Un contract de 5 milioane de lei/ an care pune multe semne de întrebare a fost încheiat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și SC EPMC Consulting SRL,o firmă destul de cunoscută și criticată din Cluj-Napoca. Practic, un minister dă bani grei  la o firmă privată din Cluj-Napoca,pentru elaborarea unor  propuneri legislative în domeniul lui, la care nu există  garanția că acestea vor deveni vreodată legi. EPMC este o societate creată de firma KVB Economic deținută în trecut de ”greii PDL”, împreuna cu Corpodean Cristina Iuliana, soția controversatului administrator de la UMF  Silviu Corpodean.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a cumpărat consultanță de la o firmă din Cluj, care este fostă subsidiară a companiei KVB Economic. Respectiva firmă a fost controlată acum ceva timp  de Sulfina Barbu, fost ministru al Ministerului Mediului din partea PDL și actual membru al Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dar și de Silviu Ionescu, fost șef al Gărzii de Mediu. 

Nu doar EPMC Consulting este implicată în contractul de consultanță al Ministerului Mediului. Pentru asistență pe partea meteorologică, Administrația Națională de Meteorologie va oferi consultanță. 

Corpodean Cristina Iuliana

Ministerul apelor da 5 milioane de lei  pentru cine lucrează în locul lor

Interesant este ca în România, un minister are nevoie de consultanta de peste 1,1 mil euro / an pentru inițierea unor propuneri legislative în domeniul de resort. Adică mai simplu un ministru nu prea știe cum ar trebui sa fie legislația în domeniul în care el activează  sau nu are specialiști care să elaboreze propuneri legislative în domeniul lui . Cu toate acestea se cheltuie 5 milioane de lei pentru elaborarea unor propuneri legislative care poate nu o sa devina legi niciodată.

 Pe data de 20 octombrie 2020. imediat după plecare ministrului Costel Alexe, cunoscut și ca ”ministrul tablă”, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procedura pe SICAP pentru achiziționarea serviciilor de consultanță  și  evaluarea unei propuneri legislative cu scopul de a  ”îmbunătății capacitatea Ministerului Mediului în gestionarea situațiilor de urgență, inclusiv a fenomenelor meteorologice periculoase.”

Pe data de 3 martie 2021, când Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se află sub o altă guvernare, și era condus de ministru Barna Tanczos din partea partidului UDMR,. 

EPMC Consulting a fost declarata câștigătoare, împreună cu Administrația Națională de Meteorologie.a contractul de achiziționarea de consultanță cu o valoare de 1.118.723 euro pentru un an de consultanta.

Problema care îngrijorează lumea este dacă EPMC Consulting, având în vedere trecutul tumultos plin de controverse, va avea cele mai bune interese în momentul creării proiectelor legislative, care până la urmă vor fi aplicabile în această țară. 

Vor face ceea ce e corect, sau vor crea proiecte legislative în interesul clienților lor, ignorând complet nevoile mediului din România. 

Cine este EPMC Consulting și ce legătură are cu KVB Economic

EPMC Consulting există datorită KVB Economic. Firma care a semnat contractul cu Ministerul Mediului a fost înființată ca un proxy al fostei societății controversate și abonate la stat,KVB Economics condusă în trecut de Sulfina Barbu și Silvian Ionescu. 

Conform Site-ului oficial al firmei care a semnat contractul de consultanță cu Ministerul Mediului, Cristina Corpodean este cea care a fondat EPMC Consulting. 

”Liderul echipei EPMC este Cristina Corpodean. Cristina a fondat EPMC în anul 2008 după o lungă perioadă în care a profesat ca dascăl şi a inspirat şi călăuzit generaţii de tineri. Îşi conduce compania după acelaşi principii după care şi-a condus elevii către succes: muncă, perseverenţă, atenţie şi dăruire.” declară firma pe site-ul ei oficial.

Aici Cristina Corpodean nu mai amintește deloc de situația reală și de asocierea cu KVB care a stat la baza înființării societății comerciale , aceasta fiind acționarul majoritar în firmă cu un procent de 90%, Iar Cristina Corpodean  era acționar minoritar, având  restul de 10%. 

Firma nu a avut de la data înființării numele EPMC Consulting. În anul 2008, la data înființării, acestea se numea KVB Economic S.A. 

În anul 2011, KVB Economic SRl, firma mamă din București, se retrage ca asociat din sucursala din Cluj și Corpodean Cristina Rămâne unicul asociat. Tot în anul respectiv, se decide  ”schimbarea denumirii societății în S.C. EPMC CONSULTING S.R.L conform dovezii de rezervare a denumirii nr. 42160 din 02.08.2011 eliberata de O.R.C. de pe lângă Tribunalul Cluj-Napoca.”

În anul 2011 societatea avea deja o cifră de afaceri de 3.7 mil lei, aceasta reușind performanța de a mări cifra de afaceri la 4.2 mil. Lei în anul 2019, adică cu aproximativ 500.000 lei. 

EPMC a declarat, în anul 2020, un număr total de 29 de angajați. Sediul central al firmei se află în Cluj-Napoca, dar are sedii și în orașele Constanța și Petroșani,pe lângă angajații, are și peste 100 de colaboratori în diferite domenii .

Pe vremea când KVB Economic SRL era asociat majoritar la fosta sucursală din cluj, adică actuala EPMC Consulting, firma mamă era deținută de Sulfina Barbu și Silvian Ionescu. 

Octavian Popa, comisarul general al Gărzii de Mediu, i-a acuzat pe Sulfina Barbu și pe Silviu Ionescu că fac afaceri ilegale prin intermediul firmei, folosind banii alocați pentru protejarea mediului în scopuri personale. 

„Prin intermediul acestei firme, fostul ministru Sulfina Barbu și fostul comisar general încasează milioane de euro din fondurile de mediu. Este o afacere ilegală”, a spus comisarul general Octavian Popa.

La acel moment, Sulfina Barbu a respins acuzațiile aduse, iar Silvian Ionescu a refuzat să comenteze situația. 

Sulfina Barbu
Silvian Ionescu

Relații familiale controversate 

Corpodean Cristina Iuliana este soția lui Corpodean Silviu Ionuc, actualul administrator director al Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. 

Acesta a fost implicat în diferite controverse de-a lungul timpului, fiind acuzat în 2018 că și-a construit o vilă din bani furați de la fondurile europene alocate facultății pe care o administrează. 

”Corpodean este mâna care face și desface tot ce înseamnă licitații, achiziții, cheltuieli, deconturi, în general în tot ce ține de cash. Din această postură, Silviu Corpodean a reușit să își consolideze puterea atât de mult încât pur și simplu taie și spânzură în lumea aceea. De la atitudini dictatoriale față de personalul angajat și până la atitudini foarte îndrăznețe la personalul feminin, la schimbatul regulilor pentru dosarele de angajare până la cine merită și cine nu gradații de merit, Corpodean taie și spânzură.” scria Ziar de Cluj în anul 2018. 

La momentul respectiv, domnul Corpodean își construia o vilă cu ajutorul aceleași firme care contruiseră Medfuture, un centru de cercetare pentru care au fost cheltuite milioane de euro din fonduri europene.  Compania Construct Instal  din Harghita a fost subantreprenor la proiectul ”Medfuture” al facultății care a costat, în total, o sumă uriașă de 8 milioane de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.