Fostul președinte CCR Augustin Zegrean și fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu au declarat vineri, la Antena 3, că premierul Ludovic Orban procedează greșit când de la înălțimea funcției sale a adus critici puternice și repetate activității Curții Constituționale.
Augustin Zegrean: „Nu e nimic nou, de mult se intampla lucrul acesta in Romania, desi Comisia de la Venetia a atras atentia. Nu se poate intr-un stat de drept sa critici CCR. Este totusi Curtea Constitutionala, sunt judecatori acolo alesi, indeplinesc conditiile prevazute de lege, au tot dreptul sa judece. Din pacate pentru cei care critica, de cele mai multe ori Curtea are dreptate. Au fost lucruri ca acesta in Polonia si Ungaria si stiti unde s-a ajuns si cum a reactionat Comisia Europeana si toata lumea juridica europeana”
Petre Lăzăroiu: „(Ludovic Orban) Sa se uite inainte de toate in gradina dumnealui si pe urma sa vorbeasca de schimbarea Curtii. Nu ma mai mira, la cate iesiri neinspirate a avut pana acum. Si in alte situatii Curtea s-a mai adresat (organismelor internationale) dar in actuala conjunctura cred ca si daca s-ar adresa o sa fie o reactie ‘Vedeti-va de treaba, ca vine iar MCV si o sa se spuna ca Romania derapeaza si ca CCR este de vina’. Sunt chestiuni politice si imi felicit fostii colegi ca s-au ferit sa intre si ei in aceste jocuri politice”
Declarațiile lui Orban
Premierul Ludovic Orban a declarat joi seară la Digi24 că s-au stabilit alegerile parlamentare pentru data de 6 decembrie, în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei în vigoare. Orban a criticat deciziile Curţii Constituţionale şi a arătat că trebuie schimbată componenţa acesteia, pentru a elimina ”politrucii”. În replică, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, joi seară, că ”în nicio ţară din Europa primul ministru nu-şi permite să aibă un asemenea limbaj şi asemenea atacuri suburbane la adresa Curţii Constituţionale”. La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, critică dur ieşirea primului ministru Ludovic Orban la adresa CCR, susţinând că afirmaţiile premierului reprezintă un atac la adresa statului de drept.
”Din punctul meu de vedere 6 decembrie este data constituţională şi legală. Noi am stabilit alegerile în data de 6 decembrie în baza prevederilor constituţionale şi în baza legislaţiei aflată în vigoare în momentul la care am stabilit data de 6 decembrie. Aduc aminte că mandatul actualului Parlament expiră pe data de 20 decembrie, a trebuit să respectăm prevederea constituţională care spune că preşedintele trebuie să convoace în maximum 20 de zile de la data alegerilor Parlamentul nou ales. Deci singura dată care era conformă cu prevederile legale era data de 6 decembrie. Prelungirea mnadatului actualului Parlament nu se poate face în orice condiţii”, a declarat Orban, la Digi24, joi seară.
Orban a mai declarat că deciziile Curţii Constituţionale a României (CCR) sunt abracadabrante şi că aceasta încalcă chiar Constituţia ţării.
”Daţi-mi voie să spun câteva cuvinte despre decizia Curţii Constituţionale care mi se pare abracadabrantă, mi se pare o încălcare flagrantă a Constituţiei de către organismul care trebuie să fie paznicul Constituţiei. Aşa ceva, vă mărturisesc, trebuie schimbat ceva, nu se mai poate aşa. Trebuie schimbată componenţa Curţii Constituţionale, trebuie eliminaţi politrucii de acolo, trebuie să intre numai magistraţi cu carieră serioasă în spate, nu oameni care au făcut politică şi sunt numiţi acolo ca să răspundă la comenzi politice. ca să nu spun că multe din deciziile alea vin împotriva intereselor fundamentale ale României. Vă dau numai decizia legată de lipsirea autorităţilor sanitare şi a Guvernului de orice mijloc de a opri răspândirea virusului care a provocat o creştere, cea mai spectaculoasă creştere a numărului de cazuri. În săptămâna de dinainte de decizie aveam 370 de cazui în medie pe zi în săptămâna anterioară şi am sărit la în jur de 1.300 de cazuri la momentul la care s-a adoptat legea în perioada aia de 21 de zile în care a fost vid legislativ şi noi practic nu am putut să luăm nicio măsură, nici privitoare la persoanele diagnosticate pozitiv, nici privitoare la persoanele de contact pentru care se dispune carantinarea la domiciliu şi alte măsuri”, a declarat Orban.
Premierul a mai declarat că Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor în condiţiile în care parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament.
”Repet, eu nu pot să înţeleg o asemenea decizie, deci noi am atacat, noi, Guvernul, am atacat la CCR legea prin care Parlamentul, o majoritate parlamentară, şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Adică Parlamentul şi-a arogat dreptul de a stabili data alegerilor. Vă dau un singur exemplu pe care l-am scris acolo: parlamentarii nu răspund pentru votul lor în Parlament şi pentru opiniile lor politice. Ce se întâmplă dacă o majoritate parlamentară nu pune pe ordinea de zi proiectul de lege privitor la stabilirea datei alegerilor? Ce se întâmplă? Că nimeni nu răspunde, niciun parlamentar dintr-o majoritate, care e interesul unui parlamentar? Să prelungească mandatul cât mai mult, mai ales dacă nu va mai fi pe listă în alegerile parlamentare. Deci nu există niciun fel de responsabilitate pentru parlamentarii individuali care pot să împiedice organizarea de alegeri libere pentru alegerea celui mai important for reprezentativ în statul român”, a mai declarat Orban, potrivit stiripesurse.ro.
Primul ministru a adăugat că judecătorii CCR ”dau pe bandă rulantă decizii care nu au nicio legătură cu Constituţia României şi cu democraţia”.
Sinistrul acesta confirmă ce știm prea bine,noi suntem ” dușmanii” ( cei din tzară ) ,” pretenii ” sunt cei care transformă incet dar sigur România in colonie ,vom fi ” slugă la dârloagă” așa ziși coorporatiști .