Vasile Bercan este un om de afaceri clujean, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, care a stat puțin și arestat pentru afacerile pe care făcea cu ministerul la care era angajat. Dar a fost spălat ca la ”Nufărul”, așa că s-a apucat din nou de treabă. În 2015 procurorii clujeni i-au făcut dosar pentru spălare de bani și evaziune și după 5 ani de cercetări l-au trimis în instanță. La Tribunalul Cluj, judecătorul Liana Cociș l-a judecat până la începutul acestui an când, după ce a amânat pronunțarea de 19 ori pe parcursul unui an, …hop!, a intervenit prescripția faptelor. Bercan a mai primit o ”spălătură” și a fost achitat. Între timp, membrii familiei Omul de afaceri clujean derulează investiții imobiliare: un cămin de bătrâni și un ansamblu imobiliar cu două blocuri a câte 5 etaje. 

În 2015, procurorii clujeni deschideau un dosar pe numele omului de afaceri clujean Vasile Bercan, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Alături de el, Gavril Coca, Maria Tomșa și firma 2 Invest SRL erau acuzați de evaziune, complicitate la evaziune și spălare de bani. Afacerea a fost piperată cu un transfer fictiv de părți sociale ale firmei în cauză pentru a îngreuna ancheta procurorilor

La prima vedere, rechizitoriul a fost simplu.

Practic, în decembrie 2013, Vasile Bercan, care era asociat şi administrator al SC 2 Invest  SRL Cluj-Napoca, împreună cu Gavril Coca, au înregistrat operațiuni fictive în contabilitatea firmei către o altă societate comercială în valoare totală de 1.240.000 lei. A fost vorba de cinci facturi fiscale emise în baza unor tranzacții simulate pentru a eluda plata TVA-ului. Astfel, a rezultat un prejudiciu de 400.000 lei, din care suma de 240.000 lei reprezintă TVA evidenţiată pe facturi, care ar fi fost dedusă în mod nelegal, iar suma de 160.000 lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată.

În 2014 au repetat ”schema” cu cheltuieli fictive de achiziţii de prestări servicii pe baza unui număr de cinci facturi fiscale, în valoare totală de 1.240.000 lei. În același an cei doi au realizat mai multe transferuri bancare cu scopul de a ascunde evaziunea. Tomșa Maria Cecilia era titulara conturilor folosite în tentativa de a masca faptul că sumele de bani proveneau din evaziune.

La începutul lunii noiembrie 2021, înainte de începerea cercetării judecătoreşti, toți cei trei inculpați au declarat că vor să fie judecaţi în procedura privind recunoaşterea învinuirii, numai în baza probelor administrate în cursul urmăririi penale, şi a înscrisurilor pe care le vor depune la dosar, arătând că recunosc comiterea infracţiunilor reţinute în sarcina lor. Potrivit noii legislații penale, cei care recunosc faptele pentru care sunt judecați beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor pedepsei închisorii.

Cu acest dosar și cu acordurile de recunoaștere, magistratului care s-a ocupat de dosar a emis pronunțarea în cauză într-un an de zile.

Afacerile familiei Bercan

Vasile Bercan, socrul avocatului clujean, este un apropiat al liberalilor care a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor până în 2005, când a fost eliberat din funcție de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Motivul care a stat atunci la baza demiterii lui Bercan au fost declarațiile pe care acesta le-a făcut în legătură cu Autostrada Bechtel, prin care îl contrazicea pe șeful Executivului de la acea vreme. Astfel, după ce premierul Tăriceanu a anunțat într-o emisiune televizată că Guvernul va decide, mai mult ca sigur, anularea contractelor încheiate de fostul Cabinet condus de Adrian Năstase fără respectarea normelor în vigoare, Vasile Ioan Grigore Bercan anunța că, de fapt, negocierile cu concernul Bechtel se derulau fără nicio problemă.

Compania patronată de Vasile Bercan, 2 Invest, a câștigat un contract de peste 1,4 milioane de lei de la CFR SA pentru lucrări de punere în siguranță a circulației feroviare pe un pod între Videle și Orșova. Firma lui a făcut parte și din consorțiul care a câștigat modernizarea Gării Bistrița costurile pentru lucrarea respectivă ridicându-se la aproximativ 9 milioane de euro.

De asemenea, 2 Invest SRL a câştigat licitaţii de asfaltare a străzilor din Cluj- Napoca, modernizat sediul cinematografului Dacia (valoarea contractului a fost de 2,2 milioane de lei, n.red.), a sponsorizat renovarea sediului liberalilor clujeni și a construit parcarea din faţa complexului Sigma Shoping Center, pe vremea când afacerea era condusă de Arpad Paszkany.

De pe urma afacerilor derulate între firma pe care o patronează și Ministerul Transporturilor, Vasile Bercan a ajuns să fie arestat.

Bercan, împreună cu Padină Constantin, dirigintele de șantier al CFR S.A. Sucursala Regionala CFR Craiova și inginerul Ștefănescu Ion, au fost reținuți pentru că, potrivit procurorilor, a obţinut, cu acte false, mai mulţi bani decât ar fi trebuit pentru construirea unui pod feroviar.

Este vorba despre un pod feroviar construit în perioada 2016-2017 în zona localităţii Beharca şi care face parte din traseul Orşova-Videle. Prejudiciul pe care aceştia l-au creat CFR, prezentând situaţii de lucrări supraevaluate, este de peste 2 milioane lei.

Familia Bercan derulează o investiție imobiliară pe Bulevardul Muncii 191 – 195, terenul pus în discuție fiind în suprafață de 5.600 mp. Prin Planul Urbanistic Zonal supus dezbaterii se propune dezvoltarea zonei și construirea unui imobil mixt și a unuia de locuințe colective. Proiectul prevede și amenajarea unui spațiu verde cu acces public nelimitat. Cele două imobile aflate în dezbatere ar urma să aibă 5 etaje, iar la subsol vor fi locuri de parcare.

Cum s-a motivat prescripția

”în succesiunea de legi penale aplicabile în speţă, cea mai favorabilă inculpatului Bercan Vasile Ioan Grigore îi este legea penală în vigoare în perioada 25 iunie 2018-30.05.2022, perioadă în care nu există întreruperi ale termenului de prescripţie, astfel, că cele trei fapte pentru care inculpatul a fost găsit vinovat sunt prescrise la datele de 31.12.2021 şi respectiv 08.01.2019 şi 20.01.2022. Prin urmare, în baza art. 396 alin. 6 Cod de Procedură Penală rap. la art.  16 alin. 1 lit. f Cod de Procedură Penală, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale, pentru infracţiunile  de evaziune fiscală prev. de art.  9 alin. 1 lit. c din L. 241/2005, delapidare  prev. de art.  295 Cod penal şi spălare de bani prev. de art.  49 lit. a şi b din L. 129/2019, tribunalul va dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul Bercan Vasile Ioan Grigore.

Mai trebuie să menţionăm că în cauză inculpatul nu a solicitat continuarea procesului penal, conform art. 18 Cod de Procedură Penală, dar probaţiunea a fost epuizată în speţă, deoarece inculpatul a solicitat judecarea sa doar în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, în condiţiile în care prescripţia răspunderii penale nu s-a invocat pe cale de excepţie, înaintea epuizării probatoriului constând în înscrisuri depuse în faţa instanţei de judecată. De aceea tribunalul a fost în măsură să constate, în baza probelor administrate, vinovăţia inculpatului pentru cele trei infracţiuni pentru care a intervenit prescripţia răspunderii pedepsei. 

Cu privire la situaţia juridică a inculpatului Bercan Vasile Ioan Grigore este de menţionat aspectul că, deşi în cazul acestuia este prezent şi un alt caz de încetare a procesului penal, şi anume existenţa unei cauze de nepedepsire prevăzute de lege, dată fiind aplicabilitatea în speţa a prevederilor art. 10 alin. 1 indice 1 din L. 241/2005, apreciem că are prioritate cazul de încetare a procesului penal prev. de art.  16 alin. 1 lit. f Cod de Procedură Penală, dat fiind că în cazul intervenirii prescripţiei răspunderii penale nu are loc stabilirea răspunderii penale în sarcina inculpatului, pe când în cazul existenţei unei cauze de nepedepsire în sensul art.  16 alin. 1 lit. h Cod de Procedură Penală, răspunderea penală este stabilită, doar că nu se aplică o pedeapsă”, arată motivarea judecătorească cu privire la Bercan.

Și ceilalți doi inculpați au avut aceeași soartă, de prescripție a faptelor.

În plus, instanța a dispus confiscarea sumei de ”588.000 lei rămasă în urma scăderii din suma totală utilizată la comiterea infracţiunii de spălare de bani a sumelor care au fost considerate prejudicii, precum şi a comisionului spălătorului de bani acordat inculpatei Gavril Coca pentru ajutorul acordat la operaţionalizarea circuitelor financiare puse la punct de cei doi inculpaţi (1.240.000 lei – 400.000 lei – 248.000 lei – 4.000 lei = 588.000 lei)”, mai arată sentința.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here