Clujeanul Radu Andreica acuză firma MEDICAL EMERGENCY DIVISION de discriminare. Societatea îi aparține lui Agathe Blaga, fiica lui liderului liberal Vasile Blaga, și fostului ei soț, Andrei Rudeanu, nepotul unui baron PSD de Hunedoara, Mihail Rudeanu. Clujeanul a fost angajat să coordoneze activitatea firmei și a lucrat ca și șofer pe ambulanță. În urma unui accident de circulație în care a fost implicată o ambulanță pe care o conducea, Andreica spune că a început să fie șicanat de șefii firmei care au urmărit să îl pună să plătească reparația ambulanței și să își dea demisia. Angajatul a făcut reclamație la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, dar pentru că răspunsul CNCD nu l-a mulțumit a deschis un proces la Curtea de Apel Cluj.
Clujeanul Radu Andreica a deschis un proces la Curtea de Apel Cluj în care cere anularea unei hotărâri a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. El a cerut CNCD constatarea faptului că a fost discriminat de șefii firmei MEDICAL EMERGENCY DIVISION la care era angajat. Firma aparține fostului ginere al lui Vasile Blaga cu care fiica lui, Agathe, are un copil. Chiar dacă cei doi se judecă într-un proces de divorț, au rămas parteneri de afaceri în cadrul firmei menționate anterior care, până în 2010, se numea AXIS EMERGENCY SRL. De altfel, Rudeanu a avut mai firme cu titulatura Axis, dar le-a schimbat denumirea după ce în presă au început să apară dezvăluiri despre afacerile pe care societățile respective le făceau cu diferitele instituții ale statului.
Revenind la procesul dintre Andreica și firma la care a fost angajat, în perioada lucrată în cadrul societății reclamate, omul spune că a fost intimidat și hărțuit moral, imputându-i-se suma de 1000 lei din salariu fără factură pentru reparația unei aripi de autoturism, după care a fost obligat să își dea demisia.
Clujeanul a avut calitatea de coordonator zonal, fiind responsabil cu planificarea şi pregătirea rutelor şi a programului de lucru pentru toate autosanitarele aferente punctului de lucru al subscrisei din Piteşti. Printre atribuţiile specifice postului său, acesta a fost încredinţat cu sarcina de a pune capăt furtului de motorină din autosanitare – situaţie în care s-au regăsit pe parcursul mai multor ani, întrucât un număr foarte mare dintre angajaţi sustrăgeau carburant din autosanitarele ce le erau alocate pentru transportul pacienţilor. Odată cu angajarea lui, datorită corectitudinii şi a stricteţii de care a dat dovadă atât faţă de angajaţii pe care i-a coordonat, furtul de carburant a încetat la punctul de lucru din Piteşti, astfel încât Medical Emergency Division nu a mai suferit prejudicii. Este evident că mulţi dintre angajaţi au fost „deranjaţi” de aceste atribuţii ale coordonatorului lor.
Reprezentanții firmei spun că Andreica nu respecta programul impus în ceea ce priveşte ridicarea pacienţilor programaţi pentru dializă, având întârziere în preluarea acestora, iar în toamna anului 2020 a lovit în mod culpabil autosanitara ce i-a fost alocată, iar costurile reparaţiilor au fost suportate de către acesta numai parţial.
Clujeanul a reclamat firma la CNCD situația, iar membrii consiliului au vorbit cu… tatăl lui Andrei Rudeanu care este preot și administrator la firma AXIS Security SRL. El i-a asigurat că fiul lui nu a discriminat niciodată vreun angajat, iar membrii CNCD au luat-o de bună și au închis dosarul.
”În vederea soluţionării sesizării şi pentru atingerea obiectivelor controlului, echipa de investigaţie a C.N.C.D. s-a deplasat în municipiul Bucureşti, în data de 23.07.2021, la sediul S.C. Medical Emergency Division S.R.L. și, întrucât conducerea societăţii se afla în concediu de odihnă, reprezentanţii C.N.C.D. au purtat discuţii cu dl., administrator SC AXIS Security SRL (conform acestuia, ambele societăţi au acelaşi acţionar). Echipa de investigaţie a convenit cu reprezentantul SC AXIS Security SRL ca acesta să informeze conducerea S.C. Medical Emergency Division S.R.L. cu privire la existenţa petiţiei, totodată stabilind ca dată pentru efectuarea verificărilor, ziua de 20.08.2021”.
Ulterior, comisia a constatat că ”nu există dovezi care să probeze că dl i-a solicitat petentului să-şi dea demisia”, iar ”din analiza probatoriului depus la dosar nu au rezultat elemente care să justifice încadrarea faptei ca hărțuire, potrivit art. 2 alin.(5) din O.G nr.137/2000, comportamentul reclamat neprezentând caracteristicile acestei contravenții” și că, în concluzie, ”Nu se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare (lipsă probe concludente, lipsă criteriu)”, arată verdictul CNCD contestat la Curtea de Apel Cluj.
Condamnat cu suspendare pentru o evaziune de peste jumătate de milion de euro
În data de 8 februarie 2018, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat decizia finală în dosarul care îl viza pe ginerele lui Vasile Blaga şi firma de pază a acestuia, Axis Corporate Security SRL. Magistraţii au respins, atunci, ca nefondate apelurile declarate de inculpatul Rudeanu şi de partea civilă din dosar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, împotriva sentinţei date de prima instanţă, Tribunalul Bucureşti. Ioan Andrei Rudeanu a rămas, astfel, cu pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare dispusă de prima instanţă. La fel şi colaboratorul său, Laurenţiu Marius Ciucă, judecat în acelaşi dosar şi condamnat pe fond la un an şi patru luni de închisoare, tot cu suspendare.
Ginerele lui Vasile Blaga a fost trimis în judecată în 2016, fiind acuzat că, în calitate de asociat şi administrator al SC Axis Corporate Security SRL, a înregistrat în contabilitatea firmei 161 de achiziţii fictive de bunuri şi servicii, provenite de la firme-fantomă. Astfel, Rudeanu s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor către stat, cauzând un prejudiciu de 646.139 de euro. În mai 2015, domiciliile şi sediile firmei lui Rudeanu au fost percheziţionate, el fiind arestat preventiv şi, ulterior, plasat în arest la domiciliu. Denunţător în acest caz a fost omul de afaceri Mihai Neicu, patronul grupului de firme NEI, un fost apropiat al lui Vasile Blaga. Ioan Andrei Rudeanu şi-a recunoscut faptele încă din perioada urmăririi penale şi s-a arătat dispus să achite prejudiciul. Şi dosarul lui Rudeanu, ca şi cel al lui Alin Ionescu, vizând evaziunea fiscală, au fost instrumentate de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. Mai mult, ca şi Shelter Security SRL din Voluntari, SC Axis Corporate Security SRL se află, astăzi, în insolvenţă.
Ioan Andrei Rudeanu a fost condamnat, în februarie, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru o evaziune fiscală în care a folosit firma de pază Axis Corporate Security.
Prejudiciul din acest caz, în sumă de 2.805.773 lei, a fost integral achitat de către Andrei Rudeanu, iar suma de 454.000 lei reprezentând accesorii a fost achitată de firma Axis Security. Instanța a ridicat sechestrele asiguratorii puse pe două autoturisme aparținând lui Andrei Rudeanu și a altor 66 de bunuri aflate în proprietatea firmei Axis Corporate Security.
Oameni de calitate la CNCD
Din cadrul comisiei care s-a ocupat de această plângere au făcut parte ASZTALOS CSABA FERENC – Membru, DIACONU ADRIAN – Membru, HORIA GRAMA – Membru, HALLER ISTVÁN – Membru, JURA CRISTIAN – Membru, LAZĂR MARIA – Membru, MARIA MOȚA – Membru, OLTEANU CĂTĂLINA – Membru, POPA CLAUDIA SORINA – Membru.
Diaconu Adrian a fost, într-un fel, subordonatul lui Vasile Blaga, fost ministru de Interne. Diaconu a fost șef IPJ Timiș și implicat într-un dosar de trafic de mașini furat. Nu a fost condamnat, ci a scăpat de acuzații prin prescriere. Ancheta a durat 15 ani ! De asemenea, din postura de fost senator, Diaconescu a votat în favoarea unei legi care discriminează și care interzice în școli și în universități orice referire la identitatea de gen.
HORIA GRAMA este fostul șef al Agenției Nucleare pentru Deșeuri Radioactive, un PSD-ist agramat care nu a fost în stare să scrie corect gramatical cererea pentru a fi numit în funcția pe care o deține acum.
Paza bună se face cu sprijin politic
Firma de pe urma căreia Andrei Rudeanu a câștigat cele mai multe contracte publice este Axis Security.
Pentruy paza Autostrăzii Transilvania și a sectorului Sebeș – Turda Axis Security a câștigat 5.018.299 de lei, fără TVA.
în 2010, firma a câştigat contracte de zece milioane de euro pentru servicii de pază de la instituții aflate în subordinea Ministerelor Economiei și Transporturilor, conduse la vremea respectivă de Adriean Videanu (fost ministru al Economiei) și Radu Berceanu (fost ministru al Transporturilor).
În 2012, firma a câştigat şi contractul de pază a unitătilor miniere din Valea Jiului, iar presa a relatat că societatea a fost sancţionată de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru că nu şi-a respectat obligaţiile faţă de angajaţii care se ocupă cu paza unităţilor miniere.
De asemenea, firma a câştigat contracte cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul regiei. Urmare a criticilor la adresa lui Vasile Blaga, firma Axis Corporate Security a renunţat la contractul cu CNADNR.