Fostul viceprimar al orașului Sîngeorz-Băi, Virgil Dumitru a obținut executarea silită, în instanță, după ce a câștigat un proces împotriva fostului primar Traian Ogâgău. Instanța a stabilit că fostul primar trebuie să îi plătească fostului vice 5.000 de lei daune morale după niște jigniri de acum doi ani. Cum Traian Ogâgău nu a plătit suma, Virgil Dumitru a cerut executarea silită.

Fostul primar Traian Ogâgău n-a avut niciodată o relație bună cu vicele Virgil Dumitru. Lucrurile au escaladat prin 2019, când Traian Ogâgău l-a scos afară din birou pe viceprimarul Virgil Dumitru, nu înainte de un schimb acid de replici. Atunci, fostul primar Traian Ogâgău l-a numit pe Virgil Dumitru „șobolan” și „nenorocit”.

Întreaga scenă a fost filmată de vice. În cele din urmă, un an mai târziu, aceasta a ajuns în fața judecătorilor de la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Viceprimarul Virgil Dumitru cerea daune de 100.000 de euro.

Traian Ogâgău nu s-a lăsat și un an mai târziu făcea publică o înregistrare cu Virgil Dumitru, care se înscrisese în PMP. În înregistrarea în cauză, fostul vice povestea manevra prin care plănuia să ajungă din nou viceprimar. Mai mult, acesta spunea că în politică trebuie să ai două calități „să minți și să furi”.

Această înregistrare i-a adus excluderea din PMP a lui Virgil Dumitru. Excluderea lui Virgil Dumitru din PMP l-a lăsat pe acesta fără funcția de viceprimar în noul mandat.

Odată exclus din PMP, Virgil Dumitru pare să se fi întors la „vechea dragoste” PSD. Alături de vechii aliați a contestat inclusiv noul mandat al lui Ogâgău. În urma condamnării la un an de închisoare cu suspendare pentru refuzul de prelevare de probe biologice, Traian Ogâgău a rămas fără fostul mandat de consilier (2016-2020), care oricum era pe final în momentul condamnării.

Atunci se punea problema dacă lui Ogâgău i se va valida noul mandat sau nu. Decizia a rămas în mâna judecătorilor de la Năsăud, care, în cele din urmă au dat undă verde noului mandat.

Instanța a validat noul mandat al lui Ogâgău și a respins cererile de invalidare formulate de viceprimarul Virgil Dumitru și de către PSD Bistrița-Năsăud, prin președintele Radu Moldovan.

Supărat, fostul vice a apelat la instanță

Rămas pe dinafară, Virgil Dumitru s-a adresat la mijlocul anului 2020 Tribunalului Bistrița-Năsăud, cerând daune morale de 100.000 de euro. Mai mult, Virgil Dumitru a solicitat, plata cheltuielilor de judecată, obligarea lui Traian Ogâgău la scuze publice și la publicarea sentinței într-un ziar de circulație națională.

Anterior, Virgil Dumitru a înaintat și o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care în februarie 2020 a stabilit că fostul vice a fost discriminat în repetate rânduri de către Ogâgău, în nume propriu și în calitate de reprezentant al Primăriei Sîngeorz-Băi. Instanța a constatat că discriminările au adus atingere demnității lui Virgil Dumitru și l-au sancționat pe Ogâgău cu un avertisment.

„Reclamantul a susținut că acest comportament al pârâtului i-a adus grave prejudicii morale, în prezent chiar alte persoane din comunitate au luat exemplul primarului și i-au adresat asemenea expresii jignitoare, fiind de notorietate că în mediul rural, părerea și convingerea unui primar influențează categoric comunitatea și modul de a gândi al acesteia. A mai susținut că aceste șicane continuă să îi afecteze stima de sine, îi afectează încrederea în propriile forțe și se simte abandonat de o parte din comunitate din cauza insultelor primarului. Demnitatea și imaginea sa publică au avut de suferit în mod semnificativ, existând o foarte mare probabilitate ca la următoarele alegeri locale, din cauza reputației pătate, să nu fie ales pe listele consilierilor locali. A mai susținut că reclamantul manifestă stare de inferioritate față de alți politicieni, că are stări depresive, nu se poate concentra, nu se poate odihni, toate acestea din cauza atitudinii jignitoare și discriminatorii a primarului”, a susținut Virgil Dumitru în fața judecătorilor.

Ogâgău nu s-a lăsat și a cerut și el daune de 150.000 de euro

Culmea, Traian Ogâgău a solicitat respingerea acțiunii și obligarea lui Virgil Dumitru la plata sumei de 150.000 de euro pentru prejudiciul de imagine adus acestuia, cu cheltuieli de judecată. Ogâgău a susținut că nu sunt reale susținerile fostului vice.

„Tribunalul constată că pârâtul a adresat cuvinte jignitoare la adresa reclamantului, în sensul anterior indicat, spunându-i „șobolan”, „maimuță”, „negru”, aceste afirmații depășind limitele libertății de exprimare, situație în care acesta a adus în mod evident atingere dreptului reclamantului la demnitate, sens în care se reține că pârâtul în mod culpabil a comis o faptă ilicită care a cauzat în mod cert un prejudiciu de ordin moral reclamantului, existând o relație de cauzalitate între acestea, situație în care se impune obligarea acestuia la plata unor daune morale în favoare reclamantului”, a fost concluzia Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Daunele morale stabilite au fost însă departe de suma cerută de Virgil Dumitru. Judecătorii Tribunalului Năsăud au stabilit daune morale de 5.000 de lei, la care se adăuga 1100 de lei cheltuieli de judecată. Sentința a venit în decembrie 2021.

În februarie 2022, Virgil Dumitru a atacat hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj. Și Traian Ogâgău a atacat hotărârea de la Bistrița

„Respinge ca nefondat apelul declarat de D.V. și apelul incident declarat de O.T. împotriva sentinței civile nr. 888 din 3.12.2021 a Tribunalului Bistrița-Năsăud, pronunțată în dosarul nr. 896/112/2020 pe care o menține. Obligă pe intimatul O.T. să plătească apelantului D.V. suma de 2.000 de lei cheltuieli de judecată în apel”, este sentința dată de Curtea de Apel Cluj în luna aprilie a acestui an.

Virgil Dumitru a cerut executarea silită

Cum Traian Ogâgău nu s-a grăbit să plătească daunele morale stabilite de instanță, Virgil Dumitru a apelat din nou la instanță și a cerut executarea silită. Suma pentru care Virgil Dumitru cerea executarea silită ajungea la 8.100 de lei, cu tot cu cheltuieli de judecată.

 „Apreciind cererea ca fiind justificată, având în vedere titlul executoriu invocat, instanța o va admite și va încuviința executarea silită, prin toate modalitățile prevăzute de lege, pentru realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, respectiv 8.100 de lei, precum și a cheltuielilor de executare”, precizează judecătorii Judecătoriei Năsăud.

Sentința a venit în luna iunie a acestui an și nu a fost contestată de niciuna dintre părți.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.