Gloria Bistrița 2018 are un nou administrator, în persoana lui Eugen Cosma, fostul director de cancelarie al prefectului. Acesta a participat singur la concurs și gurile rele spun că inclusiv condițiile de participare au fost „aranjate” astfel încât să se potrivească cu calificările sale. Ce nu știe lumea însă, este faptul că Eugen Cosma a fost administratorul Phoenix Games SRL, firma care a organizat jocul de Bingo și a dat țepe în toată țara.

În luna noiembrie, clubul sportiv Gloria Bistrița 2018, care se află în spatele echipei de handbal cu același nume, a rămas fără administrator, după ce Marius Pintea s-a retras brusc și fără explicații oficiale.

Pentru identificarea unui nou administrator, Consiliul Județean a organizat un concurs, la care a participat o singură persoană. Este vorba despre Eugen Cosma, fostul director de cancelarie al prefectului.

Vocile rele spun că acesta nu doar că a participat singur la concurs, ci și că condițiile acestuia au fost „aranjate” astfel încât să se potrivească cu calificările candidatului.

Ar fi vorba despre studiile juridice pe care Cosma le are. De asemenea, pentru postul respectiv nu a fost cerută și o pregătire sportivă, deși este vorba despre un club sportiv. Problema a fost ridicată inclusiv la ultima ședință de Consiliu Județean, de către consilierul PNL Florin Moldovan:

„Pentru postul de director al Clubului Gloria 2018 este cu adevărat nevoie de un profesionist. Dar în cutuma angajărilor făcute de cel puțin un an de zile la instituțiile din subordinea Consiliului Județean facem exact aceiași pași. Și mai precis prietenii sau rudele. Aici o să mă refer la domnul Eugen Cosma, care a câștigat acel concurs nefiind calificat pentru activități sportive. De altfel am și semnalat public faptul că s-a inserat, în cadrul condițiilor specifice ale postului acele cunoștințe juridice. Lucru de care nu e nevoie ca să fii managerul unui club de sport. (…) Acum avem și cazul Gloria 2018, unde un fost domn din Prefectură, care știa că își pierde oricum locul de muncă a fost transferat la Gloria 2018, unde noi, ca și Consiliul Județean, băgăm în fiecare an un milion de euro”, a declarat acesta.

Fiscul i-a cerut să acopere un prejudiciu de 16 milioane de lei

Eugen Cosma are 44 de ani și a muncit timp de mai bine de un deceniu în cadrul grupului de firme Metropolis Grup. În urmă cu doi ani, acesta a aterizat la Instituția Prefectului, unde, în scurt timp a ajuns director de cancelarie.

Acesta a fost administratorul oficial al Phoenix Games, chiar în perioada în care SRL-ul, acum în moarte clinică, era în centrul unui scandal monstru. Practic, firma se afla în spatele jocului de noroc Bingo, acuzată inclusiv oficial că a țepuit jucătorii acestui joc și a dat o țeapă de 5 milioane de lei statului român.

Phoenix Games, deținută de Radu Chifa și Petru Rus, patronii Grupului Metropolis, a intrat în insolvență la începutul anului 2012, iar tabelul creanțelor aduna aproape 16 milioane de lei. Cel mai important creditor era tocmai Fiscul, care pretindea o datorie de 5 milioane de lei.

La 5 ani și 8 luni de la deschiderea procedurii de insolvență, mai exact în luna octombrie a anului 2017, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud și-a adus aminte că ar trebui să solicite angajarea răspunderii personale a fostului administrator Vasile Eugen Cosma și a formulat o cerere în acest sens.

FISCUL a dat dovadă de curaj și i-a cerut lui Cosma să suporte din averea personală toată masa credală de 15,9 milioane de lei, asta deși firma era în reorganizare judiciară atunci și o parte din datorii urmau să fie recuperate.

Cererea a fost formulată doar de ochii lumii și mult prea târziu. Tribunalul Bistrița-Năsăud nu a mai apucat să judece cererea pentru că cererea a fost depusă după expirarea termenului de prescripție. În acest caz, termenul de prescripție era de trei ani.

Fiscul trebuia să depună cererea cel târziu până la data de 17 februarie 2017, însă a întârziat 8 luni. AJFP Bistrița-Năsăud a atacat cu recurs sentința de la prima instanță, însă a pierdut și la Curtea de Apel Cluj. Culmea, anul acesta, Phoenix Games achită 2,2 milioane de lei către ANAF.

La masa credală s-au înscris nu mai puțin de 166 de creditori. Printre cei care cereau bani de la Phoenix Games s-au numărat foarte mulți angajați, drepturile salariale restante ajungând la un milion de lei.

De asemenea, printre creditori s-au numărat Consiliul Local Târgu Jiu, Primăria Bistrița, Primăria Râmnicu Vâlcea, Compania Națională de Căi Ferate și o serie de firme și persoane fizice. Firma lui Chifa și Rus datora peste 36.000 de lei Primăriei Bistrița și aproape 60.000 de lei Primăriei Târgu Jiu.

Firma a intrat în reorganizare, după ce în 2015 instanța a confirmat planul administratorului judiciar, în persoana deja celebrului Vasile Urs. Planul de reorganizare a tot fost prelungit, la fel și plata ratelor.

Grupul de firme Metropolis, deținut de Radu Chifa și Petru Rus, unde Eugen Cosma a avut funcții de conducere în ultimii ani, are mari probleme financiare. Opt firme din grupul Metropolis au intrat rând pe rând în insolvență, datoriile lor ajungând la zeci de milioane de euro. Cele mai multe dintre ele au intrat în insolvență în anul 2017.

Printre creditori se numără inclusiv patronii acestora sau membri familiilor lor. Zeci de angajați au rămas neplătiți, iar datoriile înregistrate la instituții ale statului sunt și ele amețitoare.

În toamna anului 2017, printre firmele care au cerut insolvența s-a numărat și Metropolis Grup SRL, după ce Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud a demarat procedura de vânzare a hotelului Metropolis, cu care firma lui Radu Chifa și Petru Rus a garantat pentru un alt SRL – Metropolis Bets. Datoriile Metropolis Grup ajung la 88 de milioane de lei.

Eugen Cosma s-a împrumutat de 50.000 de euro de la bancă

Potrivit declarației sale de avere de anul acesta, Eugen Cosma este dator celor de la BRD cu 51.000 de euro, sumă ce trebuie achitată până în 2040. Acesta a luat un credit în 2010, cel mai probabil pentru a-și termina casa pe care o are împreună cu soția sa în Bistrița.

Este vorba despre o casă de aproape 100 de metri pătrați și 12 ari de teren. Aceeași declarație de avere scoate în evidență faptul că Eugen Cosma ar fi încasat de la Instituția Prefectului doar aproape 3.000 de lei lunar.

Culmea, acesta mai are un contract de muncă la Metropolis Grup Bistrița, de unde încasează lunar puțin peste 1.100 de lei. Acesta va încasa de la Gloria Bistrița 12.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here