Home Investigații Fostul șef al FPS, Radu Sârbu, demolează casa vecinului, dar este ”spălat”...

Fostul șef al FPS, Radu Sârbu, demolează casa vecinului, dar este ”spălat” de penal

3401

Fostul șef al BNR Cluj, Grigore Bâce, a făcut o plângere penală împotriva lui Radu Sârbu, fostul șef al Fondului Proprietății de Stat (FPS) și a soției lui, Patricia, pentru distrugere. Cu toate acestea, procurorii au dat neînceperea urmăririi penale, iar judecătorii au menținut această soluție, în pofida faptului că, potrivit lui Bâce, soții Sârbu i-au distrus acestuia o locuință. De remarcat este faptul că, soția lui Sârbu, chiar dacă este casnică, și-a cumpărat o locuință în centrul Clujului de aproape jumătate de milion de euro!

 

Grigore Bâce, fostul șef al BNR Cluj a făcut mai multe plângeri penale și petiții în care acuză că o serie de lucrări de construcție derulate de fostul lider al PNȚCD, Radu Sârbu, și de soția lui, Patricia, i-au distrus locuința lui Bâce.

Cu toate că, potrivit fostului șef BNR Cluj, toate dovezile sunt de partea lui, instanțele și autoritățile clujene par la mâna fostului șef al FPS.

”La câteva luni după achiziția apartamentului, sub apartamentul nostru și adiacent, au fost achiziționate din imobil, de către numita Sârbu Andreea Patricia și soțul ei Sârbu Radu, cu suma de aprox. 460.000 euro, unu număr de 3 apartamente. Lângă apartamentul nr. 3, în curtea imobilului, se aflau 10 boxe, edificate din cărămidă și componente ale clădirii monument istoric, iar prima lipită de apartamentul 3 al numiților soți Sârbu, era boxa noastră. Familia Sârbu ne-a solicitat să le vindem această boxă de la parter, la un preț derizoriu, întrucât ei au mai cumpărat boxe în curte și vor să construiască o clădire. Întrucât am refuzat să le vindem boxa, aceștia ne-au amenințat că vor desființa conducta de apă care alimentează apartamentul nostru și conducta de canalizare, motivând că ar trece prin spațiul lor situat la parter. Conducta de apă și canalizare fac parte din coloanele care deservesc imobilul și sunt conducte comune, întabulate în cartea funciară a imobilului. Coloanele de apă și canalizare care urcau la etaj la apartamentul nostru erau pozate pe peretele comun și exterior al clădirii, iar racordurile individuale la bucătărie și baie erau realizate prin tavanul comun, despărțitor al proprietăților noastre (grinzi din lemn și tavan fals, între ele erau conductele). Numiții soți Sârbu au procedat în două rânduri la distrugerea racordurilor noastre de apă și canal la coloane (țevi principale comune), precum și la demolarea boxei de la parter. Consecințele faptelor soților Sârbu, care se văd și se mențin în prezent, constau în imposibilitatea utilizării apartamentului nostru după 7 ani de zile (lipsă apă și canal), apartament care s-a degradat din lipsa posibilității de încălzire, centrala fiind oprită din lipsă de apă, caloriferele apoi au înghețat”, explică Bâce..

 

Fără autorizație

De asemenea, potrivit fostului șef al BNR, Cluj, ”tot fără autorizație, și tot ilegal, soții Sârbu Andreea Patricia și Sârbu Radu, au edificat/construit o clădire nouă din BCA în curtea interioară a monumentului istoric din piatră și cărămidă, situată la km. 0 al mun. Cluj-Napoca, pe amplasamentul boxelor. Soții Sârbu au încercat să ascundă abuzurile săvârșind ilegalități (încheind în 2010 contracte de vânzare-cumpărare pe boxele demolate de ei în 2008, prin presiuni asupra proprietarilor). Manevrele ilegale ale soților Sârbu sunt exprimate în Răspunsul scris dat de Ministerul Culturii și Cultelor, răspuns adresat Poliției Mun. Cluj-Napoca, și Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul de cercetare penală nr. 8613/P/2008 fila 221 dosar, al căror experți în monumente și care au vizitat clădirea anterior ca învinuita să bage buldozerul, după o expunere clară de motive, concluzionează: În acest caz s-a folosit pretextul “reparațiilor” pentru a construi acolo unde acest drept nu ar fi putut fi obținut pe cale legală. Terenul a fost eliberat și s-a executat o construcție pentru care nu există “autorizație de construire”. Fapta s-a produs deliberat, investitorul fiind avertizat că nu poate primi aviz pentru noi construcții în incinta parcelei monument istoric. În acest caz terenul de sub construcție are valoare mai mare decât construcția parazitară propriu-zisă, dar este neconstruibil (indicatorii CUT și POT sunt depășiți). În acest caz, achiziția imobiliară s-a făcut tocmai pentru a produce un abuz urban prin supraconstruire. Semnează director Maria Golban și consilier dr. arh. Virgil Pop. Red. Virginia Radeanu –consilier superior”, explică Grigore Bâce.

 

Adio, București!

Radu Sârbu a fost inculpat într-un proces penal care a avut ca obiect vânzarea frauduloasă a unui hotel din București. Însă, în 2014, a fost achitat de instanța de fond a Tribunalului bucurești împreună cu ceilalți inculpați.Dosarul a fost tergiversat din anul 2001, când a Sârbu pierdut funcția de șef al FPS, care administra Hotelul București. Potrivit procesului, privatizarea însăşi a Hotelului Bucureşti este, după cum pretinde inculpatul Radu Sârbu, una politică, căci, în Consiliul de Administraţie al F.P.S. din 29.11. 2000, acesta îi încura­ja pe membrii C.A. să aprobe semnarea unui Act Adiţio­nal (o nouă privatizare, de fapt) deoarece el personal i-a cunoscut pe izrealieni „la ei acasă“ şi aceştia „sunt tari”. Interogat de instanţă, Radu Sârbu a declarat: „Îi cunoşteam pe cumpărători în sensul că în ianuarie-februa­rie [2000], am participat la o vizită în cadrul delegaţiei preşedinţiale în Israel, unde, printre altele, am avut întâlnire şi cu oamenii de afaceri evrei vorbitori de limba ro­mână­; în această conjunctură l-am cunoscut şi pe d-l Eliahu Rasin, pe care însuşi ata­şatul comercial în Israel mi l-a prezentat…” (declaraţie de inculpat, pag. 83, vol. I, dosar penal nr. 42002/3/2012). În declaraţia martorului Alexandru Boariu, dată în faţa instanţei la data de 17.12.2013, arată că Radu Sârbu pretindea că jocurile sunt poli­ti­ce, făcute la nivel foarte înalt (ceea ce sugera implicarea preşedintelui Emil Constantinescu): „Am studiat dosarul [civil al privatizării S.C. Bucureşti-Turism S.A.] care s-a aflat în judecată la Î.C.C.J. [în 2000] şi am constat că nu sunt depuse toate actele la dosar, aspect care m-a determinat să îl contactez iarăşi pe preşe­dintele F.P.S., d-l Radu Ovidiu Sârbu… acesta a motivat că nu poate da înapoi, întrucât sunt raţiuni de natură politică în menţinerea contractului” (declaraţie de martor, pag. 302, vol. I, dosar penal nr. 42002/3/2012).

Patricia, soția lui Radu Sârbu, a fost avocat, dar s-a lăsat de meserie pentru a picta mobilă!

Sebastian Albescu

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here