Avocatul Radu Somlea, fratele sefului DNA Cluj, procurorul Elena Botezan, face afaceri pe “cai mari”. Clientii avocatului Somlea sunt de la milionari in euro pana la firme protejate de stat. Somlea a reusit sa il faca pe Arpad Paskany sa dea 6 milioane de euro pe un hotel. De asemenea, societatea de avocatura a lui Somlea este asociata cu societatea de avocatura din Bucuresti Tuca, Zbarcea si Asociatii, care i-a reprezentat pe Basescu, Romania si Energy Holding.

Arestarea primarului Sorin Apostu a pus in circulatie o serie de teorii conform carora in spatele acestui scandal s-ar afla social-democratii, care isi “croiesc” drumul catre viitoarele alegeri. Ori ca “papusarul” acestor “decapitari” ar fi fostul ministru de Interne Vasile Blaga, unul dintre “seniorii” partidului democrat care ar dori sa se razbune pentru ca a fost destituit de Traian Basescu. Insa, peste toate aceste teorii planeaza doua anchete ale DNA Cluj, ambele instrumentate de procurorul sef al acestei institutii, Elena Botezan, iar la aceste investigatii au colaborat si ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) care, in mod atipic, au facut filaje si interceptari pe cazuri de coruptie, chiar daca in atributiile SRI nu intra aceste fapte, ci mai curand cele de siguranta nationala, iar Apostu si Bica nu sunt acuzati de subminarea economiei nationale, ci de coruptie, de luare de mita. Fara a ne pronunta asupra vinovatiei sau nevinovatiei unui primar poreclit “fifty-fifty” si a unui vicepresedinte de consiliu judetean acuzat ca si-a tinut mita in noptiera, Gazeta de Cluj isi propune sa prezinte o serie de aspecte legate de coincidente bizare.

Radu Somlea pe cai mari

Seful DNA Cluj, Elena Botezan, completeaza marea familie a Justitiei clujene. Daca sotia lui Daniel Morar, seful DNA, este avocat in Baroul Cluj, fratele Elenei Botezan, este tot avocat. Radu Somlea face parte din Baroul Cluj si se poate mandri ca la el apeleaza elita societatii romanesti, elita in sensul de oameni cu bani, si nu de intelectuali consacrati. De asemenea, chiar daca, la prima vedere, Radu Somlea nu ar avea puterea financiara pentru a construi un stadion, numele lui se regaseste pe lista celor care au cumparat caietul de sarcini pentru constructia stadionului Cluj Arena, proiectul administratiei judetene. Insa, la fel ca Somlea, multi au cumparat caietul de sarcini, dar cateva societati s-au putut asocia pentru a-l construi.
La Cluj, Radu Somlea lucreaza, in colaborare cu avocatul Milena Nistorescu, in cadrul Societatii de avocatura Nistorescu, Somlea si Asociatii. In urma cu doi ani, Somlea a reusit sa faca, in plina criza financiara, una dintre cele mai mari tranzactii imobiliare. A intermediat vanzarea hotelului Rimini care a fost detinut de Gheorghe Fatol (om de afaceri clujean). Cel care a dat in urma cu doi ani 6 milioane de euro pentru un hotel din cartierul Zorilor este Arpad Paszkany.
Somlea, nu doar l-a ajutat pe Paszkany sa cumpere hotelul, ci ii si reprezinta firmele.
Anul acesta, firma ECOMAX GENERAL INVESTMENTS (detinuta de Arpad Paszkany impreuna cu SC Euromentor Development, o alta firma a omului de afaceri clujean) a dat in judecata  BCR LEASING intr-un proces (nr. dosar 52404/3/2011) de natura comerciala care se judeca la Tribunalul Bucuresti. Paszkany a ales sa fie reprezentat de SOCIETATEA CIVILA DE AVOCATI NISTORESCU, SOMLEA SI ASOCIATII. De asemenea, Radu Somlea a reprezentat SC Ceda Imobiliare, o firma de constructii care a construit proiectul American Village, dar nu si-a mai platit o parte din furnizorii de materiale si o parte din creditele contractate.
Somlea i-a avut client pe AICHER MAXIMILIAN neamtul care a cumparat Combinatul de Utilaj Greu din Cluj Napoca, pe EVW HOLDING (importatorul oficial al camioanelor DAF in Romania), societatea detinuta de multinationala E VAN WIJK ROMANIA si clujeanul Ioan Chita (avere cotata de Forbes la circa 20 milioane de euro) si Mircea Muresan. De asemenea, avocatii Somlea si Nistorescu, conform propriei prezentari se mandrescu cu clienti precum Jolidon S.A., Gedeon Richter Romania, S+B Gruppe Austria, OMV Petrom S.A., Millennium Bank, Frosys Siemens, Arobs Transilvania Software, Siemens S.A., Airpack S.R.L., Knauf Insulation S.A., Coratim S.A., Lecom S.A., Vitacom Electronics S.R.L., Lamdro S.A., Nervia S.A., etc.
Insa, cea mai interesanta afacere la care ia parte avocatul Radu Somlea este asocierea prin care fratele sefului DNA Cluj ii reprezinta pe austriecii de la S+B Gruppe, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Europa. Acest grup s-a decis sa investeasca in Romania alaturi de conationalii lor de la Immoeast, un fond austriac de investitii de care Arpad Paszkany nu este strain. Cei de la Immoeast au cumparat de la Trigranit mall-ul clujean Polus Center.

Coleg cu avocatii lui Basescu&Friends

Pe plan profesional, avocatul Radu Somlea exceleaza prin asocierea facuta cu una dintre cele mai puternice case de avocatura din Bucuresti. Casa de avocatura Suca, Zbarcea si Asociatii are, pe langa birourile deschise in afara tarii, un singur birou in afara de sediul din capitala. Sediul secundar al acestei case de avocatura este la Cluj pe strada Janos Bolyai nr 1, unde figureaza si sediul SCA Nistorescu Somlea si Asociatii. In pofida faptul ca societatea TUCA, ZBARCEA si ASOCIATII, conform portalului Ministerului Finantelor,  nu are depus nici un bilant financiar, iar conform altor site-uri de profil financiar, societatea figureaza ca merge pe minus, aceasta firma de avocatura l-a reprezentat pe Presedintele Romaniei, Traian Basescu, care l-a dat in judecata pe omul de afaceri Dinu Patriciu. Cei de la Tuca, Zbarcea si Asociatii au castigat pentru Basescu.   
De asemenea, avocatii acestei firme apara si Romania, nu doar pe presedintele ei. Compania americana S&T Oil Equipment and Machinery a depus la Curtea de Arbitraj de la Washington, cererea de deschidere a procesului de arbitraj impotriva Romaniei pentru o expropriere abuziva, care ar fi condus la imposibilitatea punerii in practica a investitiilor asumate prin contractul de privatizare a firmei Nitramonia Fagaras. Firma americana a cerut in acest dosar daune de la statul roman de 183 de milioane dolari, iar Romania este aparata de Tuca Zbarcea si Asociatii.
Tot avocatii lui Basescu apara Romania impotriva firmei EDF, societate care s-a ocupat de magazinele de tip duty-free din Romania, si a deschis un proces Romaniei la Curtea de Arbitraj de la Washington.  In acest caz, pentru apararea statului, cei de la Tuca, Zbarcea si Asociatii colaboreaza cu firma internationala de avocatura White & Case.
De asemenea, pe langa Basescu si Romania, cei de la Tuca, Zbarcea si Asociatii i-a consiliat si pe reprezentantii SC Energy Holding, firma care a facut afaceri cu Mircea Basescu, fratele Presedintelui Romaniei. Avocatii acestei societati au consiliat firma lui Bogdan Buzaianu (finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu) impotriva SC Hidroelectrica. Hidroelectrica a pierdut.

Familia anchetatorilor clujeni
Procurorul Elena Botezan a devenit seful DNA Cluj in toamna anului 2009, dupa ce anterior lucrase la DNA Bucuresti. La numirea ei in aceasta functie au contat proiectul de management depus, faptul ca este procuror de aproape 15 ani si ca nu a fost sanctionata pentru nici o abatere disciplinara. Numirea ei a fost propusa de Procurorul General al Romaniei si a primit si recomandarile fostului sef al DNA Cluj, Laura Oprean, care dupa avansare a ajuns Procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie. De asemenea, seful DNA, Daniel Morar, provine tot din “scoala” clujeana. Morar a fost procuror la Cluj, ocupand diverse functii din 1994 pana in 2005, cand a plecat la Bucuresti.
Pe de alta parte, on-line-ul luju.ro a publicat o serie de materiale conform carora Botezan si-ar fi anchetat propriul dosar pentru a-si gasi un telefon furat, iar drept dovada cei de la luju.ro pun la dispozitie o sesizare (1642/II/7/2007) facuta de Crin Bologa, fost sef al DNA Cluj. De asemenea, seful DNA Cluj a lucrat la o ancheta in urma careia au fost trimise in judecata mai multe nume grele din Justitie. Este vorba de fostul procuror general adjunct de la Parchetul ICCJ, Gabriela Ghita, fostii procurori Dumitru Gheorghe (Parchetul de pe langa Curtea de Apel Pitesti) si Sterian Guli (Parchetul de pe langa Judecatoria Urziceni), Gheorghe Cerbeanu (fost judecator laTribunalul Valcea) si Gheorghe Bucur (notar si fost membru CSM). In acest dosar, pe care Botezan l-a instrumentat alaturi de procurorul Lucian Papici, exista o inregistrare ambientala care nu a putut fi redata in totalitate datorita zgomotului de fundal. Insa, inregistrarea a fost completata de cei doi procurori, discutiile fiind “completate” in urma audierilor.

Fratele sefului DNA Cluj face parte dintr-un grup de sute de milioane
Avocatul Radu Somlea si fratele sefului DNA Cluj, Elena Botezan, nu figureaza ca asociat in cadrul vreunei case de avocatura ci in cadrul mai multor societati comerciale (ORA Development, SLA Development, ASB Development, etc) iar printre asociatii avocatului clujean se regasesc o serie de cetateni si firme austriece, precum si off-shore-uri cipriote care formeaza unul dintre cele mai mari grupuri de dezvoltatori imobiliari din Austria: S+B Gruppe. Acest dezvoltator detine in Romania proiectul imobiliar Pipera Tower si conform publicatiilor de profil a investit in mai multe judete din tara circa 300 de milioane de euro in diferite proiecte.

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.