Mai mulți profesori ai Universității București îi adresează o scrisoare deschisă profesorului universitar Marian Preda, care candidează la funcția de rector al instituției, în document fiind introdusă suspiciunea terifiantă că acesta ar fi fost ofițer activ al fostei Securități. Reamintim că după revoluție, rector al Universității a fost un simbol al anticomunismului, Emil Constantinescu, devenit ulterior președinte al țării. De asemenea, Preda mai este acuzat și că ar preconiza nici mai mult, nici mai puțin decât privatizarea Universității, scrie Inpolitics.
În textul scrisorii, difuzat de revista Q Magazine se afirmă că alegerile de mâine ar putea consfinți un soi de rocadă între ultimul rector al UNB, Mircea Dumitru, deconspirat drept colaborator al Securității, care ar urma să preia șefia Senatului universitar și Marian Preda, considerat un apropiat al său.
Situația se complică, însă, în momentul în care autorii scrisorii punctează un element spectaculos:
”Domnule Marian Preda,
1. CV-ul dumneavoastră evidenţiază ca un prim punct în formarea profesională anul 1984, când aţi devenit student al Institutului Politehnic din Bucureşti. Având în vedere anul naşterii (1963), trebuie să fi terminat liceul în anul 1981. i) Ce liceu aţi terminat? ii) Ce aţi făcut între 1981 şi 1984? V-aţi angajat (dacă da, unde?) sau aţi satisfăcut stagiul militar (dacă da, la ce unitate)? iii) În intervalul amintit, aţi urmat cursurile Şcolii de la Băneasa a Securităţii?”
Autorii documentului mai scriu:
”Stimaţi colegi, stimaţi studenţi, Marian Preda trebuie să ofere un răspuns întrebărilor formulate. Asupra persoanei lui planează suspiciuni grave, iar noi, pentru a înceta să mai comitem, din pasivitate şi indiferenţă, greşelile trecutului, suntem chemaţi de vocaţia noastră academică şi de cinstea personală a fiecăruia dintre noi să adresăm aceste întrebări”.
Interesant de amintit, în context: acum cîțiva ani, în octombrie 2012, a avut loc deschiderea unui așa-numit program de master „Studii de securitate -Analiza informaţiilor”, organizat de Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (FSAS) din cadrul Universităţii Bucureşti, în parteneriat cu SRI. La vremea respectivă, Marian Preda era decan al amintitei facultăți, iar reprezentarea la eveniment a fost una de cel mai înalt nivel: directorul SRI, George-Cristian Maior, prim-adjunctul Florian Coldea și adjunctul directorului SRI, gen.Ion Grosu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți de acord.Ok
Şi ce dacă a fost securist? Gura lui să nu mănâncă nişte democraţie cu hoţie??????????