Europarlamentarii clujeni liberali Daniel Buda și Rareș Bogdan împart pe consilierul Răzvan Hoinaru cu colegii lor din Parlamentul European, Vasile Blaga și Traian Băsescu. Mai mult, aproape toți europarlamentarii de la PNL, PMP și UDMR (toți parte a grupului PPE) au un numitor comun în persoana lui Răzvan Hoinaru, asistent europarlamentar pentru toți cei 14 membri români ai grupului Popularilor Europeni.

Pe piața de consultanță politică se pare că este o criză de consilieri. Europarlamentarii clujeni Rareș Bogdan și Daniel Buda împart același consilier alături de alți 12 politicieni români aleși pe listele europarlamentarelor: este vorba de Răzvan Hoinaru, un tânăr școlit în Anglia.

Răzvan Hoinaru

Rareș Bogdan și Carmen Avram au fiecare în echipa câte un om din fosta echipă editorială cu care au realizat emisiunile de la Realitatea TV, respectiv Antena 3. Dacian Cioloș și Dragoș Pîslaru au transferat cam jumătate dintre fondatorii Europuls în cabinetele lor europarlamentare.

Traian Băsescu (PMP) îl are ca și consilier pe Răzvan Hoinaru, fost consilier al europarlamentarilor Oanei Antonescu și Theodor Stolojan (PDL), respectiv asistent parlamentar pentru delegația română a PPE. Activ în comunitatea de români din Bruxelles, acesta a candidat în 2018 din partea partidelor Centre Democrat Humaniste + Christian Democrats & Vlaanders pentru a ocupa un loc de consilier local în Bruxelles.

Vasile Blaga (PNL) i-a angajat pe Carmiola Ionescu (fost consilier al europarlamentarului Traian Ungureanu), Alexandru Cosmin Nițu și, același, Răzvan Hoinaru de la cabinetul lui Traian Băsescu.

Rares Bogdan

Rareș Bogdan (PNL) i-a numit în funcțiile de consilieri pe Călina Berceanu (fostul editor al emisiunii Jocuri de Putere de la Realitatea TV), Monica Oprincescu (fost consilier al europarlamentarului Traian Ungureanu), Elisabeta Covaci (consilier parlamentar pentru Cristian Bușoi), și pe Răzvan Hoinaru, de la cabinetele lui Traian Băsescu și Vasile Blaga.

Daniel Buda (PNL) l-a păstrat în funcție pe Laurențiu Gavra, și i-a angajat pe Andreea Voicu (fost consilier al liderului de grup PNL din Camera Deputaților), plus același Răzvan Hoinaru de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga și Rareș Bogdan.

Corina Crețu și-a luat un consilier de la SPP

Corina Crețu (Pro România) i-a angajat ca și consilieri pe Aida Bajanaru (fost director adjunct la Direcția de Afaceri Interne din cadrul Camerei Deputaților și fost agent SPP desemnat pe lângă Adrian Năstase), Alexandrina Robu (expert în politică energetică, aleasă aleasă președinte al Comisiei pentru Femeile Antreprenoare din cadrul Uniunii Europene a Tinerilor Întreprinzători – JEUNE), Răzvan Marius Moșteanu (fostul asistent personal al Dacianei Sârbu, condamnat la 2 ani si șase luni de închisoare pentru lipsirea de libertate și vătămarea corporală a patru soldați NATO aflați la București). De asemenea, în dreptul Corinei Crețu apare și o firmă la capitolul „agent de plată”, EXFIN 2000 SRL, înființată în 2000 de mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, care nu se numără însă printre asociați. În prezent, unul dintre cei doi asociați și administratori ai firmei este Alexandra Herțanu – sora lui Victor Ponta.

Prin firma de contabilitate, mama și sora premierului au prestat servicii pentru o mulțime de firme.

Birourile europarlamentarilor greu de găsit

Fiecare europarlamentar primește lunar peste 4300 de euro, în plus, pe lângă salariu și diurnă. Banii sunt, în principal, pentru funcționarea birourilor locale din țările în care au fost votați. Peste o treime dintre membrii Parlamentului European nu au birouri ori n-au putut fi identificate. Parlamentul European numără acum 748 de membri, grupați în funcție de orientarea lor politică – populari, liberali sau social-democrați -, iar nu după țările lor de origine. Instituția europeană le asigură astfel bani în plus, pe lângă salariu și diurnă, tocmai ca să aibă birouri în care să se întâlnească cu cetățenii, cei care le finanțează activitatea. Astfel, fiecare eurodeputat încasează în plus, pe fiecare lună, 4300 de euro, dar nu toți își declară birourile pe care le-au închiriat cu acești bani.

Parlamentul European

 Regulile oficiale ale Parlamentului European sunt destul de clare: suma de 4300 de euro nu poate să servească partidului sau vreunui scop personal. Poate să fie folosită doar pentru “acoperirea cheltuielilor direct legate de exercitarea mandatului”.  Dar, instituția nu verifică dacă banii sunt cheltuiți corect.

Banii necheltuiți ar trebui să se întoarcă în bugetul Parlamentului European. Din 2010, la nivelul întregii UE, doar 20 de europarlamentari au returnat bani. Niciunul dintre europarlamentarii români nu a returnat vreo sumă în mandatul trecut.

Cumnatul lui Ponta anchetat de DNA

Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, a fost reținut la începutul anului de procurorii DNA Ploiești. Potrivit unor surse judiciare, faptele vizate sunt deturnare de fonduri europene de peste 7 milioane de lei şi evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 2,5 milioane lei. Faptele ar fi fost comise în perioada 2011-2015.

Iulian Herțanu

În dosar mai sunt urmăriţi penal sub control judiciar deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Totodată, a fost reţinut fostul consilier judeţean Mihail Coman, în prezent consilier la SC Hidro Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.