O nouă biografie a fostului papă Benedict al XVI-lea, care a demisionat în 2013, va fi lansată luni și încearcă să prezinte în faţa cititorilor puterea și umanismul său.

Însă comentariile lui despre sexualitate și conflictul său cu teologii catolici liberali vor provoca cel mai probabil noi controverse legate de acest prelat, acuzat în anumite cercuri că ar acţiona ca „un papă din umbră”, informează DPA.

Capitolele finale din voluminoasa nouă biografie a lui Benedict al XVI-lea, care s-a retras din activitate în urmă cu șapte ani, sunt cele mai incisive.

Societatea modernă este pe cale „să dezvolte un crez anti-creștin”, afirmă fostul papă.

Intervievat de scriitorul Peter Seewald, papa emerit Joseph Ratzinger prezintă în noul volum puncte de vedere aflate într-o opoziţie flagrantă cu tendinţele moderne din societate care vizează sexualitatea, avorturile și cercetările genetice asupra celulelor umane.

„În urmă cu 100 de ani toată lumea ar fi considerat absurd să se vorbească despre căsătoriile homosexuale. Astăzi, orice persoană care se opune acestor căsătorii este excomunicată social”, a declarat fostul papă, care a încălcat la rândul său convenţiile, atunci când a ales să demisioneze în 2013.

„Același principiu se aplică și pentru avorturi și pentru producerea de oameni în laborator”, a adăugat prelatul în vârstă de 93 de ani, care și-a exprimat „teama faţă
de puterea spirituală a lui Anticrist”.

În următoarele teme abordate, Joseph Ratzinger a dezvăluit și faptul că a fost îndrăgostit. „Aţi iubit vreodată o fată?”, l-a întrebat interlocutorul său. „Poate”, i-a răspuns fostul lider de la Vatican. „Este un ‘da’?”, a continuat Peter Seewald. „Unii ar putea interpreta răspunsul meu în acest fel”, a răspuns fostul papă.

Într-o carte de peste 1.000 de pagini bazate pe cercetări minuţioase, Peter Seewald îl laudă pe Joseph Ratzinger, considerând că el a fost acel papă care a militat pentru a deschide Biserica Catolică în faţa scandalurilor repetate de abuzuri sexuale, în contrast cu numeroși critici care nu au văzut în atitudinea sa decât operaţiuni de mușamalizare.

Același scriitor respinge în noul volum ipoteza intens vehiculată potrivit căreia fostul papă a renunţat la atitudinea sa progresistă din tinereţe și a adoptat una reacţionară în urma revoltelor studenţești din 1968

sursă: agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.