Ordonanța de începere a urmăririi penale pe numele comisarului-șef Marian Iorga, care a condus IPJ Călărași și IPJ Prahova, scoate la iveală o serie lungă de acuzații de luare de mită și abuz în serviciu, trafic de influență și șantaj. Documentul a fost consultat de Ziarul Incomod. Marian Iorga se află sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru corupție. Acesta a fost pus la dispoziția MAI și detașat la Școala de Poliție de la Câmpina.
Conform procurorilor DNA, Iorga ar fi primit șpagă zeci de mii de euro, hectare de teren și chiar favoruri sexuale de la polițiste care își doreau să avanseze în funcție. Fostul șef de la IPJ Călărași și IPJ Prahova ar fi fost recompensat pentru diferite favoruri și cu excursii în Bulgaria, dar și cu cereale și baloți de lucernă.
Toate aceste favoruri aveau scopuri precise: menținere sau promovare în funcții de conducere, obținerea unui post de conducere sau protecție pentru oameni de afaceri din zona județului Călărași, unde Iorga a condus Poliția din 2015 și până în mai 2020. „Inspectorul principal M.A.I, comisar șef I.I.C și subcomisar D.B ar fi oferit inspectorului-șef Iorga Marian suma de 50.000 de lei pentru a fi numiți pe funcții de conducere”, se arată în ordonanța de începere a urmăririi penale.
Unul dintre candidați nu a luat concursul de promovare nici la a doua încercare, iar comisia, din care făcea parte și Iorga, a mărit nota din pix, una dintre explicații fiind că „nu au fost înțelese foarte bine răspunsurile oferite de candidat, fiind interpretate prea teoretic, din perspectiva cercetărilor penale”.
În 2016, Iorga a exercitat presiuni constante asupra unui subcomisar de poliție, șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției Călărași, solicitându-i să-și prezinte demisia din funcție.
Pentru ca presiunile să înceteze, D.E i-a înmânat suma de 3.000 de euro prin intermediul unui medic ofițer de poliție, sumă din care medicul a primit de la Iorga 1.000 de euro. În același an, subcomisarul G.M. i-a oferit lui Iorga 5.000 de euro, întrucât încerca să-l determine să demisioneze din funcția de șef Birou Ordine Publică.
„Inspectorul-șef a primit cadou un sejur în Bulgaria pentru trecerea în corpul ofițerilor a agentului principal B.A.D. Acesta este agent în cadrul Serviciului Rutier, fiind un apropiat al fostului șef al poliției municipale din Călărași”, arată sursa citată.
Inspectorul-șef e acuzat că ar fi întreținut relații neprincipiale cu mai multe angajate din cadrul IPJ Călărași, pe care le-ar fi ajutat să fie promovate în diferite funcții.
„Comisarul-șef de poliție Iorga Marian se folosea de prerogativele funcției în mod abuziv, promovând persoane de sex feminin în funcții superioare sau de conducere, în schimbul unor favoruri de natură sexuală (cum ar fi cazul numitei „Lera”).”
Comisarul-șef de poliție Iorga Marian se folosea de prerogativele funcției în mod abuziv, promovând persoane de sex feminin în funcții superioare sau de conducere, în schimbul unor favoruri de natură sexuală (cum ar fi cazul numitei „Lera”). Ordonanța procurorilor: Inspectorul-șef a exercitat presiuni față de doi adjuncți să o accepte pe inspector principal V.R, ofițer la Poliția Lehliu, în funcția de șef Birou Control Intern. Soțul acesteia îi aducea periodic diferite cantități de produse alimentare. Alte șpăgi pe care le-ar fi primit Marian Iorga Inspectorul-șef a exercitat presiuni față de doi adjuncți să o accepte pe inspector principal V.R, ofițer la Poliția Lehliu, în funcția de șef Birou Control Intern. Soțul acesteia îi aducea periodic diferite cantități de produse alimentare. după ce a întreprins demersuri pe lângă șeful Serviciului Resurse Umane pentru introducerea unor condiții discriminatorii pentru ocuparea funcției de șef Birou Supravegheri Judiciare, deoarece dorea să se asigure că nicio altă persoană nu putea să se înscrie la concurs în afară de D.G.I, soțul acesteia, fiul unui prosper om de afaceri din județul Călărași, patron al unei firme de construcții, a contribuit la renovarea biroului inspectorului-șef, prin societatea de construcții a socrului său. N.C. a reclamat spargerea locuinței și furtul a 350.000 de lei și bijuterii în valoare de aproximativ 100.000 de euro. Din această pagubă, s-a recuperat aproape întreaga cantitate de bijuterii și circa 150.000 de lei, din care, la presiunea inspectorului-șef, care a afirmat că „aceștia sunt bani negri”, N.C i-ar fi dat o anumită parte din suma recuperată și acestuia. În lunile noiembrie 2016 și martie 2017, a obținut gratuit de la agentul șef de poliție M.M.T. circa 200 de baloți de lucernă care au fost transportați la ferma pe care tatăl ofițerului de poliție o are în Prahova. Scopul era ca soția agentului să promoveze concursul pentru ocuparea postului vacant de asistent medical la această structură. În aprilie 2016, inspectorul-șef de poliție Iorga Marian l-a susținut pe T.N. în vederea promovării în funcția de adjunct al șefului Poliției Călărași și mutarea ulterioară, după o lună, pe cea de șef al Serviciului de Investigații Criminale, obținând de la acesta un teren agricol de 3 ha în comuna Dragalina. În 2016, Iorga l-a promovat pe D.C.F. la comanda Serviciului Ordine Publică. Drept recompensă, a primit de la tatăl inspectorului promovat cereale în valoare de 5.000 de lei. În 2015, Iorga Marian a primit printr-un intermediar suma de 30.000 de euro de la doi producători agricoli, pentru a dispune încetarea verificărilor și pentru a evita blocarea activității agentului economic.
Sursa: libertatea.ro
Citeşte şi: Fetiță aflată în grija statului, obligată să se prostitueze