Dosarul în care concubina prim-procurorului Viorel Gavrea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă a început la Tribunalul Cluj cu o amânare. Alături de Rodica Berta Mangra şi Andrei Şimon, Mariana Gal este acuzata ca ar fi pretins bani şi bunuri pentru a acoperi mai multe escrocherii imobiliare în care sunt implicaţi fostul notar referent Daniel Ciuciu şi fratele acestuia. Instanţa clujeană a acordat un nou termen pentru data de 19 iunie, după ce denunţătorii au dat declaraţii contradictorii sau sunt fugiţi din ţară, la următorul termen fiind aduşi cu mandat.
Afaceri de milioane, procurori de doi lei
Marţi, 15 mai, a avut loc un nou termen al dosarului în care Gal Mariana, concubina prim-procurorului Gavrea de la Parchetul de lângă Tribunalul Bihor este trimisă în judecată pentru trafic de influenţă. Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA,“În cursul lunii octombrie 2011, inculpata Mangra Rodica Berta a pretins de la doi denunţători o garsonieră pentru sine şi suma totală de 20.000 de euro, sumă despre care susţinea că urma să o remită, prin intermediul inculpatei Gal Mariana, unor magistraţi – judecători de la Curtea de Apel Oradea şi prim – procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru ca, în schimb, denunţătorii să obţină soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi sau judecaţi.
La termenul de săptămâna asta nu s-au prezentat denunţătorii, instanţa dispunând ca pe viitor aceştia să fie aduşi cu mandat. Instanţa a mai apreciat şi faptul că unul dintre aceştia, mai precis Ciuciu Daniel are declaraţii contradictorii la dosar, iar fratele său Ciuciu Marcel este plecat din ţară.
Conform rechizitoriului, inculpata Gal Mariana le-a întărit convingerea celor doi denunţători că sumele de bani şi bunul imobil pretins de inculpata Mangra Rodica Berta le pot asigura soluţii favorabile în dosarele penale în care sunt vizaţi. În legătură cu garsoniera pretinsă de la cei doi denunţători, în cursul lunii octombrie 2011, inculpata Mangra Rodica Berta a primit de la partea vătămată suma de 9.000 de euro în schimbul promisiunii că o va folosi pentru achiziţionarea unei garsoniere. În realitate, inculpata Mangra Rodica Berta le-a cerut celor doi denunţători să-i transfere dreptul de proprietate asupra acestei garsoniere în schimbul promisiunii că va intermedia legătura cu magistraţii investiţi cu soluţionarea cauzelor penale, imobil cu privire la care inculpata Mangra Rodica Berta urma să devină proprietar, iar partea vătămată, care îi dăduse deja suma de 9.000 euro, să aibă doar un drept de uzufruct viager. De asemenea, în perioada octombrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Simon Andrei a pretins celor doi denunţători sumele de 200 de lei şi 1.000 de euro, susţinând că are influenţă asupra şefului Poliţiei Române şi asupra unor magistraţi de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea, în schimbul promisiunii că le poate facilita obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care sunt cercetaţi sau judecaţi.”
Cam ce gen de bani învârte Mariana Gal
Faptul că este implicată într-un dosar privind escrocherii imobiliare nu mai uimeşte pe nimeni, Gal Mariana fiind cunoscută în mediul de afaceri drept o “femei întreprinzătoare”. Una dintre principalele “tunuri” date de Mariana Gal este achiziţionarea cu 50.000 DM, un preţ ridicol faţă de valoarea reală a patrimoniului firmei, fosta Antrepriză de Instalaţii Montaj din Oradea (AIM), rebotezată Instaple S.A. Societatea deţine, printre altele, cămine de nefamilişti pe Şoseaua Borşului, pe care Gal le-a transformat în garsoniere şi le-a vândut unei firme belgiene. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului Bihor, Mariana Gal este acţionară la următoarele societăţi: Contabexpert SRL (45%), în care este asociată cu Gheorghe Sas; Derapet SRL (80%), înfiinţată în 1999, în care este asociată cu Sorin Gal (20%), la care acesta figurează ca administrator. Firma se ocupă de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare; GVM Exim SRL, înfiinţată în 1996. La această societate, Mariana Gal este unic acţionar şi administrator. Firma are în proprietate un fost café-bar de pe strada Ady Endre. O altă firmă controlată de Mariana Gal este S.C. Univest Com S.A., la care GVM Exim SRL deţine 82% din acţiuni. În numele S.C. GVM EXIM, la care M.G. este administrator, a fost cumpărat şi pachetul majoritar de acţiuni al S.C. Instaple Total S.A.
Conform unor surse din cadrul parchetelor locale, doar din chiriile percepute, Mariana Gal a încasat cu timpul circa 300.000 de euro.
Întrucât preluarea acţiunilor S.C. Instaple Total s-a făcut într-un mod extrem de dubios, fiind contestat atât în instanţă, împotriva Marianei Gal şi a lui Viorel Gavrea fiind depuse mai multe plângeri penale, afacerile Marianei Gal sunt cercetate începând de anul trecut, de Serviciul de Investigare a Fraudelor din IJP Bihor.
Referitor la deratizările făcute la Rafinăria Suplacu de Barcău, GAZETA de Oradea a dezvăluit în detaliu “modul de lucru” al concubinei procurorului Gavrea; s-au întocmit acte fictive, lucrările angajate de firmele Marianei Gal s-au făcut doar pe hârtie, dar au fost achitate chiar de două ori şi la preţuri neruşinate. Prejudiciul creat astfel rafinăriei a fost de circa 6 de miliarde de lei. În ciuda evidenţelor, dosarele penale ale Marianei Gal au zăcut ani de zile prin sertarele colegilor concubinului ei, procurorul Viorel Gavrea şi ale colaboratorilor acestuia din poliţie.
În cele ce urmează, vom descâlci iţele afacerii prin care magistratul şi amanta sa au reuşit să pună mâna pe o fostă firmă de stat cu un patrimoniu de zeci de miliarde, folosindu-se de relaţiile lui Gavrea, cu complicitatea unor funcţionari corupţi din fostul FPS.
Soţul Gavrea se bătea cu subalternii
În urmă cu ceva timp, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor s-au bătut doi procurori. După ce unul dintre ei, atacatorul, procurorul Roman Călin Gheorghe, a fost exclus din rândul procurorilor, acesta i-a făcut o plângere penală, care a ajuns să se judece la Curtea de Apel Cluj, victimei, adică procurorul Viorel Gavrea, procurorul în cadrul aceluiaşi parchet orădean. Cei doi procurori au mai fost în atenţia Ministerului Public care a cerut sesizarea organelor de urmărire penală şi aplicarea de sancţiuni disciplinare pe numele celor doi procurori.
În urmă cu trei ani, procurorul Călin Roman de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi-a gâtuit şeful, procurorul Viorel Gavrea, pentru că acesta îi făcuse un referat profesional negativ. După un an de cercetări, atacatorul a fost trimis în judecată şi exclus din magistratură. Însă, pentru a fi cu sufletul împăcat, Roman i-a făcut o plângere penală lui Gavrea, plângere pe care colegii celor doi procurori au soluţionat-o cu NUP. Procurorul Roman a contestat soluţia într-un proces deschis la Curtea de Apel Oradea, însă pentru că judecătorii de caz s-au abţinut, dosarul a fost repartizat la Curtea de Apel Cluj, unde, după un termen de judecată, magistraţii clujeni au şi dat o soluţie. “Conform art.2781 alin.8 lit.a Cpp respinge ca nefondată plângerea formulată de către petentul Roman Călin Gheorghe împotriva rezoluţiilor de neîncepere a urmăririi penale din 19.11.2010 şi a celei cu nr.715/II.2/2010 din 29 decembrie 2010, date în dos.445/P/2010 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Obligă petentul, în baza art.192 alin.2 Cpp, la plata sumei de 700 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă.”, arată soluţia instanţei clujene. Soluţia dată nu reprezintă nici o surpriză, ţinând cont de faptul că Viorel Gavrea este şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, parchet unde mai lucrează doar un alt procuror, Aurelia Herlea Morar.
Ce este şi mai interesant este că, atât actualul şef al Parchetului bihorean cât şi procurorul Roman au fost cercetaţi de Comisia de disciplină din cadrul Ministerului Public.
Spre exemplu, în urmă cu câţiva ani, Ministerul Public a emis o notă prin care cerea ca Înainte cu câţiva ani, în 2004, Ministerul Public a emis o adresă prin care cerea ca “pentru abateri grave constând în manifestări care aduc atingere onoarei de magistrat şi probităţii profesionale şi în neglijenţă repetată în soluţionarea lucrărilor, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat propuneri pentru sesizarea organelor de urmărire penală şi promovarea unor acţiuni disciplinare faţă de Leuca Gheorghe – procuror şef secţie urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Gavrea Viorel – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi faţă de Roman Călin – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea”. Însă, după mai bine de şase ani, Procurorul Gavrea a ajuns şef, iar procurorul Roman, abia pentru că a sărit la bătaie pe holurile Parchetului, a fost dat afară.
Sabin Ripan