Fostul polițist Pavel Nicoară, implicat într-un mega-dosar de evaziune fiscală care se judecă la Tribunalul Cluj a murit. Dosarul este de notorietate pentru că niciun judecător din Sălaj, locul de unde sunt inculpații, nu a putut prelua acest dosar din cauza legăturilor dintre inculpați și magistrații sălăjeni, astfel că dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj.

În dosarul de evaziune fiscală de cinci milioane de euro sunt acuzati afaceriștii sălăjeni Ioan Huluban și Ioan Galiș, patronii de la Eurocard 2000 si Eurocard 2007.

Potrivit procurorilor, unul dintre liderii grupării axate pe delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală a fost ex-poliţistul sătmărean Pavel Nicoară. Acesta avea sarcina să racoleze persoane sărace, tinere sau cu intelect scăzut, care acceptau să devină asociaţi şi administratori ai firmelor fantomă folosite de grupare în operaţiuni frauduloase. Pavel Nicoară nu este la prima încălcare a legii, la sfârşitul anilor ‘90 acesta fiind dat afară din Poliţie pentru implicare în traficul cu migranţi afro-asiatici. În calitate de şef de post în comuna Foieni, fostul poliţist a dirijat o grupare care se ocupa cu trecerea ilegală în Ungaria, peste fâşia verde, a unor grupuri de imigranţi.

Pavel Nicoară a fost dat afară din Poliţie şi s-a ales cu dosar penal, fiind apoi trimis în judecată. După ani de procese, a reuşit să scape de închisoare, fiind condamnat cu suspendare. După ce a fost dat afară din Poliţie, Pavel Nicoară a devenit “liber profesionist”, după cum afirmă foşti colegi de-ai săi. S-a retras în Tăşnad, unde a intrat în lumea afacerilor.

Potrivit procurorilor DIICOT, începând cu anul 2010, membrii grupării ar fi folosit mai multe societăţi de tip fantomă, pentru a nu plăti taxele datorate bugetului de stat. Societăţile de tip fantomă erau înfiinţate pe numele unor persoane cu o condiţie materială precară, în scopul deschiderii unor conturi bancare, obţinerii de carduri şi emiterii de facturi fiscale fictive, în interesul societăţilor comerciale ce aparţineau membrilor grupului de criminalitate organizată. Sumele plătite prin conturile societăţilor fantomă erau ridicate în numerar sau de la ATM-uri, imediat după plată, şi se reîntorceau în posesia societăţilor cu activitate economică reală cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creând aparenţa legalităţii. După folosirea acestor societăţi de tip „fantomă”, pentru inducerea în eroare a organelor fiscale, membrii grupului ar fi cesionat părţile sociale către cetăţeni străini. Prin intermediul operaţiunilor frauduloase derulate prin intermediul acestor firme înfiinţate pe numele persoanelor racolate de fostul poliţist Pavel Nicoară, gruparea a fraudat bugetul de stat cu suma de aproximativ 5 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.