Tribunalul Cluj a condamnat-o pe Peter Tunde, fostul adjunct al Inspectoratului Școlar Cluj la pedeapsa cu doi ani și șase luni închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență în formă continuată. Pe lângă aceasta, instanța a dispus confiscarea sumei de 10300 euro primite atunci când se afla în poziția de adjunct al inspectoratului pentru a-și exercita influența în promovarea unor examene de bacalaureat sau de grad.

 

Instanța a hotărât menținerea sechestrului asigurator asupra sumelor de 2080 de euro şi 650 de lei asupra imobilului situat în Cluj-Napoca pe care Peter Tunde îl deține. De asemenea, fostul inspector nu are voie ca, pe o perioadă de trei ani să ocupe funcția de inspector școlar sau să facă parte din vreo comisie de examen național, pedeapsă care nu o afectează în mod special, având în vedere că Tunde Peter a ieșit la pensie.

”Condamnă pe inculpata P.T.I.C. la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (14 acte materiale).. interzice inculpatei drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a alege; precum şi dreptul de a ocupa funcţia de inspector şcolar şi de a face parte din comisiile de examene naţionale, de care s-a folosit inculpata pentru săvârşirea infracţiunii…În baza art. 72 alin. 1 C.pen., deduce din durata pedepsei durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu, de la data de 01.09.2014 la zi. În baza art. 399 alin. 1 C.pr.pen., menţine măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpata PETER TUNDE ILONA CSILLA…În baza art. 291 alin. 2 C.pen., dispune confiscarea specială de la inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a sumei de 10300 euro primite ca urmare a săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată…menţine măsura sechestrului asigurător luată prin ordonanţele din 03.09.2014- asupra sumelor de 2080 euro şi 650 lei- şi respectiv din 19.09.2014- asupra imobilului … aparţinând inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla… până la concurenţa sumei de 8077 euro, în vederea confiscării speciale”, se arată în sentința pe scurt a instanței. Sentința ne este definitivă.

Perșa Vasile Felician, unul dintre cei 14 mituitori,  care nu și-a recunoscut fapta în timpul cercetării penale, a fost condamnat la pedeapsa cu un an și șase luni de închisoare cu suspendare condiționată pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

”Condamnă pe inculpatul P.V.F. la 1(un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă…În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani, care va curge de la data rămânerii definitive a prezentei”, se precizează în sentința pe scurt a instanței.

 

Proces în procedura simplificată

Tribunalul Cluj a judecat săptămâna trecută, pe fond, dosarul fostului adjunct al Inspectoratului Școlar Cluj, Tunde Ilona Peter, acuzată de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată. Procesul a decurs în procedura simplificată, având în vederea faptul că cei doi inculpați din dosar, fostul inspector Tunde Peter și Perșa Vasile, unul dintre mituitori, și-au recunoscut faptele. În ultima ședință de judecată, apărătorii celor doi inculpați au luat cuvântul, pledând pentru pedeapsa cu închisoare cu suspendare pentru Tunde Petre, respectiv pentru aplicarea unui avertisment, în cazul lui Vasile Perșa.

 

Acuzațiile DNA

Fostul adjunct al Inspectoratului Școlar Cluj, Tunde Peter este acuzată de către procurorii DNA de trafic de influență în formă continuată. Procurorul de caz a solicitat pedeapsa cu închisoare în regim de detenție chiar dacă inculpata și-a recunoscut de la bun început faptele, apreciind că fapta are un grad ridicat de pericol social, având în vedere că suma dobândită prin trafic de influență este una mare, de peste 10.000 de euro, iar inspectorul a continuat să săvârșească infracțiunea chiar și după ce a fost îndepărtată din comisia de bacalaureat. De asemenea, infracțiunea a fost săvârșită din poziția de adjunct al inspectoratului clujean, ceea ce creează un prejudiciu de imagine grav referitor la instituție și la învățământ.

Cel de al doilea inculpat din dosar, Vasile Perșa, este acuzat de dare de mită, suma oferită și recunoscută fiind de 1.700 de euro. Procurorul a cerut pedepsirea sa cu închisoare cu suspendare. Perșa a ajuns în poziția de inculpat în urma faptului că a fost singurul mituitor din cortegiul celor 14 anchetați de DNA, care nu și-a recunoscut faptele în faza de urmărire penală. Pentru toți ceilalți inculpați s-a stabilit neînceperea urmăririi penale. Perșa a semnat acordul de recunoaștere doar în fața instanței.

 

”Doar” trafic de influență

Radu Chiriță, avocatul lui Tunde Petre, a solicitat pedeapsa de maximum trei ani de închisoare cu suspendare pentru clienta sa. Pentru aceasta apărarea s-a prelevat de recunoașterea faptelor încă din faza de urmărire penală, și nu doar a celor imputate de procuror, căci, cuprinsă de remușcări și regrete, Peter Tunde s-a autodenunțat pentru mai multe infracțiuni de același gen.

De asemenea, Chiriță a arătat că Tunde Peter nu a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, ci pentru o infracțiune mai puțin gravă, traficul de influență, iar din cercetarea penală a reieșit că acesta era doar pretins, nu pus în fapt, deoarece toți profesorii anchetați, ce făceau parte din comisiile de bacalaureat,  au declarat că inspectorul Peter Tunde nu a încercat să îi influențeze, ca urmare impactul asupra bunului mers al învățământului a fost unul redus. Ca dovadă, doar cinci dintre elevii pentru care părinții au dat mită au luat bacalaureatul. Din punctul de vedere al apărării, faptul că practica de a pune ”pile” la orice examen este un fenomen generalizat în România, iar Tunde Peter s-a conformat oarecum acestuia – ”a făcut ce face toată lumea” – este un argument pentru indulgență. De asemenea, apărarea a încercat să arate că fapta de care este acuzată Tunde Peter a fost punctuală, că ține de un moment anume din viața ei și că nu se pune problema să fi fost o practică generalizată din cariera ei de inspector.

”Există două întrebări importante”, a spus avocatul,  ”de ce a făcut-o și de când?” El arată că Petre Tunde  era într-o situație financiară dificilă, având în vedere că fiica ei a obținut o formă de școlarizare în străinătate, pentru care avea nevoie de susținere financiară, fapt care ar explica de ce inspectorul a continuat să ia bani pentru a-și folosi influență și după ce a fost destituită din comisia de bacalaureat.  ”Ca urmare este vorba despre o situație accidentală, care indică un risc scăzut de repetare a infracțiunii”, a concluzionat avocatul.

 

Perșa a recunoscut prea târziu

Apărarea lui Vasile Perșa a solicitat instanței renunțarea la aplicarea pedepsei cu închisoarea și aplicarea unui avertisment, având în vedere că cei 13 părinți care i-au dat mită lui Tunde Peter pentru a facilita promovarea examenului de bacalaureat pentru copiii lor, dar care și-au recunoscut faptele de la început, au primit ordin de neîncepere a urmăririi penale. Mai mult, nu există niciun fel de urmare materială a infracțiunii săvârșite de aceasta deoarece fiul său  nu a promovat examenul de bacalaureat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.