Fostul decan al Facultății de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca,  Pompei Cocean, a pierdut procesul intentat profesorului emerit Vasile Surd, prin care solicita daune morale în valoare de 100.000 de euro. Gâlceava în instanță dintre cei doi profesori a început după ce Vasile Surd a publicat volumul „Călător pe șase continente” care, în opinia lui Cocean, conținea pasaje defăimătoare la adresa sa și a familiei sale, printre care și acuzații de plagiat. 

În anul 2020, Vasile Surd a publicat la editura Terra Nostra,  o monografie care are atât un conținut autobiografic cât și satiric, detaliind întâmplări petrecute în viața și cariera proprie, întitulată „Călător pe șase continente”. Cartea cuprinde câteva pasaje în care este descris unul dintre cele mai mari scandaluri de plagiat din România în care a fost implicat Pompei Cocean în urmă cu aproape două decenii. În anul 2006, Asociația Profesorilor de Istorie și Geografie din Franța a trimis o scrisoare Ministerului Educației, în care acuza un grup de profesori, autori ai manualelor de geografie pentru clasa a X-a și a XI-a că ar fi plagiat lucrarea „Organizarea spațiului mondial”, apărută în Franța în anul 1995. Pompei Cocean, care era la acea vreme decanul Facultății de Geografie din Cluj-Napoca, a coordonat grupului de profesori acuzați de plagiat. Însă, la scurt timp, una dintre profesoare care a lucrat la proiect, Rodica Dan, și-a asumat întreaga vină, iar Pompei a scăpat de acuzații și nu a fost tras la răspundere.  

Pompei Cocean a sărit ca ars când a auzit de plagiat

Deranjat de informațiile apărute în cartea „Călător pe șase continente”, la sfârșitul anului trecut, Pompei Cocean l-a dat în judecată pe Vasile Surd, solicitând magistraților de la Tribunalul Cluj să-l oblige pe profesorul emerit la plata unor daune morale în valoare de 100.000 de euro, pentru defăimarea, calomnia și insulta sa proprie și a familiei sale, să i se interzică să publice un tiraj suplimentar al cărții și să nu aibă dreptul la republicarea volumului fără retractarea referințelor care îl insultă, calomniază, defăimează sau nu îi respectă viața privată. 

Fostul decan al Facultății de Geografie din cadrul UBB Cluj-Napoca a susținut în fața magistraților că integritatea lui morală a fost discreditată prin „autoacuzații inventate, fără corespondent în realitate și, mai ales, fără posibilitatea de a fi dovedite în fapt”. Pompei Cocean a extras și câteva fraze din volumul scris de Vasile Surd în acest sens: „Cepeul a exclamat: măi, ăsta-i cleptoman ?! Și apoi cu o voce șoptită, scapă și el „păsărica”: și eu am copiat. Iar eu completez: bravo”.  Pompei s-a spălat pe mâini încă o dată și a reiterat faptul că autorul plagiatului invocat de Vasile Surd nu este el, ci Rodica Dan, profesoara pensionată care nu mai avea nimic de pierdut și a decis să ia toată vina asupra ei. 

Poreclele fostului decan, surprinse în cartea lui Vasile Surd

Pe lângă pretinsele acuzații de plagiat, Pompei Cocean s-a arătat deranjat și de poreclele despre care Vasile Surd susține că i-au fost atribuite fostului decan de-a lungul timpului. În acest sens, Cocean a redat următoarele fraze: „Unii îl numeau, Cepeu, alții «Săltărețu», iar alții… pe scurt, Cepe…!”; „Vespucci… de Târlişua, alias Cocenaș C. P.”; „Durigău atins de morga fiorului poetic”;„Din turismul susanesc și cel cazimiro-oncesc să rezulte… cocenesco-pompeiesc… condensat”;„Se autoelogiază în faţa interlocutorilor din interior și exterior că pentru el, fiecare decizie, fiecare acțiune, este rodul unui profund și elaborat act de chibzuință… și înțelepciune. El… rumega …! El este pătruns și inspirat întotdeauna de profunda înțelepciune a oii din repausul rumegal, când screamătul acesteia, sinergic completat de gravitație, conduce.”

Pompei a arătat în instanță că el „nu îşi aduce aminte ca să fi avut vreodată astfel de porecle, care sunt pur și simplu nu doar inventate de pârât, ci și jignitoare în ceea ce îl privește”.

Profesorul emerit, neagă acuzațiile aduse

În întâmpinare, Vasile Surd a solicitat magistraților clujeni să respingă acțiunea ca neîntemeiată. Profesorul emerit a arătat că, referitor la scandalul de plagiat relatat în capitolul intitulat „Copiați băieți….nu mai copiați” din cartea „Călător pe șase continente”, intenția lui a fost aceea de a semnaliza și analiza formele directe și cele mai subtile ale fenomenului de plagiat astfel că, în contextul monografiei redactate, a ales să-l includă în faptele relatate.

„Monografia scrisă dorește a zugrăvi o satiră fină a societății universitare și a câtorva dintre evenimentele petrecute în viața lui. În această cheie consideră că se impune a fi percepute aspectele relatate și evenimentele dezvoltate în cuprinsul cărții. Prin cererea introductivă sunt prezentate câteva pasaje, scoase din context, în cadrul cărora reclamantul se vede zugrăvit, considerându-se batjocorit și insultat de conținutul lor. Referitor la poreclele domnului profesor Cocean Pompei, fără a cuprinde în prezentul document procesual originea acestora, acestea au fost utilizate de-a lungul timpului de către cunoscuții comuni, în limbajul colocvial. De altfel, redarea unor porecle – realmente utilizate, astfel cum va dovedi cu martorii care vor fi audiați – nu poate reprezenta o insultă atâta vreme cât acestea au fost, astfel cum spuneam, utilizate. (…) Integritatea științifică a reclamantului nu a fost atinsă prin referirile regăsite în cuprinsul cărții, câtă vreme problema plagierii manualelor de geografie a fost intens dezbătură în presă și reală, semnalată rectorului UBB de la acel moment.”, a arătat Vasile Surd în instanță. 

Instanța a respins cererea lui Cocean și l-a pus să plătească 10.000 de lei

Magistrații de la Tribunalul Cluj au respins, la data de 12 octombrie, acțiunea formulată de Pompei Cocean împotriva lui Vasile Surd. Magistrații au apreciat că expresiile folosite de profesorul emerit nu sunt de natură să lezeze demnitatea sau să-i aducă un prejudiciu de imagine fostului decan al Facultății de Geografie din Cluj-Napoca, arătând că volumul reprezintă o autobiografie, iar portretele personajelor au fost creionate de autor în mod subiectiv. 

Cât despre acuzațiile de plagiat, instanța a reținut că dezvăluirea unor astfel de practici reprezintă o informație de interes public, iar Vasile Surd a prezentat dovezi din care rezultă că situația surprinsă în volumul „Călător pe șase continente” nu este bazată pe simple invenții, așa cum a arătat Cocean. În luarea deciziilor, magistrații au arătat că afirmațiile făcute de Vasile surd sunt susținute de răspunsul Comisiei de Etică din cadrul UBB Cluj-Napoca, care a recomandat „în mod ferm retragerea din bibliografiile de examen şi de cercetare a cărţilor care au deficienţe de citare”. 

De asemenea, instanța a arătat că acuzațiile de plagiat surprinse în cartea lui Vasile Surd nu sunt de natură să-l denigreze sau să-i lezeze imaginea fostului decan al Facultății de Geografie mai mult decât au făcut-o articolele de presă, având în vedere că volumul a fost publicat într-un tiraj de 350 de exemplare, care a circulat într-un cerc restrâns, iar scandalul în care a fost implicat acesta este de notorietate publică.

În final, Pompei Cocean a fost obligat de magistrați să-i plătească lui Vasile Surd suma de 10.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Soluția nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare. 

2 COMENTARII

  1. asta cocean este unul din miile de asa-zisi prefesori universali …niste jeguri promovate de secu baneasa fililala clooj soldova… astia ar trebui deportati imediat in stepa calmuca….ii plin cloojul de dottore fabrica secu soldova cloooj…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.