Oficialii francezi au declanşat şi menţin de câteva luni de zile o ofensivă a declaraţiilor împotriva aderării României la spaţiul Schengen în luna martie 2011. Parisul nu respinge intrarea României în Schengen, doar doreşte amânarea acestui moment.

 
Ultima astfel de ieşire i-a aparţinut lui Laurent Wauquiez, ministrul Afacerilor Europene de la Paris, care a afirmat săptămâna trecută în faţa Parlamentului francez că România nu poate adera la spaţiul Schengen datorită faptului că nu recunoaşte frontiera cu Republica Moldova. Laurent Wauquiez a mai susţinut că România nu este pregătită să apere graniţa Uniunii Europene din cauza corupţiei. "Nu vom intra în mecanisme care ar afecta frontierele noastre şi ar slăbi capacitatea Europei de a gestiona şi a controla fluxurile migratoare", a mai declarat Laurent Wauquiez.

 Replica Ministerului de Externe de la Bucureşti a venit în cursul zilei de vineri: "Conexiunile între chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen şi relaţia României cu Republica Moldova sunt artificiale. Acestea constituie o încercare de deviere a discuţiei către subiecte nelegate de criteriile Schengen, pe care România le îndeplineşte, conform tuturor evaluărilor misiunilor europene de verificare în domeniu", se arată într-un comunicat.

 Condiţii tehnice sau decizie politică

Pe 12 noiembrie purtătorul de cuvânt al ministrului francez de Externe declara la un briefing de presă din Paris: "Bulgaria şi România au toate premisele de a intra în spaţiul Schengen dar nu sunt întrunite în prezent condiţiile pentru o aderare în martie". Bernard Valero, purtătorul de cuvânt, a mai afirmat că Franţa preferă să aştepte până în vara anului 2011, când vor fi prezentate rezultatele Mecanismului de Cooperare şi Verificare – respectiv monitorizarea Uniunii Europene pentru justiţia din România.

 Cu alte cuvinte, Franţa încearcă să lege aderarea României la spaţiul Schengen de respectarea criteriilor pentru combaterea corupţiei, deşi nu există nici un document european care să prevadă aşa ceva. "Un sistem administrativ şi judiciar imparţial, independent şi eficient, dotat cu mijloace suficiente este indispensabil pentru a permite buna funcţionare a politicilor UE şi pentru a asigura accesul cetăţenilor la toate beneficiile şi oportunităţile oferite de apartenenţa la UE", a precizat Bernard Valero.

 

Citeşte mai mult pe www.ziuaveche.ro

George Damian

1 COMENTARIU

  1. pai..oare de ce NU ,ne vor?!!!!
    fiindca suntem hoti,mincinosi,corupti si lenesi.
    la astea nu tine povestea ca noi romani suntem cei mai ,dastepti,frumosi,harnici s-au cinstiti….EI sau convins ce ne duce capul, ca si spanioli,ital;ieni,nemti,englezi..ect..ect.
    Si ne mai numesc si tigani tot din cauza comportamentului, suntem considerati ultimi in Europa…din pacate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.