Avocatul Toni Neacșu, fost judecător și membru CSM, susține, referitor la protocolul dintre SRI și IJ, publicat astăzi, că prevederile acestuia arată că procurorii și judecătorii au fost monitorizați, din moment ce SRI s-a angajat să trimită Inspecției Judiciare date despre magistrați care pot constituti abateri disciplinare.

„Am ajuns mahalaua statului de drept. Suntem haznaua în care SRI își aruncă toate dejecțiile. Judecători și procurori lucrați pentru abateri disciplinare de către serviciul secret care are competențe legale doar în  domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României. Dacă SRI se angajează să trimită Inspecției Judiciare date despre judecători și procurori care pot constitui abateri disciplinare (art. 3 alin. 2 din rușinea aceasta de Protocol) înseamnă că monitorizează judecătorii și procurorii, că-i lucrează informativ. 30 de ani de democrație trâmbițată pentru a ajunge din nou o populație spionată din interior, de noua Securitate. Scoateți si protocoalele anterioare”, scrie avocatul pe Facebook.

„Cooperarea se realizează în temeiul legii și al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuțiilor și competențelor Părților, prin valorificarea eficientă a posibilităților pentru identificarea anticipată, prevenirea și combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraților și înlăturarea în tip util a unor fapte care ar putea afecta înfâptuirea justiției sau realizarea securității naționale.

Serviciul Român de Inforrmații transmite

a) la solicitare, orice informație referitoare la lucrurile aflate pe rolul Inspecției Judiciare

b) din oficiu, orice informație în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârșite de magistrați

art. 4 Inspecția Judiciară, în urma efectuării verificărilor prealabile proprii, potrivit legii, va comunica în termen rezonabil utilitatea datelor și informațiilor transmise de SRI și, respectiv, modul lor de valorificare.

art.5 Transmiterea de date și informații de către părți se realizează cu respectarea legislației în vigoare privind protecția informațiilor clasificate și numai cu aprobarea conducerii părților”, se arata in document.

” Anual, părțile vor realiza analiza modului de desfășurare a cooperării dintre acestea. art. 8. Protocolul se încheie pe durată nedeterminată și poate fi completat sau modificat cu acordul părților, prin acte adiționale care vor face parte integrantă din acesta. În situații de excepție, datele și informațiile transmise de SRI pot fi introduse, doar cu acordul acestuia, în dosarele Inspecției Judiciare și numai cu respectarea prevederilor de la alin 2 și a dispozițiilor legale privind protecția informațiilor clasificate”, mai prevede actul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here