Guvernul Dăncilă a avut pe masa ședinței de ieri o Notă de Informare a Ministerului Finanțelor în care se arată că România este în mare pericol de a intra în „default” ca urmare a unei hotărâri a Tribunalului Uniunii Europene din 18 iunie 2019 privind litigiul fraților Ioan și Viorel Micula și companiilor acestora cu statul român, potrivit evz.ro

Ar exista posibilitatea extrem de gravă a activării clauzelor de cross-default pe toate împrumuturile suverane – putând atrage astfel intrarea în default (încetare de plăți – n.red.) a României. De altfel, riscul de executare silită va putea apărea și în România, întrucât în dosarul de contestație la executare nr. 15755/3/2014 instanța a dispus repunerea pe rol și a acordat termen pentru 4 septembrie 2019”, se arată în Notă.

Tribunalul UE a anulat, pe 18 iunie 2019, decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a unor despăgubiri date oamenilor de afaceri Viorel și Ioan Micula, în urma arbitrajului internațional. Ministerul Finanțelor estimează că, dacă decizia Tribunalului UE, din 18 iunie rămâne în picioare, România ar avea de restituit pe lângă suma de circa de 480 milioane lei, executată de la firmele fraților Micula din 2015 încoace, dobânzi de 148 miloane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here