Fosta șefă a Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj-Napoca (SCJU), Șanta Camelia-Alexandrina, a obținut încă o victorie împotriva Claudiei Gherman, managerul unității medicale. Tribunalul Cluj a hotărât anularea Deciziei nr.2338/15.11.2021, prin care Gherman a sancționat-o pe Șanta cu reducerea cu 5% a salariului pe o perioada de o lună. În cererea de chemare în judecată, fosta șefă a Serviciului de Achiziții Publice a arătat tehnicile abuzive pe care Claudia Gherman le-a foslosit pentru a o determina să demisioneze. 

După ce Claudia Gherman a aterizat la cârma Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, însetată de putere, a început să facă ordine în unitatea medicală după bunul plac. Managerul a încurcat funcția de lider cu cea de dictator și nu a mai ținut cont de lege când le-a cerut unor angajați ai spitalului să demisioneze, pentru ale face loc unor apropiați. Cei care nu au executat comanda dată de Gherman au fost supuși unor presiuni de neimaginat, s-au trezit peste noapte cercetați și sancționați disciplinar fără motiv, așa cum s-a întâmplat și în cazul fostei șefe a Serviciului de Achiziții Publice, Șanta Camelia-Alexandrina. 

„Campania” de înlocuire a șefilor de departamente, inițiată de Gherman

Șanta Camelia-Alexandrina a fost angajată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca încă din iulie 2015, fiind încadrată inițial, pe funcția economist – Șef Serviciu Achiziții  şi ulterior, prin Decizia nr.903/2.07.2018, pe funcția de Șef Serviciu Achiziții Publice – Contractare. Problemele au început numai după ce Claudia Gherman a ajuns la cârma unității medicale și a dat startul „campaniei” de înlocuire a șefilor de departamente, în special, cu persoane pe care le avea la suflet. 

În luna noiembrie a anului 2021, Șanta Camelia-Alexandrina a fost cercetată disciplinar și sancționată prin reducerea salariului de bază cu 5% pe o perioadă de 1 lună, cu toate că la momentul în care fapta cerectată s-a întâmplat, aceasta se afla în concediul de odihnă. În consecință, fosta șefă a Serviciului de Achiziții Publice a formulat o cerere de chemare în judecată împotriva Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în urma căreia Tribunalul Cluj a emis o hotărâre prin care a arătat încă o dată abuzurile Claudiei Gherman.

„Admite în parte acţiunea formulată. Dispune anularea Deciziei de sancționare nr.2338/15.11.2021 emisă de către pârât. Obligă pârâtul la plata despăgubirilor egale cu diferenta de salariu neîncasată ca urmare a reducerii cu 5% a acestuia pe o perioadă de o luna, suma ce va fi indexată, majorată şi reactualizată, începând cu data de 15.11.2021 şi până la data plății efective. Obligă pârâtul să vireze contribuţiile către bugetul consolidat de stat a tuturor contribuțiilor pentru asigurările sociale prevăzute de lege, aferente întregului salariu de bază. Obligă pârâtul să efectueze mențiunile în registrul de evidență al salariaților (REVISAL) în ceea ce privește hotărârea pronunțată în prezentul dosar. Respinge cererea privind obligarea pârâtului la plata daunelor morale. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată parțiale în cuantum de 2000 lei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.”, arată soluția pe scurt. 

„Noul manager dorea să își formeze o altă echipă de lucru”

În cererea de chemare în judecată, Șanta Camelia-Alexandrina a arătat că „decizia de sanctionare a fost luată în mod discreționar, abuziv, de către conducerea societăţii angajatoare, după numeroase presiuni și încercări eşuate, de a mă obliga să îmi dau demisia, pe considerentul că noul manager dorea să își formeze o altă echipă de lucru, aspecte care nu au avut nicio legătură cu faptul că nu mi-as fi îndeplinit obligațiile de serviciu”. 

Potrivit documentelor cuprinse la dosar, după ce Claudia Gherman a fost numită în funcția de manager, la data de 7 ianuarie 2021, şefii de departamente au fost convocați pentru a se discuta plecarea lor voluntară din cadrul serviciilor pe care le conduceau. Pentru că nu a cedat presiunilor, Camelia-Alexandrina Șanta a fost vizată de o serie de cercetări disciplinare, pentru diferite fapte imputate. În iunie 2021 a fost cercetată disciplinar, însă nu au fost dispuse sancțiuni, după numai 6 zile a fost sancționată disciplinar cu avertisment scris pentru nerespectarea atribuțiilor generale și specifice din fișa postului, constând în disfuncționalități în organizarea activității de achiziții. În luna noiembrie 2021 a fost vizată de o cercetare disciplinară, fiind urmată de o decizie de sancționare prin reducerea salariului de bază cu 5% pe o perioadă de 1 lună, cu toate că la momentul în care fapta cerectată s-a întâmplat, Camelia-Alexandrina Șanta se afla în concediul de odihnă. După două săptămâni, Claudia Gherman a dispus o nouă cercetare disciplinară împotriva Cameliei-Alexandrina Șanta. În ciuda faptului că la momentul în care s-a petrecut fapta cercetată fosta șefă a Serviciului de Achiziții Publice se afla în izolare la domiciliu,  managerul spitalului a sancționat-o disciplinar cu retrogradarea din funcție şi acordarea salariului corespunzător funcţiei pe o perioadă ce nu poate depăşi 60 zile. 

Camelia-Alexandrina Șanta a relatat că ulterior, în intervalul 11- 25 noiembrie  2021, „dna manager m-a chemat la dânsa în birou să-mi transmită, din nou, să îmi dau demisia. Iar în cazul în care accept, va renunța la ultima cercetare disciplinară. I-am comunicat că nu cred că am greșit cu ceva și vreau să demonstrez asta și mi-a spus direct să îi dau în scris că îmi dau demisia și că așa om ca mine nu a mai văzut, că e nevoie doar de doua randuri pe care să le scriu. În urma presiunilor și stării emoționale în care eram, i-am promis că voi pleca.”.  

În perioada în care Cameliea-Alexandrina Șanta  se afla în izolare la domiciliu, Claudia Gherman l-a instalat pe Paul Râșniță, cel care avea să devină șeful Serviciului, în biroul în care își desfășurau activitatea angajații Serviciului de Achiziții Publice, prezentându-l colectivului ca fiind noul colaborator. Claudia Gherman nu s-a obosit să-i aducă la cunoștință Cameliei-Alexandrina Șanta atribuțiile noului colaborator sau motivele prin care acesta are acces la documentele din cadrul Serviciului. 

Claudia Gherman a reorganizat structura spitalului pentru a o determina pe Șanta să plece

Potrivit documentelor cuprinse la dosar, Claudia Gherman a profitat de faptul că Camelia-Alexandrina Șanta a fost sancționată cu retrogradarea din funcție pe o perioadă de 60 de zile și, imediat după ce i-a înmânat decizia de retrogradare și a numit-o pe Estera Crisan șef interimar, a formulat o cerere către Ministerul Sănătății prin care solicita modificarea statului de funcții a spitalului, transformând Serviciul de Achiziții în Birou Achiziții. Camelia Alexandrina Șanta susține că această reorganizare a fost făcută tocmai pentru a o determina să demisioneze, având în vedere că urma să fie instalată pe poziția nou înființată cu un salariu diminuat.  

„În perioada care a urmat am fost convocată la d-na manager în birou de mai multe ori să mă întrebe când plec. (…) În perioada scursă până la epuizarea celor 60 de zile de retrogradare, având în vedere că urma să mă incadreze pe post, dna manager a solicitat Ministerului Sanatatii modificarea statului de funcții a spitalului, reorganizând structura,, transformând Serviciul de Achiziții în Birou Achiziții, reîncadrarea mea la expirarea termenului de 60 de zile facandu-se pe poziția nou înființată și pe un salariu diminuat.”, a arătat Camelia-Alexandrina Șanta în acțiunea formulată. 

Managerul și-a scos la înaintare tehnicile de hărțuire 

Fosta șefă a Serviciului de Achiziții publice a arătat că în urma „retrogradări” mascate în spatele înființării unei noi poziții, a urmat un alt șir de șicane, în urma cărora a decis să demisioneze. 

„Prima dată mutarea mea din biroul de șef, în birou alăturat; apoi mutarea mea în alta locatie cu personal de la biroul de transporturi; apoi mutarea mea în mansarda unui alt corp de clădire din curtea SCJU, în cadrul biroului de statistica, unde, d-na Gherman Claudia a anunţat personal mutarea subsemnatei întregului colectiv. Această últimă mutare s-a făcut într-un cadru care nu are nimic în comun cu activitatea mea specifică, îndepărtarea mea din mijlocul colegilor a fost, banuiesc, ca urmare a doua adrese prin care am sesizat în scris unele nereguli destul de grave în modul de organizare a activității de noul șef. Intr-un final, din cauza veșnicei umilințe, a faptului ca eram solicitată să semnez anumite documente a căror istoric nu-mi era adus tot timpul la cunoștință, a faptului ca subalternii subsemnatei erau lăsați în concedii, invoiri etc. fără să imi fie adus la cunoștință pentru a organiza activitatea biroului, a faptului că eram răspunzătoare conform fișei postului pentru o activitate pe care nu o puteam coordona sau pentru deciziile luate de alții, am hotarat sa îmi depun demisia.”, a arătat fosta șefă a Serviciului de Achiziții Publice.

Hărțuirea psihologică, la ea acasă în SCJU

Camelia Alexandrina Șanta a semnalat acte de hărțuire psihologică, la care a fost supusă la locul de muncă, care i-au afectat starea psihică și de sănătate. 

„Din probele administrate a reieşit faptul că un astfel de comportament al angajatorului manifestat față de subsemnata, în mod constant şi intens negativ, săvârşit cu scopul de a mă determina să demisionez, ceea ce a și reușit într-un final, reprezintă o modalitate de hărţuire morală. (…) Acțiunile conducerii pârâtului, prin managerul în funcţie al acestuia, au fost de natură a-mi aduce atingere statutului meu profesional prin discreditarea sistematică, știrbindu-mi imaginea profesională și afectându-mi respectul de sine, prin urmare punându mă într-o poziţie de inferioritate în raport cu ceilalţi colegi, subsemnata deținând funcția de șef serviciu, situație care în timp a degenerat în probele medicale de ordin psihic și fizic, la ora actuala confruntându-ma cu probele cardiace si emotionale. (…) Până la incidentele cu d-na manager, NU am avut NICIODATĂ, nicio problemă cu nimeni din cadrul spitalului, mi-am îndeplinit foarte bine atribuţiile de serviciu, nu am deranjat pe nimeni cu nimic, drept dovadă am fost şi promovată în funcţia de ȘEF de DEPARTAMENT. Aşa m-a cunoscut d-na manager, care, din cauză că nu am vrut să îmi dau demisia „din prima” a dus această campanie de îndepărtare a subsemnatei din spital. Am ajuns ținta unui om, care trebuia, conform fişei postului să își dedice timpul profesional în alte scopuri decât acelea de a lovi în angajații spitalului, din motive de ambiție personală.  Am demisionat, după ce mental eu nu am mai putut face față acestei presiuni, la care nu am crezut, vreodată, că voi fi expusă.”, se arată în acțiunea formulată în instanță de către fosta șefă a Serviciului de Achiziții Publice.

1 COMENTARIU

  1. Normal că nu i-a convenit, ea făcea 50%-50% cu fostul manager Şuşcă, doar era şefă la achiziţii. Serios, 5% pe o lună te face să îţi cauţi avocat şi toate cele ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.