Una dintre cele mai moderne metode de conservare, liofilizarea este un proces prin care apa este extrasă din alimente. Putem afirma așadar, fără să ne temem că am face o greșeală, că liofilizarea este în fapt o metodă de deshidratare a alimentelor. Însă, spre deosebire de procesul de deshidratare clasic, cel care folosește temperaturi ridicate pentru a extrage apa, liofilizarea este un proces ce are loc la temperaturi negative.
Concret, fructele sunt înghețate la temperaturi de -40°C și apoi sunt așezate în camere de vid în care apa se transformă din gheață direct în abur. În urma liofilizării, apa din fructe este eliminată în proporție de 98% iar fructele își păstrează forma intactă. Fructele liofilizate au o textură crocantă, un gust mai concentrat dar și o durată de viață mai mare, unii producători lăudându-se că fructele lor rezistă pe raft chiar și 30 de ani. Orice fruct cu un conținut ridicat de apă poate fi conservat prin liofilizare însă dintre cele mai populare variante enumerăm: zmeură, mure, căpșune, afine, piersici, banane, ananas, mere, struguri, mango, pere sau kiwi.
Cum se pot consuma fructele liofilizate
Fructele liofilizate se pot consuma ca atare direct din ambalaj. La fel de bine, ele pot fi adăugate în iaurtul de la micul dejun, în musli sau cereale, presărate peste înghețată sau amestecate în ciocolată de casă. Gustul concentrat al fructelor liofilizate le recomandă și ca adaos în diverse rețete ce se prepară prin coacere: brioșe, pandișpanuri, clătite, biscuiți de casă, etc. Iar pentru că sunt crocante, fructele liofilizate pot fi adăugate în rețete întregi sau zdrobite. Ține cont, atunci când le adaugi în preparate că în contact cu lichidele (apă, iaurt, lapte), fructele revin la forma inițială, absorbind parte din lichidele respective. Aceia dintre voi care doresc să includă fructele liofilizate în rețetele preferate, le pot găsi aici.
Fructele liofilizate pot fi găsite și sub formă de pudră. Perfectă pentru smoothie-uri, milkshake-uri, limonade, creme, bezele, dar și pentru coacere, pudra de fructe liofilizate contribuie la reușita rețetei nu doar prin gust ci și prin culoarea pe care o va da preparatului.
De exemplu, dacă vrei să ornezi un tort cu bezele de casă, cu frișcă, cremă sau glazură roz, nu trebuie decât să adaugi pudră de zmeură sau pudră de căpșune liofilizate în rețeta ta de bezea. Pudră de fructe liofilizate găsești tot la Matchabar, alături de alte pudre, care mai de care mai exotice și mai benefice pentru organism: pudra de spirulină albastră, pudră de hibiscus, pudră de acai, pudră de sakura, etc.
De ce să consumi fructe liofilizate
Ai dedus deja că liofilizarea este un proces care elimină complet nevoia de conservanți și asta pentru că eliminarea apei din fruct inhibă dezvoltarea de bacterii și mucegaiuri. Un alt avantaj al liofilizării este acela că acest proces îți permite să încerci fructe la care altfel nu ai avea acces, ca de exemplu fructele de acai. Mai mult, anumite studii au demonstrat că prin liofilizare, substanțele nutritive din fructe se păstrează intacte în proporție de 90%. Așadar fructele liofilizate rămân o importantă sursă de vitamine, fibre, minerale și antioxidanți. În fapt această metodă de conservare este cea mai eficientă în a păstra intact conținutul de vitamina C, acid ascorbic, antocianine și flavonoide din fructe.
Fructele liofilizate au un volum și o greutate mai mici decât cele ale fructelor proaspete și de aceea pot fi puse în geantă sau în ghiozdanul celui mic și consumate ca și gustare,fiind o alternativă sănătoasă și gustoasă atunci când simți nevoia să ronțăi ceva.
În concluzie, dacă îți este poftă de zmeură sau căpșune în mijlocul iernii, cel mai bine este să optezi pentru zmeură sau căpșune liofilizate. Doar așa vei putea savura gustul fructului proaspăt, fără adaos de zahăr și fără conservanți.
Sursa foto: pexels.com