Andreea Cosma, fostă deputată PSD, nu va mai fi condamnată la 4 ani de închisoare, după ce Curtea Constituțională a decis că cazul s-a prescris, iar Curtea de Apel Ploiești a susținut că completurile de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție nu aveau specializarea necesară pentru a judeca cazuri de corupție.

Florin Anghel, fostul președinte al Consiliului Județean Prahova, a fost absolvit de acuzațiile din dosarul său. Cu toate acestea, instanța a dispus ca el și alți inculpați să plătească prejudiciul de peste 1 milion de lei. Această hotărâre nu este definitivă, iar procurorii DNA ar putea face apel la Înalta Curte.

„În baza art. (…) Cod procedură penală (…) şi cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 358 din 26 mai 2022 încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului ANGHEL FLORIN SERGHEI, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. (…) ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie a răspunderii penale (…).

În baza art. (…) Cod procedură penală (…) şi cu aplicarea Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 358 din 26 mai 2022 încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei COSMA ANDREEA, fiica lui Mircea şi Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. (…) ca urmare a intervenirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.

În baza art. (…) Cod procedură penală, admite acţiunea civilă formulată de S.C. Plopeni Industrial Parc S.A şi obligă inculpaţii Cornea Dănuţ Marcel, Anghel Florin Serghei şi Cosma Andreea, la plata, în solidar, către partea civilă a sumei de 1.138.937,71 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a înstrăinării bunurilor imobile din cadrul activului „Ciuperceasca”. Reţine contribuţia egală la producerea acestui prejudiciu în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, în cote de câte 40% şi în cotă de 20% pentru inculpata Cosma Andreea.

În baza art. (…) admite acţiunea civilă formulată de S.C. Plopeni Industrial Parc S.A şi obligă pe inculpatul Cornea Dănuţ Marcel să plătească părţii civile suma de 42.297 lei, reprezentând prejudiciul cauzat ca urmare a încheierii contractelor de servicii nr. (…)/16.05.2008 şi nr. (…)/16.05.2008. Menţine măsurile asigurătorii instituite în sarcina inculpaţilor Cornea Dănuţ Marcel, Anghel Florin Serghei şi Cosma Andreea prin Ordonanţa din data de 15 decembrie 2015, până la concurenţa sumei la acoperirea căreia au fost obligaţi (…)

Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată la data de 05 aprilie 2023 prin punerea sentinţei penale la dispoziţia procurorului, a inculpaţilor şi a părţii civile prin intermediul grefei instanţei”, este decizia CA Ploieşti.

În iunie 2020, condamnarea la 4 ani de închisoare a Andreei Cosma, fost parlamentar PSD și fiica fostului baron PSD de Prahova, Mircea Cosma, a fost anulată de Înalta Curte. Această decizie a fost luată din cauza compunerii nelegale a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, ca urmare a deciziei CCR. În decembrie 2018, Andreea Cosma a fost condamnată în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție instrumentat de DNA Ploiești pentru complicitate la abuz în serviciu.

La momentul condamnării inițiale, magistrații Horia Șelaru și Francesca Vasile au decis condamnarea Andreei Cosma și a fostului deputat PDL și fost președinte al CJ Prahova, Florin Anghel, în timp ce judecătorul Daniel Grădinaru (actualul președinte al CSM) a opinat în sensul achitării. Fostul director al parcului industrial Plopeni, Dănuț Marcel Cornea, a primit o condamnare de 4 ani cu executare. În opinia judecătorului Grădinaru, doar acesta ar fi trebuit condamnat, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare efectivă.

După anularea condamnării inițiale, dosarul a fost trimis de Înalta Curte la Curtea de Apel Ploiești, pe motivul că Andreea Cosma nu mai era deputat, ci notar. În cadrul unei noi judecări, Curtea de Apel Ploiești a aplicat deciziile CCR privind prescripția și a constatat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției.

Citește și: Percheziții DNA la Protectia Consumatorilor Cluj.  Comisarii Cristian Nicula și Mircea Radu, luați în vizor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.