Foștii patroni și administratori ai uneia dintre cele mai mari ferme din județul Cluj, CSA Avicola din comuna Mihai viteazu sunt judecați pentru evaziune fiscală. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de peste 24,6 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, Claudia și Lucian Baba împreună cu Ioan Stoia sunt acuzați că au fentat plata TVA-ului cauzând un prejudiciu de peste 700.000 de euro. Interesant este că, înainte de a fi făcut rechizitoriu, șefii de la CSA Avicola au făcut o plângere penală împotriva a doi comisari de la Garda Financiară clujeană,  Trif Dan Mihai şi Muţiu Cristian, pe motiv că cei de la Finanțe au vrut să plece cu portbagajul plin.

 

Pe rolul Tribunalului cluj se judecă procesul în care patronii de la CSA Avicola din comuna clujeană Mihai Viteazu și Ioan Stoia sunt judecați pentru evaziune fiscală. În cadrul procesului mai apar firmele CSA Avicola, cu o cifră de afaceri de peste 24,6 milioane de lei și SC 94 CSA, o companie clujeană care acum se află în faliment. Până în 2013 Claudia și Lucian Baba au fost patronii acestei firme, dar în anul respectiv firma a fost cesionată către doi cetățeni maghiari, MICZURA VARGA HENRIKNE și KOTI ANDRAS TIBOR. Ca fapt divers, înainte de a ceda afacerea SC 94 CSA avea o cifră de afaceri de peste 32 de milioane de lei, iar după plecarea soților Baba firma a înregistrat, anul trecut o pierdere de peste 5,6 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului, soții Baba și Ioan Stoia sunt cercetați pentru o serie de ”cheltuieli nereale evidențiate în contabilitatea SC „94 CSA”; SRL Turda privitoare la achiziții fictive de materiale de construcții ( balast, sort ș.a), furaje pentru pui și prestări de servicii, din perioada mai 2010 – ianuarie 2013 de cele 11 firme menționate care sunt fie societăți inactive, radiate ulterior, cesionate către cetățeni maghiari, nerezidenți, care nu funcționează la sediile declarate ori deținute de persoane implicate în afaceri judiciare tot pentru infracțiuni economice, fie societăți care nu declară livrări sau ai căror presupuși furnizori sunt firme inactive ori care nu declară, la rândul lor, livrări.

Nu există documente care să ateste furnizarea acestor mărfuri, datele privind expediția înscrise în facturi sunt fictive, autoturismele indicate nu aparțin firmelor sau persoanelor presupus implicate în realizarea tranzacțiilor și oricum nu au, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice, capacitatea de a transportat produse de felul și în cantitatea celor indicate. Nu există documente de plată care să ateste efectuarea plăților la valorile mari înscrise în facturi iar documentele prezentate acoperă doar o valoare insignifiantă și sunt, de regulă, chitanțe pentru presupusa plată a unor sume în numerar, în jurul valorii de 5.000 lei ( plafonul permis).

În acest mod a fost creat un circuit documentar cu valori foarte mari menit să faciliteze înregistrarea de cheltuieli fictive și respectiv deducerea de T.V.A nereală, respectiv, să îngreuneze reconstituirea tranzacțiilor și descoperirea fraudelor fiscale. Pe baza acestor operațiuni nereale, SC „94 CSA”; SRL Turda a dedus nejustificat un TVA 1.946.662 lei. Stocurile de marfă și de produse finite, înregistrate în contabilitatea SC „94 CSA”; SRL Turda în conturile 371 și 345, au fost valorificate fără înregistrarea vânzărilor și fără evidențierea TVA aferent, în sumă de 1.182.005 lei, sustras în acest mod de la plată”, arată rechizitoriul.

claudia baba ziarul 21

Firmă spoliată și vândută la cetățeni maghiari

De asemenea, procurorii mai arată cum Claudia și Lucian Baba, în cursul anului 2012, în timpul desfășurării inspecției fiscale de către DGFP Cluj, au realizat în mod fraudulos divizarea uneia dintre firmele prinse în ”suveică”, prin transferul către SC CSA AVICOLA SRL Mihai Viteazu, la care Claudia Baba este asociat unic și administrator, a capitalului social de 2.280.000 de

lei și a unor active totale de 17.638.869 lei (reprezentând principalele active aflate în patrimoniul acesteia: terenuri, clădiri, instalații, mijloace de transport), în condițiile în care firma 94 CSA SRL a rămas cu un capital social diminuat, de doar 2.000 lei

”Sub aparența operațiunii de divizare și a unei împărțiri a activului și pasivului, s-a realizat practic un transfer al activelor și a linilor de credit bancar, necesare finanțări activității, către SC CSA AVICOLA SRL, în detrimentul 94 CSA SRL, ce a rămas cu datoriile comerciale și obligațiile fiscale, dar fără mijloacele materiale de acoperire a acestora. Prin urmare, la finalizarea inspecției fiscale nu au fost luate măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului rezultat din evaziune, cu obligațiile fiscale accesorii, întrucât nu au putut fi identificate scriptic și faptic activele rămase în patrimoniul societății divizate iar firma SC ROMBUSZ SRL Oșorhei, jud. Bihor, principalul furnizor de furaje pentru 94 CSA SRL, a fost pusă în imposibilitate de a-și mai recupera creanța de 2.599.100 lei, reprezentând contra-valoarea mărfurilor livrate către 94 CSA SRL, rămase neachitate.

După divizarea firmei, în scopul sustragerii de la urmărirea penală pentru infracțiunea de evaziune fiscală, descoperită în cursul inspecției fiscale, inculpații Baba Claudia Veronica și Baba Lucian Sebastian, în baza contractului de cesiune și hotărârii au procedat la transmiterea fictivă a părților sociale deținute la 94 CSA SRL către cetățenii maghiari Miczura Varga Henrike și Koti A. s Tibor, nerezidenți în România, fiind stabilit sediul fictiv al firmei în localitatea Bagara, com Aghireș, jud Cluj, la o adresă inexistentă”, arată rechizitoriul.

Mai mult, cei doi cetățeni maghiari care au preluat societatea 94 CSA, Miczura Varga Henrikne și Koti A. s Tibor, nu se aflau la prima preluare a unei societăți comerciale, dimpotrivă, potrivit informațiilor transmise deOficiul de combatere al spălării Banilor, aceștia ar fi preluat mai multe firme în aceeași perioadă, fiind suspectați că ar fi implicați în activitatea de spălare a banilor pe teritoriul României, sub paravanul altor societăți comerciale preluate.


Au vrut să intimideze Garda Financiară cu snack-uri

Interesant este faptul că, înainte de întocmirea rechizitoriului, doi comisari de la Garda Financiară Cluj,  Trif Dan Mihai şi Muţiu Cristian, care controlau activitatea financiară a firmei 94 CSA Turda au fost acuzați de Claudia Baba că, în timpul controlului comisarii au avut o atitudine arogantă și au cerut să li se aducă diferite bunuri, sucuri, snacks-uri, spunând că vor începe controlul. Aceste informații apar într-o știre publicată în publicația online ziarul21.ro. ”Cei doi comisari au trecut la efectuarea controlului actelor societăţii, dar nu au acceptat nici un comentariu la ceea ce controlau, spunând administratoarei că dacă nu-i convine ceva din cele ce ei au constatat, n-are decât să se adreseze justiţiei.  Starea de nervozitate a celor doi comisari a pornit, desigur, de la refuzul Claudiei Baba de a le mai pune la dispoziţie alimente şi băuturi. Şi, mai mult, refuzaţi fiind, au trecut la ameninţări referitor la urmările pe care controlul asupra firmei le va avea. Din punctul de vedere al conducerii firmei „94 CSA”, cei doi comisari se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Au avut o atitutine necorespunzătoare, au solicitat tot felul de bunuri pe care, la plecare, au „uitat” să le plătească, iar în plângerea penală adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, administratorul societăţii precizează că, din punctul de vedere al societăţii cei doi se fac vinovaţi de purtare abuzivă şi primire de foloase necuvenite”, se arată în sursa citată.


Firmele din suveica prin care s-a realizat prejudiciu de peste jumătate de milion de euro

Potrivit rechizitoriului, administratorii au omis să înregistreze în actele contabile ale societății o parte din operațiunile comerciale efectuate și veniturile realizate aferente valorificării stocurilor de marfă și de produse finite, respectiv, au evidențiat în actele contabile cheltuieli nereale privind achiziții fictive de materiale, furaje ori de servicii de la 11 societăți comerciale și anume: S.C.”;RUBBER RECYCLING”; S.R.L. Cluj Napoca, S.C. „SAI STEEL IMPEX”; S.R.L. Cluj Napoca, S.C.”;SALC M 2009 FOREST”; S.R.L. Odorheiu Secuiesc, jud. Harghita S.C.”;B&B CONSTRUCT”; S.R.L., Mera, Baciu, jud. Cluj, S.C.”;INTERCLUB”; S.R.L. Cluj Napoca, S.C. „GOOD PROD”; S.R.L. Zalău, S.C.”;GENIU CONSTRUCT”; S.R.L. Râmnicu Vâlcea, S.C.”;HOUSE CONSULTING”; S.R.L. Jucu de Mijloc, jud.Cluj, S.C.”;LARCAS LINE”; S.R.L. București, S.C. „MATCRIS CONCEPT”; S.R.L. Oradea, S.C.”;IRON MONGER”; S.R.L. Oarda, jud. Alba, cauzându-se bugetului de stat consolidat un prejudiciu de 3.128.667 lei ( circa 717.000 Euro), reprezentând TVA.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.