Avocata Gidro Stanca, fostul șef al Baroului Cluj, a deschis un proces împotriva municipalității clujene și a Agenției pentru Protecția Mediului Cluj în care contestă traseul Centurii Metropolitane. Drumul este proiectat, în mod eronat, să treacă peste terenul Băilor Someșeni, spațiu care este protejat.

”Așa cum consemnam ieri, la Cluj dar și în Românica în general, ca să construiești un metrou sau o centură, ai nevoie de o autorizație de construire (AC). Dar ca să ai un AC, ai nevoie de un DTAC (documentația tehnică pentru obținerea AC). Dar de ce ai nevoie ca să ai un DTAC?
Poi, în Certificatul de Urbanism al Centurii Metropolitane scrie așa: “La elaborarea DTAC se va trece după aprobarea PUZ de către Consiliile Locale ale Municipiului Cluj-Napoca și ale Comunelor Apahida, Florești, Gilău, Baciu, Feleacu și Căpușu Mare.”
Deci ai nevoie de multiplu de PUZ. Buun. Și, avem? Nu.
În realitate, PUZ-ul centurii metropolitane este tot la fel de NE-dat ca și PUZ-ul metroului. El este dat așa “în principiu”, dar asta are o valoare legală nu. Bun, și ce are nevoie PUZ-ul dat așa “în principiu”, ca să aibă și valoare legală? Are nevoie de HCL-uri. Și, le avem? Nu.
Dar de ce nu avem HCL-urile alea? Pentru că la consilii li-i frică că le desființează proprietarii care trebuie expropriați HCL-ul, în tribunal. Ok.
Ce au nevoie consilierii, ca să nu-i tremure mâna pe pix, când își pun iscăliturile pe HCL? Ca prima dată exproprierile să fie făcute pe tot culoarul, iar imobilele să fie trecute la stat. Poi bun, atunci să se facă exproprierile pe tot culoarul! Dar nici asta nu merge așa ușor. Spre exemplu, o avem pe doamna Gidro Stanca, moștenitoarea Băilor Someșeni. Care a și anunțat acum multe-multe luni că centura i-ar strica nămolul, și că ea nu e ok cu asta. Ce ar avea nevoie doamna Stanca? De o soluție satisfăcătoare. Și, a obținut-o? Nu.
Ca atare, azi-februarie doamna Gidro Stanca a dat în judecată (v. https://portal.just.ro/117/SitePages/Dosar.aspx… ) Municipiul Cluj-Napoca, Agenția pentru Protecția Mediului, CNAIR, Agenția Națională pentru Resurse Naturale, și, cu voia dumneavoastră ultima pe listă, Statul Român. Ce act administrativ dorește doamna Gidro Stanca desființată? Vom afla.
Poate o să fie nevoie de un alt PUZ, care să-i ocolească terenul? Sau, poate, de un alt CU? Sau o altă soluție? Despre toate acestea, în episoadele următoare.
Până atunci, o zi faină, și vise mărețe despre cum se va rezolva mobilitatea din ce în ce mai de harcoreală a Clujului”, arată o postarea de pe grupul de Facebook Clujul Civic.

În ediția tipărită a Gazetei de Cluj vom oferi mai multe detalii despre acest subiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here