Fostul șef al Policlinicii Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Basarab Matei Mircea, a fost condamnat la pedeapsa cu un an și două luni închisoare cu suspendare condiționată pentru că a împușcat, omorând, cu intenție, câinele vecinului său. Pedeapsa cumulează și condamnarea pentru de uz de armă neletală fără drept și de nerespectarea regimului armelor și a muniției.

 

Boancă Augustin și Basarab Matei Mircea sunt vecini, ei locuind pe aceeași stradă, în cartierul Iris din Cluj-Napoca. Pe 2 martie 2013, Boancă a ieșit din curte și s-a îndreptat spre casa unui vecin. Câinele l-a urmat, l-a condus până la poarta vecinului, apoi s-a întors și a intrat în curtea unui alt vecin, curte despărțită de cea a lui Basarab printr-un gard de lemn. Iritat de lătratul câinelui ce pătrunsese în curtea vecină, Basarab a luat o armă – din arsenalul pe care îl deținea – cu aer comprimat, neletală, marca Gemo, model Hunter, a încărcat-o și a tras mai multe focuri în cățelul lui Boancă. Câinele a murit ca urmarea a faptului că una dintre alice a pătruns în zona cervicală și i-a secționat coloana vertebrală, așa cum reiese din Buletinul de analiză emis de Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Cluj. La autopsie s-au extras mai multe alice din corpul câinelui.

În urma cercetărilor care au urmat a rezultat faptul că Basarab deținea în mod legal arma cu care s-a tras, iar muniția pe care o avea nu a fost declarată autorităților. Basarab nu a recunoscut că el a omorât câinele, susținând că el a vrut doar să sperie animalul și de aceea a tras doar focuri de avertizare în aer. Referitor la deținerea muniției nedeclarate, Basarab a declarat procurorilor că cele 26 de cartușe au fost primite de la tatăl său, fără să se atingă de ele până la incidentul cu câinele vecinului, ceea ce, în opinia procurorilor, nu îl exonerează de vina de a nu o fi declarat.

În ceea ce privește intenția de a omorî cățelul, procurorii consideră că aceasta a existat deoarece, arma cu care s-a tras nu putea fi încărcată cu mai multe alice pentru o singură tragere multiplă, ci necesita încărcarea cu alice pentru fiecare foc în parte.

”Din aceste împrejurări rezultă că învinuitul Basarab Matei Mircea nu a dorit doar să sperie câinele lui Boancă Augustin, ci să îl ucidă, dat fiind faptul că a executat cel puțin două focuri de armă”, susțin procurorii, ceea ce încadrează fapta lui Basarab la infracțiune de omorâre, cu intenție, a unui animal.

 

Un războinic în vremuri de pace

Din declarațiile din rechizitoriu ale martorilor reiese faptul că aceasta nu era prima dată când Basarab a tras cu arma, el fiind cunoscut în cartier pentru predilecția de a împușca tot felul de animale cu armele pe care le deținea. Astfel, un vecin povestește că, într-o zi, când se afla cu fiul său lângă un stâlp pe care stătea o pasăre, au tras o spaimă zdravănă când Basarab a împușcat pasărea care era foarte aproape de ei.

De asemenea, Basarab a făcut presiuni asupra altui vecin să renunțe la câine pentru că face gălăgie, să îl eutanasieze sau să îi lege botul peste noapte. Alți vecini au afirmat că de când s-a mutat Basarab în vecinătate mai multe animale au fost rănite sau au dispărut în mod misterios.

”Arma cu aer comprimat, neletală, este destinată pentru tirul sportiv, nu pentru tirul cu animale domestice sau captive”, au concluzionat anchetatorii.

 

Pus la colț, cu jucăriile confiscate

Judecătoria Cluj-Napoca a decis prin Hotărârea  nr. 792/2014  27.06.2014, condamnarea fostului șef al Policlinicii Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Basarab Matei Mircea, la pedeapsa cu închisoarea, pentru următoarele infracțiuni: uz de armă neletală fără drept, omorârea, cu intenție a unui animal și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

”În temeiul art. 396 alin. 4 din Codul de procedură penală raportat la art. 343 alin. 2 din Codul penal, cu reţinerea art. 5 din Codul penal stabileşte pedeapsa de 10 luni închisoare pentru săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de uz de armă neletală fără drept. În temeiul art. 396 alin. 4 din Codul de procedură penală raportat la art. 25 alin. 1 lit. a din Legea nr. 205/2004, cu reţinerea art. 75 alin. 2 lit. a din Codul penal raportat la art. 76 alin. 1 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 5 din Codul penal stabileşte pedeapsa de 4 luni închisoare pentru săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de omorâre, cu intenţie, a unui animal. În temeiul art. 396 alin. 4 din Codul de procedură penală raportat la art. 342 alin. 1 din Codul penal, cu reţinerea art. 75 alin. 2 lit. b din Codul penal raportat la art. 76 alin. 1 din Codul penal, totul cu aplicarea art. 5 din Codul penal stabileşte pedeapsa de 8 luni închisoare pentru săvârşirea de către inculpat a infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor”, se arată în sentință.

„În temeiul art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal stabileşte pedeapsa cea mai grea de 10 luni închisoare, la care adaugă un spor de 4 luni închisoare reprezentând o treime din totalul celorlalte două pedepse stabilite (4 luni închisoare + 8 luni închisoare), stabilind pedeapsa rezultantă finală de 1 an 2 luni închisoare, cu aplicarea pe durata a 2 ani a pedepsei complementare a interzicerii dreptului de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme.

În temeiul art. 83 din Codul penal, instanța a dispune amânarea aplicării pedepsei de 1 an 2 luni închisoare pe durata termenului de supraveghere de 2 ani , cu obligația inculpatului de a respecta pe întreaga perioadă următoarelor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de probaţiune Cluj, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă,respectiv să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”.

De asemenea, judecătorul i-a atras atenţia inculpatului asupra importanţei renunţării la conduita infracţională, inclusiv a respectării măsurilor stabilite în sarcina lui, în caz contrar existând posibilitatea/riscul revocării amânării aplicării pedepsei şi a executării ei în regim de detenţie. Totodată a dispus dispune confiscarea armei neletale de tir sportiv marca Gamo, model Hunter 440 și a celor 26 de cartuşe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.