Fostul șef al Policlinicii Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj, Basarab Matei Mircea, este judecat pentru că a împușcat, omorând, cu intenție, spun procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj, câinele vecinului său. Pe lângă aceasta, el mai este acuzat de uz de armă neletală fără drept și de nerespectarea regimului armelor și a muniției. Vecinul păgubit s-a constitui ca parte civilă în procesul penal pentru suma de 10.000 de lei, daune materiale și morale.

Boancă Augustin și Basarab Matei Mircea sunt vecini, ei locuind pe aceeași stradă, cartierul Iris din Cluj-Napoca. Până pe 2 martie al acestui an, Boancă a avut un câine. În chema Piki și avea nouă ani. În dimineața zilei fatidice, Boancă a ieșit din curte și s-a îndreptat spre casa unui vecin. Câinele l-a urmat, l-a condus până la poarta vecinului, apoi s-a întors și a intrat în curtea unui alt vecin, curte despărțită de cea a lui Basarab printr-un gard de lemn.

Basarab deține un întreg arsenal de arme, letale și neletale, și muniția potrivită pentru ele. În dimineața  zilei de 2 martie, iritat de lătratul câinelui ce pătrunsese în curtea vecină, Basarab a luat o armă cu aer comprimat, neletală, marca Gemo, model Hunter, a încărcat-o și a tras mai multe focuri în cățelul lui Boancă. Câinele a murit ca urmare a faptului că una dintre alice a pătruns în zona cervicală și i-a secționat medulara cervicală, așa cum reiese din Buletinul de analiză emis de Laboratorul Sanitar-Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Cluj. La autopsie s-au extras două alice din corpul câinelui.

În urma cercetărilor care au urmat a rezultat faptul că Basarab deținea în mod legal arma cu care s-a tras, dar muniția pe care o avea nu a fost declarată la autorități. Basarab nu a recunoscut că el a omorât câinele, susținând că el a vrut doar să sperie animalul și de aceea a tras doar focuri de avertizare în aer.

Prin rechizitoriul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Basarab Matei Mircea a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de uz de armă fără drept, omorârea cu intenție a unui animal, precum și pentru infracțiunea de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, toate cu aplicarea art. 33 lit. a din Codul Penal, conform căruia ”Concurs de infracțiuni există: a) când două sau mai multe infracțiuni au fost săvârșite de aceeași persoană, înainte de a fi condamnată definitiv pentru vreuna dintre ele. Există concurs chiar dacă una dintre infracțiuni a fost comisă pentru săvârșirea sau ascunderea altei infracțiuni.”

Referitor la deținerea muniției nedeclarate, Basarab a declarat procurorilor că cele 26 de cartușe au fost primite de la tatăl său, fără să se atingă de ele până la incidentul cu câinele vecinului, ceea ce, în opinia procurorilor, nu îl exonerează de vina de a nu o fi declarat .

 

Basarab, Spaima cartierului

Din declarațiile din rechizitoriu ale martorilor reiese faptul că aceasta nu era prima dată când Basarab a tras cu arma, el fiind cunoscut în cartier pentru predilecția de a împușca tot felul de animale cu armele pe care le deținea. Astfel, un vecin povestește că, într-o zi, când se afla cu fiul său lângă un stâlp pe care stătea o pasăre, au tras o spaimă zdravănă când Basarab a împușcat pasărea care era foarte aproape de ei.

De asemenea, Basarab a făcut presiuni asupra altui vecin să renunțe la câine pentru că face gălăgie, să îl eutanasieze sau să îi lege botul peste noapte. Alți vecini au afirmat că de când s-a mutat Basarab în vecinătate mai multe animale au fost rănite sau au dispărut în mod misterios.

”Arma cu aer comprimat, neletală, este destinată pentru tirul sportiv, nu pentru tirul cu animale domestice sau captive”, concluzionează anchetatorii.

 

Dovada intenției

În ceea ce privește intenția de a omorî cățelul, procurorii consideră că aceasta a existat deoarece, arma cu care s-a tras nu putea fi încărcată cu mai multe alice pentru o singură tragere multiplă, ci necesita  încărcarea cu alice pentru fiecare foc în parte.

”Din aceste împrejurări rezultă că învinuitul Basarab Matei Mircea nu a dorit doar să sperie câinele lui Boancă Augustin, ci să îl ucidă, dat fiind faptul că a executat cel puțin două focuri de armă”, susțin procurorii, ceea ce încadrează fapta lui Basarab la infracțiune de omorâre, cu intenție, a unui animal.

Boancă Augustin s-a constituit ca parte civilă în procesul penal, cu suma de 10.000 de lei, din care 500 de lei despăgubire materială pentru a compensa cheltuieli avute cu decesul câinelui și 9.500 de lei ca daune morale. Boancă a arătat că din momentul incidentului, el și familia sa trăiesc într-o continuă stare de neliniște și teamă, știind că Basarab are un arsenal întreg de arme acasă. Cunoscându-i temperamentul, se gândesc că oricând acesta ar putea să le împuște animalele din curte sau chiar mai rău.

 

Glotele letal a dispărut

Unul dintre martorii din proces este Radu Gheorghe Țermure, președinte al Federației Române pentru Protecția Animalelor. Acesta s-a declară nedumerit că nu apare ca parte în proces, deși el  a făcut plângere penală față de fapta lui Basarab.

Țărmure a fost chemat la fața locului imediat după incident de către Boancă Augustin, în calitatea sa de președinte al FRPA, fără să se fi cunoscut dinainte. El declară că, în opinia sa, polițiștii care au fost chemați pe 2 martie să facă prima cercetare au încercat să mușamalizeze fapta lui Basarab.

”Între manoperele care au fost executate asupra corpului câinelui menționez mutarea cadavrului, respectiv schimbarea poziției acestuia (…) Câinele se găsea în spatele casei familiei B., iar noi am fost scoși într-o poziție din care nu vedeam ce se întâmplă la fața locului. După ce am revenit, am observat că pata de sânge este mai mare și că a fost mutat cadavrul, aspecte ce mi-au ridicat semne de întrebare cu privire la motivul pentru care am fost îndepărtați ”, relatează Țermure, referindu-se la manevrele polițiștilor.

El acuză că unul dintre gloanțele trase, mai exact, cel letal, a fost extras din corpul câinelui prin acele manevre efectuate la locul faptei.

 

Crina Crainic

3 COMENTARII

  1. D-LE BOANCA,SPER CA JUSTITIA SA VA FACA DREPTATE! CAINELE NU AVEA NICI O VINA,DAR CUM NE PUTEM FERI DE ELEMENTE CA BASARAB MATEI M,CARE SE CRED BURICUL LUMII? ASTIA INCALCA LEGEA NU NOI CETETENII DE RIND. MAI SE IMPUSCA EL IN CAP,TANTALAUL!!! ANIMAL CU DOUA PICIOARE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here