Șapte mașini Renault de epocă și 14 francezi din localitatea Saint-Calais au sosit, joi seară, în localitatea clujeană Urca, ca semn al prieteniei care leagă, de aproape 30 de ani, cele două localități din Franța și din România.

Francezii, majoritatea tineri, au fost întâmpinați de localnicii din Urca cu pâine și sare, cu imnurile celor două țări, dar și cu un pahar de palincă. ‘Au sosit cu șapte mașini de epocă, iar majoritatea sunt tineri, printre care și trei fete. Printre ei e și unul care e căsătorit cu o româncă din Câmpulung Muscel. Sunt 14 persoane, câte două în fiecare mașină. Ne-am bucurat că-i avem ca oaspeți, i-am primit românește, cu pâine și sare. I-am primit în fața căminului cultural din Urca, apoi i-am invitat în cămin, unde i-am primit cu La Marseillaise și Deșteaptă-te, române — Imnul național al Franței, Imnul național al României — i-am serivit cu un pahar de țuică românească de Ardeal, cu cozonac, iar ca să-i înviorăm puțin, că erau obosiți, formația de dansuri populare din Urca le-a prezentat cântece românești’, a declarat, pentru Agerpres, primarul comunei Viișoara, Ioan Roman. Cele șapte mașini au pornit din Saint-Calais pe 9 aprilie și startul cursei a fost dat de ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, și de primarul localității franceze. Primarul Ioan Roman spune că francezii care vizitează localitatea Urca sunt cei mai buni ambasadori ai României.

‘Ei ne iubesc mai mult pe noi, cum ne iubim noi pe noi. Ei vin în fiecare an, noi mergem la doi-trei ani, trimitem formații de muzică acolo. Dar s-au stabilit relații între familii, se vizitează între ei, nu mai depinde de administrația publică locală. În urmă cu doi ani, cineva de acolo a ieșit la pensie și și-a dus ceterașii de la noi din Viișoara să-i cânte la pensionare în Saint-Calais. Iubesc folclorul românesc, iubesc bucătăria românească și țin foarte mult la poporul român. Cred că foarte mulți care mâncăm pâine de la mama România ar trebui să învățăm de la ei, să fim măcar jumătate patrioți pentru România cum sunt francezii aceștia pentru România’, a subliniat Ioan Roman.

Primarul mai spune că francezii care vin în Urca sunt cazați la familiile cu care sunt în legătură și că participă și ei la activitățile gospodărești.

‘Vin la zilele satului, le place costumul popular. Merg la prășit, merg cu căruța. Ei se simt foarte bine aici, au relații directe cu familiile. În urmă cu trei ani, la împlinirea a zece ani de la semnarea înfrățirii cu Saint-Calais, doi cetățeni de acolo, unul de 62 de ani și unul de 72, au venit pe bicicletă 2.500 de kilometri. Au făcut vreo 80 de zile’, povestește Ioan Roman.

El a mai spune că relația dintre cele două localități e una foarte sinceră și că nu depinde de cine conduce administrația locală.

‘Colaborarea a început înainte de Revoluție, fiindcă Urca era sat în celebra poveste cu desființarea satelor românești. Sain Calais a luat atunci sub aripă satul Urca. Imediat după Revoluție au venit în Urca și de atunci se păstrează o tradiție, de peste 26 de ani. Primarii din Saint Calais și primarii Viișorii, eu de 16 ani, am dezvoltat și întreținut o relație foarte sinceră și onestă. Nu le-am cerut nimic materialicește și au apreciat acest lucru. Ei sunt cei mai buni ambasadori și cei mai realiști ai României, ai Viișorii, ai Clujului în Franța. Vor spune adevărul despre cum trăim, cum muncim, cum ne distrăm noi în România, că prea multe lucruri negative s-au spus și se mai spun la adresa acestui popor’, a subliniat primarul Ioan Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.