Noile evoluţii în procesul penal “Sime-şantaj”
La Judecătoria Oradea a fost reluat procesul penal în care Liliana Sime, fosta ziaristă de la săptămânalul “Bihoreanul”, eşuată acum la fiţuica scoasă de familia Tărău, este acuzată de şantaj prin presă. La termenul anterior, instanţa a respins cererea, formulată de inculpată, de “restituire a cauzei la procuror pentru refacerea şi completarea urmăririi penale”. Cum anticipasem în GAZETĂ, în ciuda inconvenientelor de a “juca în deplasare” şi a precedentelor nefavorabile – deoarece numai instanţe din afara judeţului au avut “curajul” să o condamne pe controversata ziaristă – Sime a cerut, ea însăşi, strămutarea cauzei!
În ziua de 29 aprilie 2004, după-amiaza, Sime Liliana a fost surprinsă în flagrant, la ieşirea din casa părţii vătămate Ardelean Rodica, având asupra sa 2000 Euro trataţi chimic. Sime a declarat atunci că: “Nu contest primirea unui plic de culoare albă de la Ardelean Rodica în data de 29.04.2004, orele 17,45, însă nu am avut cunoştinţă despre conţinutul acestui plic până la sediul parchetului. Nu doresc să fac alte declaraţii şi îmi rezerv dreptul la tăcere relativ la pretinderea sumei de 2000 euro care s-a reţinut în sarcina mea.” Declaraţiile martorilor şi înregistrările audio-video de la dosar, al căror conţinut a fost mediatizat în premieră de GAZETA, demonstrează că Sime ştia ce se află în plic. Contra taxei pretinse şi încasate de Sime, părţii vătămate i s-a garantat că nu va mai publica, în “Bihoreanul” şi în unele ziare centrale la care este corespondentă, un articol compromiţător despre familia acesteia.
Timpul nu a mai avut răbdare
Ceea ce a surprins, la ultimul termen desfăşurat în Oradea, a fost absenţa de la dezbateri a avocatei Elena Albuţiu. Se pare că ea a renunţat deja să o mai apere pe Liliana Sime. A fost substituită de tânărul avocat Ioan Verdeşi. În mod cert, date fiind dificultăţile sale obiective de deplasare, Albuţiu nu va mai pleda pe alte meleaguri pentru nevinovăţia celei care a fost prinsă cu banii vopsiţi în poşetă şi înregistrată ameninţând cu “dezvăluiri” jenante. Dacă ar fi putut aştepta să se pronunţe strămutarea, ar fi fost o variantă onorabilă pentru controversata avocată să iasă din cauză. Aşa însă, nu a mai reuşit să salveze aparenţele. De unde această precipitare?
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat deja efectuarea unor acte de şantaj asupra procurorilor de către avocata Albuţiu şi Liliana Sime. Pentru elucidarea acestora, au fost demarate cercetări penale şi în această nouă direcţie, iar această inedită situaţie o face incompatibilă pe avocata Albuţiu să o mai reprezinte pe potenţiala ei colegă de golănii.
Secretul unei absenţe motivate
De altfel, chiar şi Judecătoria Oradea nu a mai putut susţine că nu a aflat în mod oficial de evoluţia evenimentelor adiacente cauzei. Partea vătămată a reuşit să depună la dosar actul de constatare nr.11672/2141/21.06.2004, întocmit de procurorul inspector Iordache din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, prin care se consemnează şantajul practicat şi de avocata Albuţiu, nu numai de clienta ei. Ele au încercat, se arată în actul de constatare, să impună pe căi nelegale restituirea dosarului la parchet, ameninţând cu o campanie de presă, care, de altfel, s-a şi declanşat împotriva procurorului Leuca.
“S-a făcut referatul cauzei, învederându-se instanţei că s-a depus la dosar, prin serviciul registratură, Informarea făcută de către procuror inspector din cadrul Secţiei de Îndrumare şi Control”, s-a consemnat în încheierea nr4787/2004.
Încă unul
Acest ultim moment la Oradea al dosarului “Sime-şantaj calificat”, a mai adus o dovadă a presiunii la care sunt supuşi magistraţii bihoreni.
Preşedintele completului de judecată, judecătorul Ovidiu Galea, a învederat părţilor prezente că formulează cerere de abţinere. Aceasta i-a surprins pe cei prezenţi. Nu a arătat motivele care au stat la baza acestei aprecieri, dar ele sunt uşor de intuit, temându-se, probabil, de declanşarea împotriva sa a unei campanii de presă demolatoare, mai ales în contextul traseului profesional pe care l-a străbătut domnia-sa până acum şi a unor încurcături mai vechi în care a fost prins la un moment dat. Ca atare, Galea a dispus, preventiv, scoaterea de pe rol a dosarului şi înaintarea acestuia la preşedintele instanţei în vederea soluţionării cererii de abţinere. Soluţia va conta destul de puţin dacă dosarul va fi strămutat la altă instanţă.
Cineva, acolo sus, a iubit-o
Complicaţiile generate de acest dosar nu se opresc însă aici. Aşa cum era uşor de bănuit, Liliana Sime nu putea desfăşura singură actele de şantaj de care este bănuită. În mod cert, cineva din conducerea publicaţiei trebuia să o protejeze şi să îi asigure iresponsabila libertate de mişcare pentru zglobiile ei activităţi ce ies încet-încet la iveală. Anchetatorii au lăsat impresia că abandonează această pistă şi că se mulţumesc numai cu trimiterea ei în judecată. Firul enigmei poate fi însă uşor desfăcut. Înainte de a pleca cu banii din casa femeii şantajate, Liliana Sime a sunat de pe telefonul ei mobil să fie aşteptată în parcarea din faţa Bisericii cu Lună. Procurorul Vălean a blocat intenţionat verificările înspre această direcţie. El a desfăşurat fără nici un chef cercetările atunci când a aflat cine este persoana care urmează a fi depistată în flagrant. Ştiind că este, la rândul lui, supravegheat de oamenii comisarului Terente Merce, nu a avut curajul şi posibilitatea să o prevină, deşi fac parte din acelaşi cerc de interese, creat în jurul cunoscuţilor Călin Vesa şi Adrian Tărău.
Un mic fals intelectual era posibil?
Vălean şi-a demonstrat în alt mod loialitatea faţă de cartel şi reprezentanta sa în presă. Nu numai că a lăsat în coadă de peşte stabilirea “protecţiei interne” de care a beneficiat Liliana Sime la “Bihoreanul”, ci i-a atribuit o infracţiune mult mai uşoară decât aceea de la care au demarat urmărirea penală: şantaj în loc de luare de mită. Diferenţa de regim sancţionator este de de 7-8 ani închisoare! Aşa prieteni să tot ai! Această jonglerie a fost posibilă prin acceptarea unei adrese din care rezulta că Liliana Sime nu ar mai fi avut calitatea de angajată cu contract de muncă la SC Publimedia Internaţional SRL, care editează şi săptămânalul “Bihoreanul”, ci ar fi fost numai colaboratoare pe baza unui contract de cesiune a drepturilor de autor. GAZETA a verificat acest aspect şi a descoperit că în carnetul de muncă al Lilianei Sime este menţionat ca temei al desfacerii contractului de muncă articolul 129 din vechiul Cod al muncii: consimţământul părţilor. Ce s-a întâmplat cu Sime din 2003, cum putea fi antedatată menţiunea, cum trebuia verificată situaţia ei reală şi care sunt consecinţele posibilulul fals, veţi afla cât de curând tot din GAZETA.
Cornel Melinte