Fostul sef Farmec judecat pana la prescriere

Fostul director al SC Farmec, Liviu Turdean, a fost “spalat” de toate acuzatiile care i s-au adus prin simplul motiv ca procesele au durat atat de mult ca faptele s-au prescris. In momentul de fata, la conducerea Farmec se afla Mircea si Horea, fii lui Turdean. Liviu Turdean a fost acuzat de comiterea unor fraude in timp ce se afla la conducerea producatorului clujean de cosmetice. Daca in instanta de fond, el a primit pedepse cu condamnare, instantele de recurs au dispus incetarea procesului. Liviu Turdean mai este cunoscut si prin relatiile pe care le-a dezvoltat in Cluj Napoca, printre cunostintele sale aflandu-se si magistrati.

In 2005, Liviu Turdean a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, care il acuzau de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, emiterea de noi actiuni in schimbul aporturilor de numerar inainte ca actiunile precedente sa fi fost achitate in iintregime si folosirea in aadunarile generale de actiuni nesubscrise. Alaturi de el au mai fost acuzati fiul lui, Mircea, precum si KEVORKIAN MARIN, PANTEA PETRU si altii. Dupa circa 2 ani, instanta de fond ii condamna cu suspendare pe cei din lotul “Farmec”, dar ei fac apel insa magistratii Tribunalului Bucuresti mentin aceeasi sentinta. Nemultumit de faptul ca magistratii au dat acelasi verdict, clujenii fac recurs care se judeca la Curtea de Apel Bucuresti, unde judecatorii, la inceputul anului 2010, ii “spala” de toate acuzatiile: “inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpaţilor Turdean Liviu şi Kevorkian Marin pentru savarşirea infracţiunilor prevazute de art. 178 din Legea nr. 141/1997 şi respectiv art. 26 raportat la art. 178 din Legea nr. 141/1997, ca urmare a intervenţiei prescripţiei speciale a raspunderii penale”, arata solutia definitiva a celei de-a treia instante.
Liviu Turdean este unul dintre cunoscutii unei “retele” de judecatori care acopera mai multe instante. Spre exemplu, Judecatorul Gheorghe Buta este prieten cu magistratul Adrian Bordea, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar cei doi sunt cunostinte de-a lui Turdean. De asemenea, fostul presedinte al Tribunalului Cluj, Ioan Pop, a fost avocatul SC Farmec. Sotia judecatorului Buta este notar si a obtinut un spatiu pentru cabinetul notarial cu ajutorul lui Turdean.

Farmec la Vama

Aproape in paralel, conducerea SC Farmec a fost acuzata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ca nu ar fi platit taxe vamale in valoare de circa 10 miliarde de ROL. Conflictul dintre Agentia Nationala a Vamilor si Farmec a inceput in 2003, dupa un control efectuat de catre Directia Regionala Vamala Cluj. Aceasta a scos la iveala faptul ca Farmec Cluj nu a platit taxele vamale aferente pentru echipamentele ecologice importate, care valorau, in 1998, 80 000 USD. Prin O.U.165/2001, semnata de fostul premier Adrian Nastase, Farmec Cluj a fost scutita de taxele vamele pentru pentru acest import. Totusi, dupa controlul ANV, Ministerul Finantelor a obligat Farmec la plata unei sume de aproape 10 miliarde de lei, reprezentand taxe vamale, TVA, majorari si penalitati.
Conform Cotidianul, şeful vamii din Cluj, Doru Ciuban, impreuna cu comisari ai Garzii Financiare din Cluj, susţin pe baza unor tabele cosmetizate de contabilii de la Farmec SA ca statul nu a fost prejudiciat cu nici un ban. Motivul acestei schimbari de atitudine poate fi explicat prin faptul ca soţia acestui, Ciuban Corina, este consilier la primaria Cluj şi colega cu Pantea Petru Iacob, consilier la primaria Cluj şi totodata administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie Farmec.
Garda Financiara Comisariatul General, care a efectuat la cererea Direcţiei de Investigaţii a Fraudelor din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Romane, concluziona intr-un raport intocmit la data de 15 martie 2010 avand numarul 227784 ca in urma unui control la SC Farmec Cluj Napoca – cercetari penale efectuate in cadrul dosarului penal 13224/P/2008 in prezent dosar cu numar unic 14382/P/2010 aflat la Parchetul de pe langa judecatoria sectorului 2 Bucureşti- a rezultat un prejudiciu fiscal in suma de 954.615 lei reprezentand impozite şi taxe neachitate bugetului de stat de catre contribuabilul controlat. Este vorba de faptul ca agentul in cauza, adica SC Farmec, a omis sa inregistreze in evidenţa fiscala cantitatea de 28.074 litrii de acool etilic rafinat denaturant (dintr-un total de 2-3 milioane de litri ) achizitionat de la trei furnizori de alcool etilic. Livrarea şi respectiv recepţia alcoolului etilic s-a facut in sistem de scutire de la plata accizelor. Sesizata de Direcţia de Investigaţii a Fraudelor despre neplata accizelor la acoolul de la Farmec, Vama din Cluj face un control la societate şi concluzioneaza ca afacerile sunt in regula. Asta fara sa verifice insa daca toata cantitatea de alcool etilic ( in total 3 milione de litri cu scutirea de accize) a fost folosita legal in procesul de fabricaţie şi a fost vanduta legal pe facturi. Practic inspectorii vamii şi ai garzii financiare din Cluj au luat de bune unele inscrisuri furnizate de societate, pentru ca socoteala sa le iasa bine, inscrisuri care nu au nici o valoare juridica ( Farmec nu a prezentat facturi ci date centralizate tiparite pe hartie care justifica in acceptul companiei ca alcoolul a fost in totalitate utilizat). Modul incorect in care Vama din Cluj a gasit de cuviinţa sa faca controlul de la Farmec Cluj Napoca poate fi explicat prin existenţa unor legaturi de interese dintre şeful Vamii din Cluj, Doru Ciuban şi soţia acestuia Ciuban Corina consilier la primaria Cluj, colega cu Pantea Petru Iacob, consilier la primaria Cluj şi totodata administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la SC Farmec SA.

BOX
Pentru ce nu a fost condamnat Turdean
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada martie 2002 – octombrie 2009, Liviu Turdean si Petru Iacob Pantea si-au indeplinit defectuos atributiile legale si statutare ale functiei de administratori ai SC Farmec SA, prin convocarea si desfasurarea mai multor adunari generale ordinare si extraordinare ale actionarilor, precum si prin participarea si determinarea adoptarii unor hotarari in cadrul acelorasi adunari generale si, ulterior, prin punerea acestor hotarari in aplicare, cu incalcarea unor prevederi ale legii societatilor comerciale. In adunarile generale extraordinare ale actionarilor SC Farmec SA din 12 decembrie 2002, 5 septembrie 2003, 22 octombrie 2004, 6 decembrie 2007, in calitate de administratori ai societatii, cei doi au emis noi actiuni in schimbul aporturilor in numerar inainte ca actiunile precedente emise in anul 1998 sa fi fost achitate in intregime. In aceleasi adunari generale, precum si in cele din 12 martie 2002, 31 ianuarie 2003, 27 septembrie 2007, 31 martie 2008, 29 mai 2008, 12 august 2008 si 22 octombrie 2009, cei doi inculpati s-au folosit de un numar de 40.281 de actiuni nesubscrise din aceeasi emisiune de actiuni a anului 1998, spun arata rechizitoriul.

Afacerea Farmec
SC Farmec este cel mai mare producator de cosmetice din Romania, iar cea mai cunoscuta marca a companiei este Gerovital. Conform unui comunicat al companiei, Farmec a incheiat anul 2011 cu o cifra de afaceri de 110.9 milioane lei (26,2 milioane Euro), inregistrand astfel o creştere a vanzarilor cu 15,6% faţa de 2010 in lei, respectiv 17,5% in Euro. De asemenea, investitiile Farmec in 2012 se vor ridica la 600.000 de Euro şi vor fi directionate, atat catre achiziţia de echipamente tehnologice noi şi modernizarea liniilor de producţie, cat şi catre amenajarea spaţiilor de birouri, achiziţia de echipamente noi de lucru, programe de reabilitate termica a cladirilor.
 

Razvan Robu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.