Fostul secretar al PNL Cluj, Emanuel Laurian Botezatu a fost audiat de către magistraţii de la Curtea de Apel Cluj în dosarul Mită la Consiliul Judeţean, în care sunt inculpaţi Ioan Bene, Horia Uioreanu, Vasile Pogăcean, Ioan Petran şi Davidescu Gabriel. Printre declaraţiile sale, Botezatu a punctat câteva aspecte cu privire la practicile răzbunătoarea ale sifonarului Răzvan Pop dar şi metodele acestuia de a-i intra constant în graţii fostului preşedinte al CJ Cluj, Uioreanu.

 

Relevanţa citării pentru a fi audiat a liberalului Botezatu consta în faptul că în perioada campaniei pentru alegerile europarlamentare, cuprinsă şi în rechizitoriu, acesta avea atribuţii de colectare a sponsorizărilor în scopuri politice dar şi a centralizării datelor cu privire la activităţile PNL.

„Din anul 2013 până în iunie 2015, am avut calitatea de secretar la filiala Cluj a PNL şi aveam ca atribuţii partea de casierie, gestionarea bazei de date a partidului, comunicări interne, externe. Sumele de bani pe care le gestionam proveneau din cotizaţii şi, dacă era cazul, şi din donaţii. Eu măocupam de contabilitatea primară şi de plăţile mai mărunte, iar pentru celelalte plăţii se realizau prin contul partidului, ca urmare a depunerii documentelor, prin împuternicitul Iuga Gavril. În perioada 2013 – 2015 s-a desfăşurat campania electorala pentru alegerile europarlamentare care au avut loc în 2014. În aceasta perioadă s-au primit sume mărunte cu titlu de donaţii pentru campania electorală” explică Emanuel Botezatu.

 

Botezatu: n-au ajuns şoferii să conducă partidul

Întrebat de avocaţii lui Horea Uioreanu dacă îl cunoaşte pe martorul denunţător-Răzvan Pop, fostul secretar al PNL Cluj a precizat că a avut conflicte cu acesta şi că uneori reputaţia sa a avut de suferit de pe urma zvonurilor promovate de sifonar. În opinia sa, Răzvan Pop era un invidios care comitea abuzuri la nivel de partid folosindu-se de faptul că era şoferul fostului preşedinte de CJ.

„Eu l-am cunoscut din partid încă din perioada în care era şoferul d-lui Uioreanu, iar ulterior, din câte ştiu era şef de cabinet la Consiliul Judeţean. Cu Pop Răzvan nu eram în relaţii bune, întrucât am avut unele discuţii la partid, în urma cărora ne-am certat, şi pentru că nu mă agrea datorită poziţiei pe care o aveam, acesta a lansat zvonuri neadevărate despre mine şi tot timpul încerca să îmi pună piedici.În cadrul acelei discuţii, Răzvan mi-a solicitat să ies din sediul partidului, iar eu fiind nervos i-am spus lui Pop că ,,nu o să ajungă şoferii să conducă partidul”. Aceasta discuţie a avut loc în anul 2012, iar de atunci acesta a prins ură pe mine. Între timp a avansat în grad, fiind angajat la cabinetul preşedintelui Uioreanu unde a profitat de poziţia pe care era pentru a mă ponegri în faţa acestuia”, mai arată liberalul.

Mai mult, în timpul audierii, Botezatu l-a caracterizat pe Pop ca fiind un ”lingău” cu dublu caracter: autoritar cu cei din partid şi umil faţă de naşul său, Uioreanu.

„Pop era văzut ca fiind mâna dreaptă a preşedintelui Uioreanu. Adică, dacă aveai ceva de discutat cu Uioreanu trebuia să treci de el, să te asiguri că nu îţi va pune piedici. De asemenea, Răzvan avea o atitudine umilă faţă de Uioreanu, era slugarnic. Cum să zic mai clar? Era un lingău! În nici un caz nu părea să fie speriat, terorizat sau stresat, deoarece se ştia că preşedintele avea încredere în el. Dacă Răzvan Pop s-a folosit de imaginea lui Horea Uioreanu fără ca cel din urmă să ştie nu pot spun exact, însă în opinia mea sunt convins că era capabil de aşa ceva” mai arată Botezatu.

Unul dintre avocaţii inculpaţilor din proces susţine că va cere redeschiderea dosarului în care Pop a primit clasare pe motiv că se afla sub presiune şi stres când a comis anumite fapte de corupţie, pentru că martorii audiaţi în instanţă îl portretizează pe denunţător ca fiind un om care se manifesta în contrariu cu cele consemnate de procurori.

Sursa Foto: Ziar de Cluj
Sursa Foto: Ziar de Cluj

Pop aşteptat în instanţă pentru a fi re-audiat

Reamintim că în faza de judecată la prima instanţă, pe 18 martie 2015 s-a dispus audierea martorului Răzvan Pop, sens în care acesta a fost şi citat. Surpriza a venit la termenul respectiv, când, judecătoarea a anunţat că Răzvan Pop este prezent în clădire, doar că refuză să dea declaraţii într-o şedinţă publică. Atunci avocaţii inculpaţilor au exprimat numeroase motive pentru care aprobarea cererii martorului denunţător- POP este o aberaţie.

Cu toate acestea, judecătoarea i-a făcut pe plac sifonarului. Iar audierea lui s-a făcut în termenii stabiliţi prin cerinţele sale. Acum, inculpaţii din dosar, în frunte cu Ioan Bene, îi cer judecătorului re-audierea lui Răzvan Pop în şedinţă publică, în sala de judecată şi fără alte tratamente preferenţiale.

Potrivit surselor, DNA l-ar fi lăsat pe Răzvan Pop să depună un denunţ împotriva inculpaţilor din dosar, folosindu-se de două identităţi: cea personală şi cea cu numele de Ursache.

Astfel avocaţii lui Ioan Bene şi Horia Uioreanu au cerut reaudierea celor doi denunţători, însă de această dată la acelaşi termen: „Să nu ne trezim că Pop va răspunde prezent din mai multe colţuri. Dacă Pop şi Ursache, sunt sau nu aceeaşi persoană, este uşor de dovedit”.

„La ultimul termen s-a admis cererea de probe, expertiza informatica asupra laptopului şi trei  martori propuşi de noi: denunţătorul Pop Răzvan, cel ce a găsit  laptopul respectiv, Ursache- martorul acoperit, şi câţiva martori suplimentari printre care şi fostul preşedinte al Camerei de Comerţ, Ştefan Dimitriu” explică unul dintre reprezentanţii lui Horea Uioreanu, av. Tiberiu Ban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.