Presa a relatat în repetate rânduri despre licitaţii “aranjate” de Primăria Sînmartin în favoarea firmelor patronate de omul de afaceri Beniamin Rus, despre afaceri dubioase cu terenuri de mare valoare, în favoarea unor apropiaţi ai fostului primar, despre faptul că acesta ar avea un copil cu fosta sa secretară, Adriana Avram.
În perioada 1996-2000, când întâiul gospodar al Sînmartinului era doar un simplu consilier PSM, acesta făcea o opoziţie gălăgioasă primăriţei PDSR de atunci, Victoria Lazăr. A reclamat-o peste tot, a făcut chiar şi plângeri penale împotriva ei, a cerut şi anularea unor titluri de proprietate eliberate în favoarea familiei Lazăr şi a apropiaţilor acesteia.

Acuzaţii grave

Dorel Crăciun se află în cele mai bune relaţii cu familia Lazăr şi sunt toţi membri în acelaşi partid. Cum au ajuns foştii duşmani de moarte prieteni apropiaţi, mai mult de nevoie decât de voie, puteţi afla din cele de mai jos.
Într-una din multele reclamaţii înregistrate împotriva Victoriei Lazăr, în cea înregistrtă în 2 aprilie 1997, Crăciun cerea fostului şef al IJP Bihor, generalul Lazăr Cârjan, să verifice “modul fraudulos de însuşire şi valorificare a patrimoniului CAP Cihei de către Lazăr Alexandru; modul cum a utilizat şi însuşit unele mijloace fixe ale Primăriei, producând prejudicii, constatate de Curtea de Conturi, dar care prin grija soţiei sale, în calitate de primar, nu au mai fost revendicate pe cale juridică; activitatea infracţională desfăşurată în cadrul secţiei de gospodărire locală, activitate care a dus în cele din urmă la un prejudiciu de aproape un miliard de lei; nerespectarea unor hotărâri ale Consiliului Local; gestionarea după bunul plac a patrimoniului precum şi utilizarea preferenţială a bugetului. În procesul de compensare, constituire şi schimb teren, în mod premeditat nu au fost întocmite balanţele pe localităţi. Acest lucru a dat posibilitatea ca proprietarii să fie compensaţi după criterii ştiute numai de doamna primar Lazăr. Notoriu este cazul lui Lazăr Alexandru, soţul doamnei primar, care, după ce şi-a atribuit câteva suprafeţe intravilane în localitatea Cihei, în zona centrală, îşi însuşeşte mai multe parcele din proprietatea statului, fără însă ca diferenţa de 2400 mp de care dispune pentru reîntregirea propietăţii să fie luată în calcul. Abuzul este evident. Prin această amputare a terenului, şcoala din Sînmartin nu mai poate beneficia de sală de sport. În acest caz, sfidarea legii de către Lazăr Victoria nu are limite; ignoră mai întâi statutul terenului, în al doilea rând refuză să aplice o altă hotărâre a Consiliului, prin care se impune primarului acţiunea de anulare a titlului de proprietate respectiv. Aceste exemple relevă faptul că toate aceste compensări au fost arbitrare, în funcţie de preferinţele primăriţei şi a soţului ei, lucru ce ne conduce clar spre dedesubturile acestor mari afaceri: avantaje personale, asigurarea protecţiei din partea unor persoane sus puse, care au beneficiat indirect de unele suprafeţe de teren, susţinerea locală din partea unor grupuri de persoane beneficiare de avantajele compensării ilegale…”

Un CAP-ist minor

“Solicităm ca în cazul reconstituirii de proprietate să fie reanalizat cazul soţului dnei primar, Lazăr Alexandru. Facem cunoscut faptul că, deşi acesta a fost minor la înfiinţarea CAP, prin fals i se întocmeşte poziţie în anexa privind aplicarea legii Fondului Funciar, ca şi propietar, cu teren intrat în CAP. El apare de asemenea şi în calitate de moştenitor, după tatăl său, împreună cu ceilalţi fraţi… Rezultatul acestui mod de gestionare şi mod de conducre a comunei de către soţii Lazăr victoria şi Alexandru se concretizează în multe prejudicii aduse comunei, în decimarea arbitrară a demeniului public şi a rezervei de stat intravilane, în instituirea unui sistem clientelar şi a unor legături de tip mafiot în comună, care vor obstrucţiona bunul mers al acestei comune importante din judeţul Bihor”
Reclamagiul pesemist de la acea vreme a adresat o lăcrămaţie şi Prefecturii Bihor (nr 358/8/03.03.1997) în care cerea:
“Vă solicităm suspendarea de urgenţă a funcţionării comisiei comunale de aplicare a Legii Fondului Funciar, comisia folosită doar ca paravan pentru comiterea unor abuzuri şi ilegalităţi de mari proporţii, de când Executivul Primăriei este condus de reprezentanţii PDSR, anume soţii Lazăr Victoria, în calitate de primar şi Lazăr Alexandru, în calitate de membru al comisiei sus amintite, deşi dânsul, având o condamnare penală, pe care nu o execută nu ştim din ce motive, considerăm că nu are calitatea morală de a face parte din respectiva comisie”.

Ce secrete ascund sertarele Prefecturii

Astfel de reclamaţii fostul consilier PSM a trimis la Preşedinţie, Corpul de Control al Primului Ministru, Parchetul General, Inspectoratul General de Poliţie etc. În urma reclamaţiilor adresate Prefecturii, prefectul Dan Bălaş, prin Ordinul nr. 52 din 14.03.1997, dispune constituirea unei echipe de control care să verifice abuzurile şi ilegalităţile semnalate la Sînmartin.
Iată câteva din constatările comisiei Prefecturii cu privire la măsurile ce se impuneau: “… Faţă de titlurile eliberate familiei Lazăr Alexandru şi Victoria, comisia propune sesizarea Poliţiei Judeţene şi a Parchetului, care să dispună măsurile necesare privind anularea titlurilor de proprietate eliberate pe seama familiei Lazăr”. Măsură care nu a fost pusă în aplicare nici până în ziua de azi.
Ca să nu-i rămână datoare lui Crăciun, Lazăr Victoria a sesizat membrilor comisiei de control a Prefecturii ilegalitatea titurilor de proprietate eliberate familiei reclamantului, respectiv unul eliberat pe numele lui Crăciun Dorel şi altul pe numele părinţilor săi, Crăciun Florian şi Ana. Din nota de constatare întocmită cu acel prilej rezultă că titlurile nr 168 şi 169/1994 au fost eliberate nelegal, deoarece  soţii Crăciun nu erau îndreptăţiţi să li se elibereze titlul, ei având posibilitatea să primească în proprietate, prin ordin al prefectului, doar suprafaţa de 250 mp ce le-a fost atribuită din terenul propietatea statului. Nici până azi, titulurile nu au fost anulate şi nu s-a intrat în legalitate.

Împăcare penală

După alegerea sa ca primar în 2000, având acces la toate documentele instituţiei, Dorel Crăciun avea posibilităţi mult mai largi să verifice şi să sesizeze “abuzurile şi ilegalităţile” fostei primăriţe. N-a făcut-o însă. De ce? Vă spunem noi. Temându-se că după instalarea lui Crăciun la Primărie ar putea ieşi la iveală toate neregulile din perioada cât a fost ea în fruntea Executivului din Sînmartin, ştiind câte reclamaţii şi sesizări a făcut acesta împotriva lor când era simplu consilier şi ce efecte ar putea avea acestea, Victoria Lazăr şi soţul ei i-au propus noului primar să încheie pace. Astfel, nelegalităţi care ambele părţi ar dori azi să rămână ascunse, nu au mai fost aduse la cunoştinţa organelor de anchetă şi nici a opiniei publice. De aceea, o facem noi, în speranţa că cineva se va trezi totuşi că legea trebuie respectată şi vinovaţii, traşi la răspundere.
Alexandru, Victoria şi Monica (Fazecaş, după soţ-n.n.) Lazăr sunt azi colegi de partid în PNL cu fostul “duşman nr. 1 de ieri” şi au relaţii din cele mai cordiale. La alegerile din 6 iunie, Alexandru Lazăr a fost ales consilier local pe lista PNL la Sînmartinîn, iar dacă în 20 iunie Dorel Crăciun ar fi fost ales primar, şi fiica lui Lazăr, Monica, aflată pe poziţia a 8-a, ar fi avansat un loc şi ar fi fost astfel al 7-lea consilier liberal în CL Sînmartin. Dar spre ghinionul lor, nu s-a întâmplat aşa. Acum, fostul primar va trebui să dea explicaţii noii administraţii şi, probabil, organelor de anchetă, pentru “ingineriile” imobiliare pe care le-a dosit sau le-a patronat.

Florin Cuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.