Șandru Gabriel Marius, fost consilier județean sălăjean, subaltern, pe linie politică, al ministrului de Interne, Lucian Bode, și partener de afaceri cu Gligor Dandoci, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Cluj. Săptămâna aceasta instanța clujeană a menținut soluția de condamnare care îl vizează pe Șandru și care l-a trimis pentru opt ani și jumătate după gratii pentru evaziune fiscală. Șandru are o serie de conexiuni cu interlopi sângeroși din România. Companiile lor au câștigat contracte pe bani publici pentru modernizarea mai multor drumuri.

În cursul acestei săptămâni, Curtea de Apel Cluj a menținut sentința penală privitoare la Șandru Gabriel Marius, condamnat de instanța de fond la opt ani și jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală.

Este interesantă legătura pe linie politică a lui Șandru: a fost vicepreședinte la PNL Sălaj, circumscripție condusă de Lucian Bode, actualul ministru de Interne.

Lucian Bode
Lucian Bode

O altă conexiune interesantă realizată de Șandru, de data aceasta în domeniul de afaceri, constă în asocierea cu Gligor Dandoci, unul dintre liderii romilor clujeni.

Potrivit procurorilor Sandru Marius, în calitate de administrator de fapt al SC Consgrup AMG Consulting SRL, în perioada 12 noiembrie 2007 – 28 noiembrie 2008, a înregistrat în contabilitatea societății un număr de 162 de facturi fiscale de cheltuieli ce nu au la bază operațiuni economice reale – facturi fiscale emise de SC Iricond Impex SRL Iasi, SC Mardum Com Metal Iasi, SC Sitorex Impex SRL Grajduri Iasi si SC Hannes Tour SRL Zalau – sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul de stat a sumei de 900.322 lei, compusa din suma de 411.577 lei impozit pe profit si 488.755 de lei TVA.

Potrivit dosarului, o parte dintre administratorii firmelor ”învârtite” în cadrul evaziunii fiscale era oameni ai străzii.

”Din probe rezultă că este o persoană fără adăpost, fără loc de muncă, a preluat doar scriptic societatea, fără a  prelua și documente ale acesteia  și nu a desfășurat activitate niciodată pe această societate.(…) prin declarația dată în faza de urmărire penală, a arătat că în urmă cu aproximativ 7-8 ani în timp ce se afla în parcul din  Iași a fost abordat de două persoane de etnie rromă, care i-au propus să preia o firmă, spunându-i că nu are de ce să se teamă deoarece  „se lucrează cu documente”   și promițându-i-se  că și el va avea un venit. Martorul a acceptat, iar preluarea societății s-a făcut la un notariat din Hîrlău. Martorul precizează că nu a primit nici un fel de document și nici vreo ștampilă. Martorul precizează că este numele pe care i l-a spus notarul ca fiind persoana de la care preia societatea și bănuiește că este una din persoanele  care i-au propus preluarea societății. Un alt martor, audiat prin comisie rogatorie, declară că a fost abordat de  trei persoane într-un parc din Iași, la acel moment nu avea  locuință, fiind  om al străzii, a semnat niște documente la notar, fără a le citi, iar la două trei zile la cererea celor trei  a semnat file CEC în alb. Martorul declară că nu a preluat documente ale societății  nici ștampila, iar filele cec semnate au rămas la cei trei”, arată dosarul.

Conexiuni cu lumea interlopă

Gabriel Șandru are o serie de conexiuni cu lumea interlopă. Pot fi amintite nume precum Serghei Gribenco și Serghei Gorbunov. Cei doi au fost judecați și condamnați pentru atacul asupra unei case de schimb valutar din Brașov. În urma jafului a fost împuşcat mortal şi un trecător care a încercat să sară în apărarea angajaţilor de la casa de schimb valutar.

Istoricul infracțional al lui Serghei Gribenco a început la Judecătoria Zalău, cu un proces pe care i l-au intentat mai multe firme. Acuzațiile au fost de înșelăciune, după ce au primit de la el cecuri fără acoperire pentru marfa livrată. Din cercetări a rezultat atunci că Gribenco a păcălit cinci societăți comerciale din Zalău, Sibiu și Pitești prin intermediul unei firme la care deținea acțiuni, SC Nord Vest Transilvania SRL Zalău, societate la care era acționar și Gabriel Șandru.

Potrivit anchetatorilor, firma avea încheiat un contract comercial cu SC Silcotub SA Zalău pentru livrare de țeavă și alte produse finite, în baza căruia Șandru Marius Gabriel s-a prezentat la Silcotub SA împreună cu Gribenco, care s-a prezentat drept Turcanu Ghenadie, delegatul firmei pentru viitoarele livrări de mărfuri. Identitatea folosită era una falsă.

În data de 22 septembrie 1999, el s-a prezentat la Silcotub SA cerând livrarea unei cantități de țeavă.

„I s-a aprobat țeava în valoare de 113.801.028 lei întocmindu-se și dispoziția de livrare (…) cu plata prin fila cec în 30 zile – întocmindu-se și facturile fiscale (…). Inculpatul Gribenco Serghei a omis pentru plata fila cec (…) pentru suma de 113.801.028 lei”, arată dosarul.

În aceeași zi, Gribenco și Șandru au transportat țevile în localitatea Traian din județul Vâlcea, unde le-au vândut către SC Daniela SRL Râmnicu Vâlcea pentru suma de 24.511.703 lei pe bază de chitanță, iar diferența a fost achitata prin ordin de plată. Ulterior, banca a refuzat plata filei CEC pe motivul lipsei disponibilității în cont.

Însă, unul dintre atuurile lui Gribenco a fost că el era folosit ca agent informator de polițiștii clujeni de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate din Cluj Napoca.

Mai are condamnări la activ

Marius Șandru a mai fost condamnat pentru că, în calitate de administrator al SC TCM Construcţii & Instalaţii SRL Tîrgu Mureş şi SC Eco Aqua Logistics SRL Cluj-Napoca, a dispus, în perioada august 2012-noiembrie 2013, înregistrarea în contabilitatea societăţilor de facturi fictive având ca obiect utilaje folosite în domeniul construcţiilor şi prestări de servicii în acest domeniu de activitate, facturi pe care la rubrica furnizorul figurează SC Carneoc Consulting SRL, SC Vegal Construct SRL şi SC Agrotez Zid SRL, cu scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului. Prejudiciul a fost estimat la peste 950.000 de lei.

Retrocedări de peste 54 de milioane de lei

DANDOCI GLIGOR a fost membru în Consiliul Local Câmpia Turzii. În 1991, si-a deschis o fabrică de mobilă unde lucrează în mare parte etnici țigani si este preşedintele unei asociaţii care se ocupă de rezolvarea problemelor cu care se confruntă etnicii din zonă.

Gligor Dandoci

Firma lui Dandoci a câștigat o licitaţie organizată de Domeniul Public Câmpia Turzii SA în situația în care compania avea datorii la administrația turdeană.

Gabriel Dandoci, fiul patronului AGM Group, a câștigat de la ANRP despăgubiri în valoare de 54 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.