magistrații ÎCCJ la șase luni cu suspendare. În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

„Mate Andras Levente, în calitate de deputat în cadrul Parlamentului României, a formulat cererea de angajare a soţiei sale la Camera Deputaţilor şi apoi a avizat contractul de muncă pe perioadă determinată în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru soţia sa în cuantum de 5.508 lei”, arăta Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul a fost deschis după ce, în septembrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme să cerceteze un posibil conflict de interese în cazul deputatului Mate Andras Levente. Mate Andras Levente a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea soţiei sale, Erzsebet Mate, în perioada 16 martie 2010 – 1 ianuarie 2011, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 13 Cluj, arăta atunci ANI.

7 COMENTARII

  1. Fără supărare, dar omul asta vrea sa beneficieze de un teren gol eventual și împădurit doar doar va aduce vreun plus țării după ce își spală puținii neuroni care-i mai poseda. Apoi fraților, de când ma știu in zona sunt diar cocioabe și terenuri primite gratis de către asistați sociali sau profitori. Acum 10 ani la fel s-a intamplat, in urma cu 14 ani la fel, proprietarii fiind diferiți și puși in situația penibila de-a fi la cheremul unor frustrați, fiind nevoiți sa vândă sau chiar o parte din ei decedând. Terminați odată cu acordul vecinilor, ca unul care-i siluet sau arată bine, mai are și-o masina buna și puțin mai mulți bani și nu vrea sa stea capra vreunui dezaxat, nu va fi niciodată agreat de opusul lui. Așa ca dacă zona e propusă pt vonstructii înalte, atunci cel cu hrab și cu gardul rablagit sa plece in zona de case și sa lase Clujul românesc cu oameni faini sa se dezvolte normal și nu cu forța sau cu funcția sa-i bagi pumnul in gura. Acolo, pe teren acum 15 ani erau nu mai puțin de 12 dărâmături, la un moment dat pline de colorați sau alți sălbatici fără lege. A uitat domnul vecin căruia nu-i convine ca nevasta-mea-i mai tânăra și mai frumoasa sau slaba. Ce-a făcut atunci când rahatul și urina ii inunda locuința lipita de vechile cocioabe. Putea cumpara acele proprietăți dar, e mai ușor sa protestezi și sa profiți de alții, nu se poate ca cineva sa se opună unei investiții de asemenea anvergura.Asta-i unul din motivele pt care s-a vândut și revândut acest teren, ignoranta și puterea unora in acest oraș frumos. Ori vreți un Cluj nou, modern, ori vreun sat părăsit plin de cai și călăreți?

  2. ”parlamentarul” ăsta trebuia să protesteze atunci când s-a construit Piața Mărăști peste geamurile cetățenilor din vecini. Sau când s-a construit Hotelul Cristian de la Piața Mihai Viteazul.

  3. eu cred ca Mate Andras vrea de fapt sa-i santajeze pe dezvoltatorii imobilari, sa castige si el un ban nemuncit. Meseria de „vecin” e la moda in Cluj. Solicita cateva mii de euro, in caz contrar deschid procese doar sa tergiverseze investitia. N-ar fi nici prima data, nici ultima data, cand un vecin ar face asta, se poarta la Cluj.

  4. Hopa, viniturile vor să facă un Cluj-Napoca modern plin de blocuri mamut că le place la bloc și asfaltul ,acei vecini locuiau acolo de pe vremea când str, se numea Dijmei unde se afla fabrica GLEDYS ,o clădire superbă azi rasă ptr. a face blocul cu magazinul MEGA dar de unde să cunoască „flotantzii de cluj -napoca ” istoria străzii ,ei vor doar blocuri și garaje sperând ca statul la bloc ii face domni ,săracă pădure.

    • Mate Andras e un fel de Nicusor Dan al Clujului. Totusi cat tupeu sa ai sa deschizi procese împotriva administrației locale cand tu ai fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.