Eduard Kovesi, fostul partener de viață al Laurei Codruța Kovesi a deținut o afacere împreună cu soțul uneia dintre juristele de la primăria condusă, până în anul 2014, de către actualul președinte al României, Klaus Werner Iohannis, informează Jurnalul Național.
„Jurnalul Național” a consultat câteva informații extrem de interesante, furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), descoperind, cu acest prilej, faptul că Eduard Kovesi a înființat, în data de 18 mai 2007, la Sibiu, o companie, denumită SC E.M. Invest SRL. Sediul social al acestei companii era înregistrat chiar la domiciliul lui Eduard Kovesi din Municipiul Sibiu, iar obiectul de activitate al societății, declarat la Registrul Comerțului, era acela al dezvoltării și promovării imobiliare.
Eduard Kovesi nu deținea, însă, singur, această firmă. Asociat la SC E.M. Invest SRL, încă de la fondarea ei, era un anume Călin Mugur Grama, un cunoscut afacerist local. Ulterior, a fost cooptată, ca nou-asociat în cadrul acestei societăți, și compania SC A.V. Immobilliare SRL, care a participat la acționariarul SC E.M. Invest SRL până în data de 10 iulie 2009, când a decis să-i cesioneze toate părțile sociale asociatului Călin Mugur Grama.
Călin Mugur Grama, partenerul de afaceri al fostului soț al Laurei Codruța Kovesi, este unul dintre apropiații fostei conduceri a Primăriei Municipiului Sibiu, condusă, până în anul 2014, de către actualul șef al statului, Klaus Werner Iohannis. Legăturile lui Grama cu Primăria Sibiu au fost dezvoltate pe două direcții. În primul rând, una de afaceri, derulată cu instituția în cauză încă din anul 2003.
Astfel, în anul 2003, Consiliul Local Sibiu a emis o Hotărâre de Consiliu prin care Primăria Municipiului Sibiu s-a asociat în participațiune cu o companie privată, pe nume SC Gold Thal SRL. Asocierea viza construirea unui complex agroalimentar în orașul condus, atunci, de Klaus Iohannis. Acționar și administrator la SC Gold Thal SRL era partenerul de afaceri al lui Eduard Kovesi, Călin Mugur Grama. Acesta mai controla, la acel moment, alte două societăți comerciale – Omnia Prodinvest SRL şi Grama Contab SA.
Relația de afaceri pe care Călin Mugur Grama o derula cu primăria a făcut ca acesta să o cunoască pe una dintre juristele din cadrul instituției conduse de Iohannis, Afrodita Sturzu. Potrivit publicației locale „Justițiarul Sibian”, Afrodita Sturzu participa, în calitate de jurist, la cauzele civile în care era implicată municipalitatea, derulate în instanțele de judecată. Dar, potrivit aceleiași surse, Afrodita mai era folosită și pentru a monitoriza procese care nu aveau legătură cu fișa postului. Astfel de procese îl vizau pe fostul secretar al Primăriei Porumbacu de Jos, județul Sibiu, Liviu Munteanu, funcționarul care a eliberat adeverinţele de stare civilă falsificate, prin care două case ale familiei Ghenea au fost deturnate de către familiile Baștea și Iohannis.
În 2001, Liviu Munteanu a fost trimis în judecată de către Parchetul Curții de Apel Alba Iulia, pentru falsificarea documentelor de moștenitor și, ulterior, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, pentru fals în acte publice. Potrivit procurorilor, în 2 februarie 2000, Munteanu a eliberat o adeverință în care a efectuat, în fals, fără corespondență cu realitatea, informații neadevărate, referitoare la faptul că o anume Micu Paraschiva și fratele ei, Ghenea Eliseu, nu au avut alt moștenitor legal decât pe nepotul lor, Baștea Nicolae. Anterior, în anul 1997, același Liviu Munteanu a eliberat două cereri pentru deschiderea procedurii succesorale în care, în anexă, a consemnat în mod eronat și fără a deține informații oficiale, că moștenitorii defunctei Ghenea Maria sunt Ghenea Eliseu, Baștea Ioan, Lăzurcă Georgeta (soacra lui Klaus Iohannis) și Carmen Iohannis, iar că moștenitorii lui Ghenea Eliseu sunt Ioan Baștea, Georgeta Lăzurcă și Carmen Iohannis.
Literar, poporul observă că lupta presei cu binomul s-a stabilizat recent cu o creştere a fluxului eliberărilor în detrimentul arestărilor celebre, încât justiţia nu prea mai dă fiori la al lu’ cine e capabil de mari prejudicii.