Fostul subprefect al Sălajului, Lucian Baican, și omul de afaceri Dan Radu, condamnați de Tribunalul Sălaj, au obținut de la Curtea de Apel Cluj rejudecarea procesului.

”În baza art. 6 CEDO şi art. 421 pct. 2 lit. b C.proc.pen., admite apelurile declarate de către PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE – DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE – SERVICIUL TERITORIAL CLUJ şi apelanţii – inculpaţi Băican Claudiu Lucian şi Dan Radu împotriva sentinţei penale nr. 53/26.07.2017, pronunţată de către Tribunalul Sălaj pe care o desfiinţează în întregime şi dispune rejudecarea cauzei de către aceeaşi instanţă – Tribunalul Sălaj. Ultimul act procesual de la care se va relua judecata este: derularea cercetării judecătoreşti şi administrarea de probe testimoniale şi ştiinţifice cu respectarea principiilor continuităţii, contradictorialităţii, oralităţii şi nemijlocirii, urmate de dezbaterea în fond a cauzei şi motivarea sentinţei cu referire explicită la întrunirea sau nu a elementelor constitutive ale infracţiunilor, a oportunităţii schimbării încadrării juridice în cazul infracţiunii de trafic de influenţă şi verificarea tuturor apărărilor inculpaţilor, dar şi a probelor în acuzare cu respectarea principiului „egalităţii de arme”, în urma unei stabiliri corecte a stării de fapt. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 272 coroborat cu art. 273 C.proc.pen., acordă martorilor Ţ. M. D., A. I. şi V. E., suma de câte 100 lei şi martorului Ş. S., suma de 250 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, stabilite prin încheierea penală din data de 05 ianuarie 2018 a Curţii de Apel Cluj, sume ce se vor achita de Serviciul de Contabilitate al Curţii de Apel Cluj din fondul cheltuielilor judiciare special alocat. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 180 lei, onorariu parţial avocat din oficiu pentru d-na avocat C. C. (inc. D. R.), ce se va avansa din FMJ. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 28 februarie 2018.”

Anul trecut, Tribunalul Sălaj l-a condamnat pe Dan Radu la 7 ani si 4 luni de inchisoare cu executare, din care i se deduce perioada cat a fost in arest preventiv si in arest la domiciliu, din 19 octombrie 2015 pana in prezent.
Baican Lucian Claudiu a fost condamnat la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, cu o perioada de 4 ani termen de incercare.
Sentinta a dispus confiscarea de la Dan Radu a sumei de 278.216 de lei si a unui teren de 1.570 metri patrati situat pe strada Ion Neculce nr. 1 din Zalău. De la Baican Lucian s-a dispus confiscarea sumei de 69.056 lei, valoarea terenului primit de la Dan Radu, si a sumei de 4.262 de lei, reprezentand valoarea materialelor de constructii primite de asemena de la Dan Radu in schimbul sprijinului oferit in activitatea infractionala.

Din rechizitoriul DNA reiese ca în perioada septembrie 2012 – iulie 2015, inculpatul Dan Radu a pretins si a primit bani si teren de la anumite persoane, lasând sa se înteleaga ca are influenta asupra functionarilor Primariei Municipiului Zalau cu atributi în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. Ce s-a dovedit in dosar este ca i-a dat mita lui Baican.

In ce îl priveste pe Lucian Baican, rechizitoriul DNA arata ca în perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra unor terenuri, Baican Claudiu Lucian, în calitate de functionar public, având functia de subprefect al judetului Salaj si ulterior de sef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primariei municipiului Zalau, a primit de la inculpatul Dan Radu foloase constând într-un teren în suprafata de 831 de metri patrati, în valoare de 69.056 lei, precum si materiale de constructii în suma de 4.262,58 lei. (Sursa foto magazinsalajean.ro)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here